Kendi atölyesinde ürettiği çayları dünyaya satıyor

Vali Günaydın_ Eş, dost, akrabadan kaynaklanan vakalar önemli noktada (55)

KAYSERİ,(BGC)- KAYSERİ’de KOSGEB destekleri ile kafe işletmesi açan Evren Öztürk (43) kendi atölyesinde ürettiği çayları dünyaya satıyor. Çalışmaya başladığında çevresinden bu işin erkek işi olduğunu söyleyenler olduğunu belirten Evren Öztürk “Bu iş erkek işi, bu işin aile hayatına uygun olmadığını, uzmanlık istediğini söyleyerek beni başaramayacağıma inandırmak istediler ama ben pes etmedim” dedi.
Kayseri’nin Talas ilçesinde 2014 yılında KOSGEB Kadın Girişimcilik Destekleri ile 2 çocuk annesi Evren Öztürk kafe işletmesi açtı. Kafelerin kahve üzerine konseptini farklı bir konsept ile dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın milli kültür sunumu ile müşterilerini ağırlıyor. Kendi atölyesinde ürettiği çaylar ile farklı işletmelere çay danışmanlığı yapan ve e-ticaret ile çaylarını dünyaya pazarlamaya başladı. Girişimciliğin kendisi ve kadınlar için önemli olduğunu belirten Öztürk, “Bir kadın girişimciyim. KOSGEB Kadın Girişimci eğitimleri sonrasında bu iş fikrini belirleyerek destek de alarak işletmeye devam ediyorum. Bu iş bir kafe işletmesi fakat temeli dünya çayları ve bitki çayları üzerine. Kendi atölyemizde işlenen, özel üretim harmanlarımızdan oluşan bir çay işletmesi. Dünya’da sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın milli kültürümüzdeki sunum şekli ile ve dünyada bulunan farklı seremoni ile müşterilerimizle buluşan bir butik kafeyiz. Farklı iş fikirlerine hep merakım vardı, girişimcilik fikri çocukluğumdan beri hep vardı. Bir kafe fikri olduğunda ben neyi farklı yaparım diye hep düşündüm. Çaylara karşı ilgim vardı. Kafeler hep kahve üzerine kurulmuştu bende çay üzerine oluşturdum. Çaylarımızı kendimiz ürettik vatandaşlar tarafından da sevildi. 7. yılımızdayız, bu süreçte satış reyonlarımızda müşterilerimizin perakende olarak ulaşabilmesini sağladık. Kafelerin, restoranların ve sıpa merkezlerinin çay reyonlarını oluşturduk, çay danışmanlığı yapan bir firma haline geldik. E-ticaretin de gelişmesi ile yurt içi ve yurt dışında satışlar yapmaya başladık” diye konuştu.
‘BAŞARILARIMI ÇOK ÇALIŞMAYA BORÇLUYUM’
Çok çalışmadan başarının gelmeyeceğini belirten Öztürk “Bu başarılarımı çok çalışmaya borçluyum. Erkek arkadaşlarımıza göre varlık olarak bizler biraz daha titiz olabiliyoruz. Gece gündüz hep işimin başındaydım. Müşterilerime saygımdan dolayı hep yenilikler ile karşılarına geçtim. İşletmeleri genelde erkekler işletir ama bizlerde kadın olarak anne ve eş olduğumuz için daha sahipleniciyiz. Kadın girişimciliğin zor olduğu gibi güzel yönleri de var. İstihdam da ekonomi de bizde varız bu durum beni mutlu ediyor. Kadınların daha çok girişimci olması, istihdama, hane ekonomisine katkı sağlaması için projeler yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BAŞARAMAZSIN DEDİLER’
İş kurma fikri oluştuğunda çevresi ile paylaşan Öztürk “Bu işe başladığım zaman en büyük desteği ailemden gördüm, bu destek benim için çok önemliydi çünkü onların vakitlerinden çalarak ben bu işe başladım. Başaramazsın diyenler de çok oldu. Bu iş erkek işi, bu işin aile hayatına uygun olmadığını, uzmanlık istediğini söyleyerek beni başaramayacağıma inandırmak istediler ama ben pes etmedim. Aile ve çocuklara güvenilir bir ürün sunmak istedim bu hedefimden de pes etmeyeceğim. Pandemi sürecinde zorluk çektik muhakkak bu sonsuza kadar sürmeyecek ama bir girişimci kriz anlarını fırsata çevirmeyi bilmeli ve bende bu dönemi fırsata çevirerek ürün çeşitliliğini arttırarak Ar-Ge çalışmaları yaparak bu süreci iyi bir şekilde değerlendirmeye çalıştım. Hedefim yurt sevgisini ilke edinmiş bir kadın girişimciyim ve bu topraklardan çıkan ürünleri tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Yeni kadın girişimcilere önerim kendi inandıkları yolda hiçbir kötü söyleme kulak asmadan ailelerinden ve kendi iç seslerinden gelen inançla yürüsünler. Çok çalışmak gerektiğini de kimse unutmasın hiçbir girişim kolaylıkla başarıya ulaşmıyor” diye konuştu.

Exit mobile version