Fotoğraflı (19)
4:14

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin’den ‘Nakitsiz’ alışveriş sistemine tepki

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’de bir market zincirinin pilot olarak seçtikleri marketlerde nakit alışverişi durduracağını açıklamasının ardından Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’den duruma tepki geldi. Şahin konuyla ilgili açıklamasında, “Bir alışverişe kart girdiği zaman maliyet artışı söz konusu, maliyet artar. Zaten ekonomik sıkıntı çeken bir milletiz bir de kredi ve banka kartı zorlaması olduğunda maliyetin artacağı bir sistemi bize dayatıyorlar. Bu ülkede Türk Lirası niye geçmiyor?” dedi.

Kayseri’de vatandaşların alışverişlerini gerçekleştirdiği bir market zincirinde yeni bir proje gündeme geldi. Projeye göre kentte ilgili marketin belirli şubelerinin pilot olarak seçilerek alışverişlerde nakit kullanımının sonlandırılması amaçlanıyor. 8 Temmuz’da başlayacak olan bu projeye dair basın açıklamasında bulunarak tepkisini dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, projeyi zehre benzeterek pamuk şekeri içinde sunulduğunu söyledi. Şahin konuyla ilgili, “Yerli bir şirketin, yerli milletten para kazanan ve büyüyen ama projeleri yerli ve milli olmayan bir marketin önündeyiz. Bunlar bir proje ve çaba içerisindeler ve bunu sanki kendileri üretmiş, sağlıklı bir projeymiş gibi sunuyorlar. Zehir var ama zehri pamuk şekerin içinde sunuyorlar direkt zehri gösteremedikleri için. Çalacaklar, kılıfını hazırlamışlar ve bize öyle sunuyorlar, hiçbir zehri bize zehir olarak sunmazlar ya bir kılıfın içerisinde ya da pamuk şekerin içerisinde sunarlar. Dolayısıyla biz bu kılıfı görenlerden ve zehri fark edenlerdeniz. Bu milletin kendisine bu zehrin yedirilmemesi noktasında bir çaba içerisindeyiz. Bu market 8 Temmuz’da pilot olarak seçtikleri marketlerde nakit alışverişi bitireceklermiş ve bunu güya inanırsanız hijyen adı altında yapacaklarmış” şeklinde konuştu.

‘KÜRESEL GÜÇLER NAKİTSİZ TOPLUM PEŞİNDELER’

Bu projenin küresel güçlerin bir dayatması olduğunu ifade eden Mahmut Şahin, olayın ekonomik boyutunun da olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Bu projenin yerli ve milli olmadığını söylemeye gerek yok zaten yıllardır küresel güçler nakitsiz bir toplum peşindeler aynı zamanda cinsiyetsiz bir toplum peşindeler. İşte nakitsiz projede onların, ama sanki bunlarınmış gibi sahiplenmişler ve millete bir dayatma peşindeler banka ya da kredi kartıyla alışveriş yapılacak diye. Olayın bir küresel, bir de ekonomik boyutu var. Bir alışverişe kart girdiği zaman maliyet artışı söz konusu, maliyet artar. Zaten ekonomik sıkıntı çeken bir milletiz bir de kredi ve banka kartı zorlaması olduğunda maliyetin artacağı bir sistemi bize dayatıyorlar. Bu ülkede Türk Lirası niye geçmiyor? Niye kabul etmiyorsunuz, burası neresi, kimin ülkesi burası Türk Lirası’nı nasıl etmezsiniz siz? Küreselcilerden mi güç alıyorsunuz, öyle bir şımarıklığa girmeyin sakın burası bu milletin memleketiyse eğer biz buna müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı.

‘HİÇBİR SATICI, SATIŞTAN KAÇINAMAZ, KANUN VAR’

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, uygulamaya geçilecek olan bu projenin kanunlar gereği yapılamayacağını ifade ederek, “Buradan bir marketin önünden, arkasından da kızım sana söylüyorum gelinim sen anla niyetinden küresilcilerin yaptıkları bu projelerini hedeflerini şirinlik adına, yaranmak adına bir uyarımızdır. Bunu aklınızdan geçirmeyin, teşebbüs etmeyin kursağınızda kalır. Biz bu amacın hijyen olmadığını çok iyi biliyoruz, bunun arkası da var, önce nakitsizlik arkasından da kontrol edilebilir bir toplum var. Daha rahat edebilecekleri aşama aşama gidebilecekleri bir plan. Bu planları, ciğerinizi biliyoruz, neler yapacağınızı neler düşündüğünüzü biliyoruz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz, bu ülkede bir kanun var 6502 sayılı tüketici yasası var. Bu yasa asla satıştan kaçınmamayı söylüyor, ben gittiğimde bu markete, nakitim var kredi kartım yok diye satıştan kaçınamaz. Her kaçırdığı satış için 2 bin 200 liradan aşağı olmamak üzere işlem başına ceza uygulanır. Millet bunun farkında, eğer böyle bir şeye teşebbüs ederseniz bizde kanuni haklarla bundan vazgeçirtiriz. Ama biz istiyoruz ki bu ülkenin kanunları acıkınca yenen helvadan putlar olmasın artık. Bir kanun varsa uygulansın ve bunu hiçbir şirketten ayrı yapamayız, her şirket buna uymak zorunda, bu ülkenin kanununa uyacaksınız. Bu uyarıyı yineliyorum ve milletin kanuni haklarını bilerek bu ve arkasından gelecek dayatmalara karşı uyanık olmasını istirham ediyorum” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen