Yüzyıllara Meydan Okuyan Köy

Yüzyıllara Meydan Okuyan Köy Gezici Radar Büyüktuzhisar'da

Gezici Radar’ın yeni durağı yüzyıllara meydan okumuş Bünyan’ın Tuzhisar Köyü. Gezmeye ve turumuza sizi de konuk etmeye devam ediyoruz.
Bir trene atlayıp doğuya gitmek istediğinizde geçeceğiniz noktalardan biri Büyük Tuzhisar köyüdür. Eğer böyle bir yolculuk planınız varsa büyüleyici doğasını ve yeşilliğini seyretmeye doyamacağınızdan emin olabilirsiniz.
Üstelik Kayseri’ye olan yakınlığıyla önemli bir konuma sahip olan bu köye günübirlik bir gezi yapmakta mümkün.
Kuş göç noktalarının birleşimi olduğu için birçok kuş türünün geçiş noktası olan bu köyde hayvan çeşitliliği de oldukça fazla. Buraya uğrayan her hayvan severin huzur dolacağını garanti ediyoruz.
Adını yakınlarında bulunan Tuz gölünden alan bu köye geldiğinizde eğer romatizmal bir hastalığınız varsa Tuz gölünde hem keyif hem de şifa bulabilirsiniz.
Gözetleme kuleleri, hanları ve camileriyle gelen herkesi tarihiyle kucaklayan bu şehri turlarken Osmanlı döneminden kalma konağı gezmeden ve marka değeri taşıyan bünyan halılarına göz gezdirmeden gezinizi tamamlamamanızı öneriyoruz.
Eğer sizde bu hafta sonu ne yapsak diye düşünüyorsanız Büyük Tuzhisar köyünün yemyeşil doğasının içine çadır kurup sabahları köy ekmeğiyle kahvaltı yapmanın keyfine varabilir ayrıca bisiklet turuna çıkabilirsiniz.
Bu köyü ölmeden önce gidilecekler listenize almanızı tavsiye eder iyi seyirler dileriz.
Desteklerinden dolayı Tekden Kayseri Hastanesi @tekdenkayserih teşekkür ederiz
Gezici Radar programından herkese merhaba Gezici Radar bu hafta Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Büyüktuzhisar Köyünde Tuzlu Hisar Tuz Gölü’nün hemen üzerindeyiz. Avrada bakmadığımızı domatese bakıyoruz. Üfff değme keyfine değme değil Allah’ım biraz acılı yaptın mı değme keyfime Allah billahi. Kendisinin torunusunuz değil mi? Ben torunuyum. Hemen arkamda görmüş olduğunuz yer Tuzla Gölü toprağıyla bitki örtüsüyle ve dokusuyla büyük Tuzhisar Köyü Kayseri’nin gezilmesi ve görülmesi gereken noktalardan bir tanesi Aslında Bizim amacımız ayakkabımızı çıkararak gölün olduğu suya kadar ulaşmaktı, en azından dışarıdan gördüğümüz görüntü oydu. Muhtemelen suyu hiçbir zaman ulaşamayacağız. Çünkü dışarıdan gördüğümüz Göl ile buraya geldiğimizde karşılaştığımız manzara birbirinden oldukça farklı. Aslında su gibi tuz gibi görünen kısım Maalesef artık kuraklığın bir esiri olmuş durumda ve işte görmüş olduğunuz gibi çölleşme burada söz konusu. İşte görüyorsunuz şöyle ellerimi de sizlere göstereyim, çamura bulanmış vaziyetteyiz ve yolculuğumuz Tuzhisar Köyünde devam ediyor. Gönül isterdi ki gölün ucuna kadar yani suyun bulunduğu noktaya kadar kameramın arkadaşımla birlikte gidebilelim fakat maalesef şartlar buna pek de elverişli olmadı. Ne Çıplak ayakla yürüyebildik ne çorapla basabildik, ayakkabılarımızın da hali ortada. Gezici radar tüm hızıyla devam ediyor.
Evet Sıcak bir at çamur hâkim neler söylemek istersiniz? Neler söylemek istersin? Çok yakıyor, çok sıcak. Faydası var ama. Var faydası da biraz serin olsa gömülsen ki içine yani buralara kadar gömüleceksin. Hem diz kapaklarını, bacaklarındaki romatizmalı ağrılara çok faydası var.
Peki bu çamurun yüze sürüldüğünde farklı faydası olduğu söyleniyor.
Zannetmem, yakar yüzü.
Sadece ayaklar için. O zaman sürelim ayaklarımıza
Sürün bacaklarınıza iyice çamur yapın. Bunu altı aslında bugün çok sıcak, normalde altı buz gibi olurdu dondurur bacaklarını.
Bu kadar sürmem yeterli olur mu?
Sür sür bacaklarına
Bu şekilde sürsek herhalde bize de Allah şifa versin mi diyelim ne diyelim?
Amin amin.

Büyüktuzhisar Köyü’nün en önemli geçim kaynaklarından birisi de domates üretimi. Her yıl köyde yüzlerce ton domates üretiliyor. Şu anda da üretilen bu domateslerden elde edilen domates salçalarının saklandığı kilerdeyiz. İşte buradaki bidonlarda saklanan domates salçaları Kayseri ve çevre illerdeki vatandaşlarla buluşarak sofraları ve yemekleri süslemeye devam ediyor.
Tuz Gölünün aromasından bizim domateslerin hayvan gübresinden birleşip güzel bir tat. Yani şöyle söyleyeyim tavuk etin değişmem.
Bakalım o zaman.
Bakalım ekimine dikimine bakalım önce. Ekimine dikimine nasıl bir bakım yapılıyor. Avrada bakmadığımızı domatese bakıyoruz. Kendimize bakmadığımızı domatese bakıyoruz. Bak Şu halimize bak bu nasırlı ellere gördün mü?
Biz de bakalım o zaman. Hadi buyrun gidelim. Önce seralarda yetiştiriyoruz. Daha sonra da toprağa veriyoruz, toprakla birleştirdiğimizde de hayvan gübresi ile büyük olan hayvan gübresi. Birde itina ile bakılıyor ya.
Sevgi katmadan olmuyor değil mi?
Olmuyor, vallahi olmuyor. Domatesle konuşuyorum paşam ya konuşuyorum ya. Domatesimizin bölümleri böyle bak. Bir tane toprak göremezsin. Böyle itinayla işlenmiş, rengi ne güzelliğine desenine bak. 7. ayda bunlar hazır olur. Bunlar böyle sıra olmuş, hep hayvan gübreleri bak. Meşhur hayvan gübresi ile ekim yaparız. Çünkü doğallığı oradan. Gerçekten buranın domatesi aroması yani Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunmaz ya. Nereye giderse git. Hani reklam var bilmem Ankara’nın Ayaş mı kayaş mı neyse oranın domatesini getir. Bizimkine de götür yan yana. Eğer bunu tercih etmezse ben yapmam bir daha bu işi.
Peki bu domatesle menemen nasıl olur
Üff değme keyfine değme. Allah’ım biraz acılı yaptın mı? Değme keyfime vallahi billahi tabiri caiz ise camız gibi yeriz, ekmeği, domatesi salçayı bandıra bandıra paşam bandıra bandıra.
Şimdi salçamızın tadına bakacağız Büyüktuzhisar köyünün lezzetli salçasını hep birlikte tadalım şöyle Salih abi ile birlikte. Çemen gibi sür. Sos gibi tabağa zaten kıvamında tadından da kokusundan da aslında ne kadar lezzetli ne kadar kaliteli bir salça olduğuda belli. Farkındaysan hiç cıvıklık yok. Hiçbir şey yok. Kesinlikle böyle sallama olmaz. Ben tutayım onu. Şöyle ekmeğimizi. Bandıra bandıra ye bakalım. Bak bakalım. Aslında size şimdi inşallah. Kameraman arkadaşım da şimdi oradan bana bakıyor, ona mı ikram etsek şimdi bir tane. Al o da yesin, dolu ekmek var. Bizim soframızda geniş, işimizde geniş. Çok güzel
Etiler Taval Krallığı’na ait bir tümülüsün üstündeyiz. Sarıoğlan, Bünyan ve Akkışla bölgesinde 20’den fazla tümülüs bulunuyor. Şu anda bulunduğumuz nokta insanlık tarihi noktasında önemli bir yere sahip. Geçmiş dönem uygarlıkları krallarının mezarları çalınmasın diye ve cenazelerine saygı duymak amacıyla işte kral mezarlarını böylesine yüksek tepelere inşa ettiler ve bu yüksek tepelere de tümülüs yani kral mezarları adı verildi. Az önce de söylediğim gibi Bünyan, Sarıoğlan ve Akkışlada 20’den fazla tümülüsün bulunduğu tahmin ediliyor. Hemen önümüzde bağlı bölgede yaklaşık olarak 3 tane tümülüsün bulunduğundan bahsediyor tarihçiler ve hemen ardımızda yine Eti Krallığı’na ait bir veya iki tane tümülüsün varlığından söz ediyorlar. Gerçeklik payını bilemeyiz fakat tarih bilinmesi gereken ve çözülmesi gereken bilmeceleri ile yüzyıllardır insanlığın büyük dikkatini çekti ve görünen o ki bundan sonra da o dikkat çekilmeye devam edecek hayatımıza şanı büyük Osman Paşa olarak girmiş uğruna Maaşlar yazılmış Plevne’nin büyük komutanı Osman Paşa’nın yaverliğini yapmış Tuzhisarlı Yüzbaşı Mehmet Ağa konağının hemen önündeyiz.
Yüzbaşı Mehmet Ağa Konağı
Siz kendisinin torunusunuz değil mi?
Ben torunuyum, 1821 doğumlu, 1885’te Plevne de yaralanıp geldikten sonra ölüyor, uzun bir süre burada yatıyor. Ondan sonra buranın
Meşhur marş Şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor uğruna marşlar yazılan bir savaşın gazisinin torunusunuz.
Evet efendim. Gazisinin torunu oluyorum. Orada bir bataklıkta Rusların ve Osmanlı askerlerini kıstırdığında oradaymış. Hatta Orada Paşa diyor ki bu sadece tuzak kurdu diyor. Bizi burada öldürecekler diyor. İşte orada dizinden vurulup yaralanıyor. Atıyla geliyor oraya. Zannediyorum İki haftadan uzun bir süre de gelmiş. Nerede tedavi olduğunu pek bilmiyorum. Buraya da 1288 de bugün yani 1868-1870 yıllarında yaptırıyorlar. Burası komple 614 metrekareydi. Bakılmadı tabi, bakılmadığı için biz o kısımları yıktık. Ayakta kalan yerler bunlar burası. 1937’de bura okul oldu. Dede muhtardı ondan sonra da 1937’de buraya Okulu yapıyor. Daha sonra okulu yaptırıyor. Çocuk öğrenciler ve kalan ilköğretmen odaların bir kısmını ilk kullanmadıkları için öğrenciler yıkıldı. 1947’de tamiratta yeni ilaveler yapıldı. O nedenle ben de buraya tescil alamadım.
Büyük Tuzhisar köyündeyiz ve leziz köy gözlemesi yapımını sizler için görüntülüyoruz. Efendim işte görmüş olduğunuz gibi doğal bir şekilde 50 açılan hamur içindeki malzemeyle buluşarak damaklarda muhteşem bir lezzet bırakıyor. İşte sofralar bu şekilde taçlanıyor ve midelerede bir güzel İnmiş oluyor. Bizler de biraz sonra sizler için tadına bakacağız. Evet işte lezzetli ıspanaklı gözlememizin bir yüzü pişti. Hemen ablamız diğerini attı, biz de efendim bunu çevirelim sofralarımıza ulaşması için. Güzel de bir çevirim oldu, ilk sefer için fena bir deneyim sayılmaz diyoruz. Tam mânâsıyla burada pişmek üzere ıspanak lezzetli ev gözlememiz işte gördüğünüz gibi çıtır çıtır sofradaki yerini almak için sırasını bekliyor.
Kayseri’nin Çukurovası olarak bilinen Büyüktuzhisar’dayız. Büyüktuzhisarın başlıca geçim kaynağı işte bu tarlalarda yetişen besinler, bu tarlaların verimli topraklarında yetişen besinler Kayseri başta olmak üzere ve birçok İçanadolu iline dağılıyor ve sofraları süslemeye devam ediyor. Büyüktuzhisar köyündeyiz ve bu köyün verimli topraklarında envaı çeşit meyvelerde yetişiyor. Şu an bir meyve bahçesinde ise hemen altımızda kameraman arkadaşımızdan rica ediyorum göstermesi için. Çilekleri görüyorsunuz fakat don vurduğu için bu yıl çok fazla verim alamadıklarını söylüyorlar çilek konusunda. Hemen yanımızda ise kocaman kırmızı ve lezzetli görüntüleriyle kirazlar bulunuyor. Hemen şöyle sizler için ben de dalından kirazları toplayıp yiyim, tadına bakayım oldukça lezzetli bir çekim öncesinde de biraz hem çileğin hem kirazın tadına bakmıştık. Oldukça güzel ve doğal kirazlar buradan efendim sofralara ulaşıyor. Görmüş olduğunuz gibi meyve bahçesinde sıralı bir şekilde deyim yerindeyse bir nakış gibi işlenmiş bir şekilde ağaçlar burada mevcut
Büyüktuzhisar köyünde hindilerle birlikteyiz görmüş olduğunuz gibi hepsi bir arada beslenme saati için dışarı çıktılar, bu burada yemlerini yiyorlar ve yumurtalarının lezzetlerini de işte burada oluşturuyorlar. Büyüktuzhisar hindi üretiminde de Kayseri’de önemli bir noktaya sahip.
Bunları biz büyütüyoruz yumurtasını yiyoruz etini yiyoruz. Kuluçka makinamız var ondan civciv çıkarıyoruz burada. Kuluçkahanemiz burası o kadar.
Peki bu noktada Kayseri’nin herhalde hindi ihtiyacını buradan karşılamaya çalışıyorsunuz.
Çevrenin geneline isteyenlere veriyoruz, alıyorlar kesip yiyorlar.
Nasıl et lezzetli mi, yumurta lezzetli mi? Süper süper tavuk bunun yanında hiç. O kadar güzel eti oluyor.

Exit mobile version