1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. KKM’de stopaj oranları artırıldı

KKM’de stopaj oranları artırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesaplarına yönelik stopaj oranları artırıldı. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Yeni düzenlemeye göre, Türk lirası (TL) mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına indirimli tevkifat oranı uygulanmaya devam edecek. Ancak, 1 Ağustos-31 Ekim arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarından elde edilecek gelirlerde tevkifat oranları şu şekilde belirlendi:

 

6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda: %7,5

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda: %5

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda: %2,5

KKM ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına TL mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan oranlar geçerli olacak. Bu bağlamda, 1 Ağustos-31 Ekim tarihlerinde açılan veya vadesi yenilenen KKM/katılma hesaplarından elde edilen gelirlerde:

 

6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda: %7,5

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda: %5

1 Ağustos öncesinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise indirimli oran (yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

 

Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde geçerli olan %7,5 indirimli tevkifat oranı uygulaması da sürecek. Türk lirası ve TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelik yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı. Bu kapsamda, 1 Ağustos-31 Ekim arasında alınan katılma belgelerinden elde edilen gelirlerde de %7,5 tevkifat oranı uygulanacak. Ancak, değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı fonlar ve unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde %10 stopaj uygulanmaya devam edilecek.

 

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolar ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulaması süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı. Bu dönemde elde edilecek gelirlerde tevkifat oranları şu şekilde olacak:

 

6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda: %7,5

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda: %5

1 yıldan uzun vadeli olanlarda: %2,5

Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde %0 tevkifat oranı 31 Ekim’e kadar sürecek. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde geçerli olan %7,5 indirimli tevkifat oranının yürürlük süresi de 31 Ekim’e kadar uzatıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen