4:53

Milletvekili Ataş: “İktidar; zenginin az, fakirin daha çok vergi ödediği bir sistem inşa etti”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevcut hükümetin uygulamış olduğu ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerde bulunan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “AK Parti iktidarının eliyle yandaş şirketlerin vergi ödemediği, zenginin az, fakirin daha çok vergi ödediği, verginin işçinin, memurun, esnafın yani dar gelirli vatandaşın omuzlarına yüklendiği bir vergi sistemi inşa edilmiştir. Çalışanların büyük umutla beklediği vergi dilimine ilişkin bir düzenleme de yoktur. Çalışanlar daha mart, nisan ayında üst vergi dilimine, izleyen aylarda yine bir üst vergi dilimine girmekte, böylece maaşları kuşa dönmektedir. Asgari ücretin artırılmasına ilişkin bir düzenleme de yoktur. Peki, yükte ağır, pahada hafif bu teklifle vatandaş lehine ne var? Sadece emeklilere ilişkin düzenleme vardır, o da en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasıdır, yani sonuç tam bir hayal kırıklığıdır” dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Vergi Usul Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik ve ülke üzerindeki vergi yapısına yönelik açıklamalarda bulundu.
Tasarruf tedbirleriyle kamu giderlerinin aşağıya çekilemediğini, Vergi Usul Kanunu üzerine verilen teklifle de vergi yükündeki dağılımın düzeltilemediğini ve vergi yapısındaki çarpıklıkların giderilemediğini söyleyen Milletvekili Ataş, “AKP her kanun teklifinde yaptığı gibi yine kamuoyunu beklentiye sokmuş sonra da millete hiçbir yararı olmayan bu teklifi getirmiştir, yani bu kanun teklifinde de yine dağ fare doğurmuştur. AK Parti iktidarının yaptığı çarpık vergi sisteminde mali güce göre adaletli ve dengeli bir vergi dağılımı yoktur. Bunun tam aksine, AK Parti iktidarının eliyle yandaş şirketlerin vergi ödemediği, zenginin az, fakirin daha çok vergi ödediği, verginin işçinin, memurun, esnafın yani dar gelirli vatandaşın omuzlarına yüklendiği bir vergi sistemi inşa edilmiştir. Türkiye’deki vergi yapısı dolaylı vergilere dayalıdır, yani en yoksul kesimin bile harcamaları üzerinden alınan ve sürekli artırılan KDV ve ÖTV gibi vergilerle devlet çarkı döndürülmeye çalışılmaktadır. Bu dolaylı vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı yüzde 68-70’lere dayanmıştır. Gelir ve servet unsurlarına dayalı olan yani verginin daha adil dağıtıldığı dolaysız vergilerin payı ise yüzde 28-30’lara kadar düşmüştür. Kaldı ki bu dolaysız vergilerin yüzde 87’si stopaj yoluyla yani ücretlinin, çalışanların gelirlerinden kaynakta kesilen vergilerdir. Beyanname usulüyle toplanan vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı ise sadece yüzde 13’tür” diye konuştu.
‘ÇALIŞANLAR ÜST VERGİ DİLİMİNE TABİİ TUTULUYOR, MAAŞLARI ERİYOR’
Vergi yapısında adaletli bir düzenleme yapılmadığını, vatandaşın gelir durumuna göre şekillenen bir vergi sisteminin bulunmadığını ifade eden Milletvekili Ataş, “Çalışanların büyük umutla beklediği vergi dilimine ilişkin bir düzenleme de yoktur. Çalışanlar daha mart, nisan ayında üst vergi dilimine, izleyen aylarda yine bir üst vergi dilimine girmekte, böylece maaşları kuşa dönmektedir. Bu yüzden vergi dilimlerinin genişletilmesi hem de vergi oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Yine, bütün çiftçilerin gözü, kulağı tarımsal amaçlı kullanılan mazottan ÖTV’nin kaldırılmasıydı, ne yazık ki ona ilişkin de düzenleme yoktur. Beyanname vermeyen ücretlilerin sağlık ve eğitim giderlerinin matrahtan indiriminin sağlanması önemli bir konuydu, o da teklifte kendine yer bulamamıştır. Asgari ücretin artırılmasına ilişkin bir düzenleme de yoktur. Peki, yükte ağır, pahada hafif bu teklifle vatandaş lehine ne var? Sadece emeklilere ilişkin düzenleme vardır, o da en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasıdır, yani sonuç tam bir hayal kırıklığıdır” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen