Fotoğraflı (22)

Optisyen Düzçekiç “Lenslerde tedarik sorunu yaşanmasıyla gözlüğe yönelim arttı”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Optisyen Düzçekiç “Lenslerde tedarik sorunu yaşanmasıyla gözlüğe yönelim arttı”

 

Göz doktorlarının ardından vatandaşların kendine uygun lens veya gözlük seçme konusunda uğrak yeri optikler oluyor. Geçtiğimiz aylarda lens tedariklerinde yaşanan sorunlardan dolayı insanların gözlüğe yöneliminin arttığını ifade eden Optisyen Düzçekiç, “Lens tedariğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı insanlar kullandığı markanın teminini edememesi sebebiyle alternatif markalara yönelmek yerine gözlüğe yöneldi” dedi.
Göz sağlığı için lens veya gözlük kullanması gereken vatandaşlar optiklerin yolunu tutuyor. Gözlük ve lens arasındaki fiyat farkını kullanım süreleri açısından ele alan Optisyen Ali Eren Düzçekiç, “Gözlükle ve lens arasındaki fiyat farkın da şöyle bir kıyas yapabiliriz. Vatandaş 6 ay kullanabileceği bir lens tercih etmek yerine gözlük tercih ettiğinde 2 yıl boyunca kullanacağı iyi bir filtreli gözlük alabilir. Mavi filtre şu anda dönemimizde çok yoğun şekilde maruz kaldığımız için mavi filtreli camlar öneriyoruz. Böyle bir gözlüğü rahatlıkla temin de edilebilir. İnsanlar bir lensi 6 ay kullanmaktan ziyade 2 yıl kullanabileceği gözlük tercih etmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Lens kullanan vatandaşların geçtiğimiz aylarda yurt dışından bazı marka lenslerinin tedarik edilemediğini ifade eden Düzçekiç, “Gözlüğe kesinlikle yönelim arttı. Lens tedariğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı insanlar kullandığı markanın teminini edememesi sebebiyle alternatif markalara yönelmek yerine gözlüğe yöneldi. Gözlüğe yönelimin diğer sebebi ise zamlardan ötürü fiyatların aşırı artmış olması” diye konuştu.

‘GÖZLÜK DAHA RAHAT VE DAHA NET GÖRÜNTÜYE SAHİP’

Düzçekiç, gözlük kullanan bir optisyen olarak, göz bozukluğu olan insanlara gözlük kullanmaları tavsiyesinde bulunarak, “Bir gözlükçü olarak, gözlüğün daha rahat ve daha net görüntüye sahip olduğunu söyleyebilirim. Lens kullanımında dikkat etmemiz gereken şeyler var. Tozlu ortamda bulunmamalıyız, çok sıcak kuru ortamlarda bulunmamamız ve takıp çıkarırken hijyenik ortamda bulunmalıyız gibi etkenler varken gözlükte böyle bir sorun olmadığı için ve gözlük kullanımı daha rahat olduğu için bizde gözlük öneriyoruz. Gözlükteki görüntünün netliğinden insanları daha memnun ettiği için lens kullanmaktan ziyade gözlük camına alıştıktan sonra insanlar gözlüğe yöneliyor” şeklinde konuştu.
Gözlük ve lens alırken dikkat edilmesi gerek hususları söyleyen Optisyen Düzçekici, “Gözlük alırken öncelikle filtreli bir cam kullanmaya dikkat etmeliyiz. Eğer numaranız yüksekse mümkün mertebe inceltilmiş camlar ile daha net ve daha ferah görüntü elde edilebilir. Artı olarak da çok geniş olmaktan ziyade sade, görüş alanımızı etkilemeyecek ideal bir çerçeve seçmeliyiz. Lens alırken nemlilik derecesinin yüksek olmasına, göz çapımıza uygun olmasına ve gözünüzde herhangi bir kusur, alerji, kuruluk olmamalı bu tarz şeylere dikkat etmeliyiz. Zaten lens alırken doktor reçetesi zorunluluğumuz var. Doktor reçetesi olmadığı taktirde hastalara lens tedarik edemiyoruz” dedi.

‘İNSANLAR BELİRGİN GÖZLÜKLER KUSURMUŞ GİBİ DÜŞÜNÜYOR’

Vatandaşların gözlük modeli seçerken nelere dikkat ettiklerini anlatan Düzçekiç, aynı zamanda gözlük modasının eskilere döndüğünü belirterek, “Gözlük alırken insanlar estetik görüntüden ziyade, yüzde çok kaba durmayan, mümkün mertebe ince şeffaf gözlükler tercih ediliyor. Bunun sebebi görsel olarak kusur görülmesi. İnsanlar belirgin gözlükler kusurmuş gibi düşünüyor. Bunun için de daha ince, zarif ve kendini belli etmeyen gözlükler tercih ediyor. Gözlük modellerinde şu anda her sene bir önceki seneye dönüyoruz. Mesela şeffaf bir gözlük önceden renksiz diye sevilmezken şu anda şeffaf çerçeveler oldukça trend ve çok satıyoruz. Gözlük takmak bir kusur değildir. İnsan sağlığından ötürü gözlük takmalarını tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

Düzçekiç, lens ve gözlüklere gelen zamların dolar bazlı alımından kaynaklı olduğunu ve fiyatların son dönemlerde daha çok yükseldiğini dile getirerek, “Lenslere ortalama yüzde 120 zam gelmişken, gözlüklere ortalama yüzde 80 zam geldi. Bu zammın başlıca nedeni dövizin yükselişinden kaynaklı. Ürünlerin tamamını yurtdışından tedarik ediyoruz. Daha önce bu kadar fiyat yükselişi yaşamıyorduk. Fiyat listelerini bir yıl boyunca kullanabilirken şu an da güncel fiyatları yakalayabilmek için fiyat listelerini değiştirmek zorunda kalıyoruz. O da bizi çok zorluyor” dedi.

Son olarak okula başlayan çocukların göz testlerinin geçmesi gerektiğini ifade eden Düzçekiç şunları söyledi: “Şu an da eğitim öğretim yılına başladık. Öğrencilerimizin kesinlikle göz muayenesi olmasını, herhangi bir kusurun görünmemesi buna sebep değil. Kesinlikle okul öncesi göz muayenesi yaptırsınlar. 18 yaş ve altı gençlere yılda bir, yetişkinlere 2 yılda bir göz muayenesi öneriyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen