1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. YAVUZ AY “ESNAFIN TEK GİDERİ AKARYAKIT DEĞİL”

YAVUZ AY “ESNAFIN TEK GİDERİ AKARYAKIT DEĞİL”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarı yıl talinin ardından gelen deprem tatili ile birlikte çocuklar 23 ocaktan 20 Şubat tarihine kadar okullara gidemedi. Yapılan tatiller resmi tatil kapsamına girmesi sebebiyle servis ücretleri ödemek zorunda kalan vatandaşlar tepki gösterdi. Servisçiler ve minibüsçüler oda başkanı Yavuz Ay konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Resmi tatiller ücrete tabi olduğunu belirten Servisçiler ve minibüsçüler oda başkanı Yavuz Ay “Daha önce de belirttiğim gibi biliyorsunuz ki yarıyıl tatili ücrete tabidir. Daha önceki yıllar da hep aynı uygulama devam etmiştir. Bu dönem içerisinde de bizim Ulaştırma Bakanlığının Servis Hizmet Yönetmeliğinde resmi tatiller ücrete tabidir der. Bunun ana sebebi ise servis işletmeciliğindeki meslektaşlarımızın çalışma süresi 9 aydır  9 ay olduğu için Bakanlık esnaf sanatkarı korumak adına böyle bir karar almıştır yani resmi tatiller orada net bir şekilde ücrete tabidir. Vatandaşların ücret vermeme durumları halleri zaten bellidir. Onu da belli bir kapsam altına almıştır. Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığının yarıyıl tatili ile alakalı bir uzatma yapacağı kanaatindeyiz. Tabiki olmamış olsa dahi hepsi kanuna uygun yapılmış işlerdir. Burada tabiki vatandaşın özellikle velilerin şunu unutmamasını rica ediyorum esnaf sanatkarımızın gider kalemi sadece akaryakıt değil. Arkadaşlarımız Velilerimize 9 aylık bir sözleşme yapmış sadece 9 ay çalışıyorlar kalan 3 ayda herhangi bir hizmet sağlanmıyor dolayısıyla esnafın herhangi bir geliri olmuyor. Esnaf geliri olmadığı için bu tip ara tatillerde de esnaf sanatkar ücret almadığı zaman bu iş yapılabilir olmaktan tamamen çıkmış oluyor. Örnek verecek olursam biz şoför çalıştırıyoruz çalışan şöförlerimiz bu ay içerisinde maaşlarını aldılar. Hiçbir meslektaşımın şoförüne maaş vermeme gibi bir durum içerisinde olmadı. Zaten siz o insana maaşını ödemezseniz akabinde okullar açıldığı zaman çalıştıracak şoför bulamazsınız bunun sebebi ise meslek zaten 9 aylık bir meslek herkesin kendine göre bir programı var geçindirmesi gereken bir evi var ondan dolayı insanların da bu durumu unutmaması gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda anlayış bekliyoruz çünkü esnaf sanatkarımızın tek gider kalemi akaryakıt değil, akaryakıt gideri 10 gider kaleminden bir tanesidir. Biz şoförümüzün maaşını da veriyoruz sigortalarını ödüyoruz tüm vergilendirmemizde, araç amortisman giderleri dahil tüm giderlerin tamamı 12 ay üzerinden yapılıyor. Eğer ki bu tip ara tatillerde de zaman zaman yapılan resmi tatillerde de ücret alınmadığı zaman bu meslek yapılmaz bir meslek haline gelmiş olacak dolayısıyla bu hizmeti satın almak istesek dahi yapacak birileri olmaz bu çok açık ve nettir. Bu konuda zaman zaman acımasız yorum yapanları da görüyorum ama ben esnaf sanatkarımın bunları hak etmediğini düşünüyorum. Bu yerelde olan bir konu değil tüm ülkemizde olan tüm servis esnaflarına uygulanmış olan gerekli, ilgili kanun maddeleriyle vatandaşımızı, esnafımızı teminat altına almış kanunlar vardır bunlar uygulanıyordur. Bu konuda da biz anlayış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELEN ZAMMI YARI YIL TATİLİNDEN SONRA UYGULADIK”

Gelen zammı yarı yıl tatilinden sonra uyguladıklarını belirten Yavuz Ay “Daha önce yılbaşı girmeden önce ulaşım koordinasyon merkezinin almış olduğu bir kararla zam geldi. Özellikle asgari ücrete yapılan fiyat ayarlamasından sonra yapılması gereken bir zam talebimiz olmuştu. Takdir edersiniz ki bu ülkede nefes alan herkesin geliri rakamsal olarak artmış oldu. Sonuçta bu bize artı olarak değil eksi olarak yansımış oldu. Şoför çalıştıran arkadaşlarımız 5 bin lira maaş verecekse bu rakam 8 bin liraya çıkmış oldu. Sigorta bedeli, araç vergileri, tüm gider kalemlerimiz arttı. Neden zam geldi gibi bir konuyu açıklamayı da açıkçası saçma buluyorum. Şartlar ortada olduğu için biz ülke genelinde taşımacılıkta uygun olan noktalardan birisi de Kayseri’dir. Bu konuda biz Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezimizden talebimiz oldu ve gider kalemlerimizi ortaya koyduk. Tüm verilere bakılınca da zam kararı alındı. Biz özellikle velilerimize yardımcı olmak adına uygulamayı yarı yıl tatilinden sonra yapalım dedik. Bunlar üst üste gelince tabi ki insanlar beklenti içerisinde olmuş oluyor haklı olarak ancak altını çiziyorum ki toplu taşıma, servis esnafımızın akaryakıt gideri 10 gider kaleminden sadece bir tanesi ve en uygun olanıdır. Diğer maliyetler daha da yüksektir” şekilde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen