1. Haberler
  2. Güncel
  3. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Özkol: “Birçok insan havacılık ve uzay sanayine yatırım yapacak”

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Özkol: “Birçok insan havacılık ve uzay sanayine yatırım yapacak”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

KAYSERİ (1HA) – Aselsan E. Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Dr. İbrahim Özkol, “Havacılık sektöründe dikkatimizi çeken şey bir yerde uzaya ilişkin ileri teknolojik ürünler çıkarmaya başlıyorsanız o bölgede bir ekosistem kendiliğinden oluşuyor. Bu çalışma üniversiteye de bir hareket getirecektir. Birçok insan havacılık ve uzay sanayine yatırım yapacak” dedi.

 

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özkol ve TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi Kayseradar ve Radyo Radar ortak canlı yayınında ‘Gündem Kayseri’ programına konuk oldular. Kayseradar Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Bayram’ın sorularını cevaplayan Ekşi, gökyüzüne Kayseri’nin imzasını koyacaklarını dile getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına ait Aselsan, Roketsan, Havelsan, Tusaş gibi firmalarla birlikte projeler yürüttüklerini ifade eden Tomtaş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi de, “Dolaylı olarak, paydaş olarak katkı sağlamaya çalıştık. Tomtaş bizim için bir hayal, yarım kalan rüyanın tamamlanmasıydı. Uzun süredir bunun üzerinde emek sarf ediliyor. Yapılan çalışmalar bizi Tomtaş’a yönlendirdi. Hedef olarak yarım kalan hikâyeye yönlendirdi. Havacılıkla ilgili 100 sene önce geçmişte kalan beklentileri tekrar günümüze geçirmek için hayata geçtik. Kendi adımızda çok farklı değer atlattık bu projeye. 2030’lu yıllara geldiğimizde Tomtaş’la bu şirketin özelinde özgün bir platformu gökyüzünde buluşturmak, gökyüzüne Kayseri’nin de imzasını koyabilmek. Bu şehirde Tomtaş’ın bir dönüşüme imza atacağını düşünüyoruz. Sanayinin, üretimin, sosyal yapının tamamında bir dönüşüm olacak. Havacılık dönüşüm için ideal bir sektör. Yüksek teknoloji, kalite ve yüksek standartla be şehirde birçok şekilde değişim ek gelecek. Biz dedik ki, bu arazi tahsis olana kadar beklemeyelim. Motivasyonu hep zirvede tutabilmek için bir an evvel çarklar dönmeye başlasın. Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrikada çalışmalara başladık. Makine siparişlerimizi verdik. Haziran ayından itibaren orada üretim başlayacak. Tusaş’la beraber uçan platformların alt birimlerinin imalatı, havacılık birimlerinin parça imalatı 2024 senesi içinde de Tusaşın ürünlerinden bir tanesinin de montajını Kayseri’de yapmayı öngörüyoruz. Bu bahsetmiş olduğum projelerde temmuz ayının başından itibaren tahsisin tamamlanmasıyla birlikte orada geniş bir ekosistem oluşacak. Bu ekosistemde Tomtaş’ın görevi liderlik yapmak, örnek olmak, abilik yapmak olacak, bir başarı hikâyesi oluşturmaya çalışacak” ifadelerini kullandı.

 

‘BURASI ÜNİVERSİTEYE DE BİR HAREKET GETİRECEKTİR’

 

“Bir yerde havaya, uzaya ilişkin ileri teknolojik ürünler çıkarmaya başlıyorsanız o bölgede bir ekosistem kendiliğinden oluşuyor” ifadelerini kullanan Aselsan E. Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Dr. İbrahim Özkol, “Bu fabrika Türkiye Cumhuriyeti’nin 26 yılında başladığı bu serüvene 28 yılında üretime geçiyor. 41 yılına kadar bir şeyler yapılıyor ve bu arada da 200 tane uçak üretiliyor. Bunlar Alman lisansı altında daha sonra bizim lisansımıza geçiyor. Veci Hürkuş, Nuri Demirağ gibi diğer isimlerde devrim arabasının uğradığı akıbete uğruyor. Aradan 100 yıllık periyot gecikmesiyle sağ olsunlar arkadaşlarımız onu tekrardan aktive ediyorlar. Umuyorum ki burada aynı hız ve ivmeyle yeni bir çağ açacağız. Dünya pazarına girebilecek ürünler çıkaracağımızı umuyorum. Havacılık sektöründe dikkatimizi çeken şey bir yerde havaya, uzaya ilişkin ileri teknolojik ürünler çıkarmaya başlıyorsanız o bölgede bir ekosistem kendiliğinden oluşuyor. Ve bu ekosistemin sanayi çarpanı 7 veya 8 oluyor. Diğer 7 veya 8 sanayi dalını da harekete geçiriyor. Oralarda birikimler oluşturuyor. Ve seviyede teknolojik olarak yükseliyor. Kayseri bu teknolojiyi kaldırıp yapabilecek kabiliyette. Havacılıkta sertifika dediğimiz yabancının sizin önünüze engel olarak getirdiği aşabilecek üretimlerin yapılabileceği ve şehre bir canlılık getirecektir bu çalışma. Burada gelişecek birikimle bugün için burada konvansiyonel üretim yapan esnaf ve sanayicide bu teknolojiden yararlanıp klasik ürünlerde sınıf atlayacak. Ayrıca insan yaşamına uygun geniş perspektifte çok farklı ürünler çıkartacaktır. Burada ürettiğimiz ürünlerin en kalitesi Türkiye üzerinden alınıyor. Bura üniversiteye de bir hareket getirecektir. Birçok insan havacılık ve uzay sanayine yatırım yapacak” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen