1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Uzmanı uyardı: Hipospadias rahatsızlığı olan çocuklar sünnet edilmez

Uzmanı uyardı: Hipospadias rahatsızlığı olan çocuklar sünnet edilmez

featured
Prof. Dr. Fatih Akbıyık. -Ankara DHA
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda görülen peygamber sünneti (hipospadias) rahatsızlığının sıklıkla göz ardı edilen ve doğru anlaşılmayan bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatih Akbıyık, ameliyat için uygun yaşın da önemine dikkat çekti. Akbıyık, “Bu çocuklar cerrahi işlem öncesi sünnet edilmemelidir, sünnet derisi bu ameliyatlarda önemli bir kaynak. Bu işlem için en uygun zaman 6 ay ile 1,5 yaş arasıdır” dedi.

 

Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Fatih Akbıyık, halk arasında ‘peygamber sünneti’ olarak da bilinen hipospadias hastalığı hakkında bilgi verdi. Akbıyık, hipospadiasın idrar deliğinin penisin ucunda değil, ön yüzünde anormal bir yerde bulunduğu doğuştan bir sağlık sorunu olduğunu kaydederek, “Bu rahatsızlık, penisin eğriliği ile de ilişkilendirilir ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Hipospadiasın kesin nedenleri bilinmese de genetik yatkınlık ve çevresel faktörler etkili olabilir” diye konuştu.

 

‘ERKEN TANI ÖNEM TAŞIYOR’

 

Prof. Dr. Akbıyık, tedavi yöntemleri ile ilgili, “Tedavi, hastanın durumuna göre değişiklik gösterir; hafif vakalar genellikle tek bir operasyonla düzeltilirken, daha kompleks durumlar birden fazla cerrahi işlem gerektirebilir. Amacımız, fonksiyonel ve estetik açıdan iyileştirilmiş bir durum sağlamak. Erken tanı ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılan müdahalelerle, çocuklarımızın gelecekte karşılaşabileceği problemleri en aza indirgemeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘KESİNLİKLE SÜNNET YAPILMAMALIDIR’

 

Cerrahi düzeltme sırasında sünnet derisi kullanıldığını belirten Dr. Akbıyık, “Bu çocuklar cerrahi işlem öncesi sünnet edilmemelidir, sünnet derisi bu ameliyatlarda önemli bir kaynak” dedi. Hipospadiasın çocuk sağlığı alanında zaman zaman göz ardı edilen ve doğru anlaşılmayan bir durum olarak kaldığını kaydeden Prof. Dr. Fatih Akbıyık, ameliyat için en uygun yaş aralığının önemine dikkat çekerek, “Biz bu ameliyatları 6’ncı aydan itibaren yapıyoruz. Eğer ağır anomalisi varsa ve birden fazla-aşamalı ameliyat gerekirse de hedefimiz 1,5 yaş civarında ameliyatları tamamlamış olmak. Bu dönemde yapılan cerrahi, çocukların iyileşme sürecini kolaylaştırır ve psikolojik açıdan travma yaratmaz. Öte yandan yaptığımız bilimsel çalışmalar ileri yaşlarda komplikasyon oranlarının arttığını göstermiştir. Bu nedenle, ebeveynlerin mümkün olduğunca erken deneyimli bir cerraha baş vurmaları önemlidir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen