BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA
13:20

Gezici Radar Yemliha’da

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayserinin Kocasinan ilçesine bağlı barajı ve patlıcanı ile meşhur Yemliha köyündeyiz. Yol boyunca kurulan tezgahlarda Yemliha köyüne özgü köyün verimli topraklarında yetişen meyve ve sebzeler satılıyor. Yamulanın en ünlü simgesi de yamula patlıcanıdır. Yol güzergâhı kullanan vatandaşlar için doğal ve lezzet durağı oluyor.

Yamula Patlıcanı farklı morfolojik yapısıyla kendine has aroması ve çekirdek bulunmaması yörede yıllardır yetiştirilmesi nedeni ile belli bir düzeyde saflaşması ve köy çeşidi özelliği kazanmasıyla25 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede coğrafi işaret ile tescillenmiştir.

Patlıcan tarlasında Elmas ablayı bulup biraz sohbet ettik. Tatlı yiyip tatlı konuşalım diye patlıcan reçelinin tadına bakıp nasıl yapıldığını öğrendik.

Yamula Barajı, Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri’nin 25 km kuzeybatısında, Yemliha kasabası yakınlarında kuruludur. Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, enerji ve sulama amaçlı Türkiye’nin önemli projelerinden birisidir.

Tekgöz Köprüsü 1202 – 1203 yılında Sultan II. Rükneddin Süleyman Şah zamanında, Kayserili Hacı Ali Şir Bin Hüseyin tarafından Kayseri’de yaptırılmıştır. Yapıldığı dönemde Kırşehir–Kayseri arasındaki ulaşımı sağlamak amaçlanmıştır. Köprü 120 metre uzunluğundadır. Kızılırmak nehrinin üzerinde bulunan köprü, kesme taştan 27 metre çapında ve 18 metre yüksekliğindedir. Kemerden dolayı halk arasında” Tekgöz” ve “Yalnızgöz” ismi ile anılmıştır.

Doğa ve tarihin birleşmesiyle oluşan güzel bir manzara sizleri bekliyor. Bu keyifli yolculuğumuzda bize eşlik eden değerli takipçilerimize iyi seyirler dileriz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen