Fotoğraflı(3)
02:21

Kurban kesimini izlemek çocuklarda travmatik etki bırakabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

KAYSERİ (1HA-ÖZEL) – Kurban Bayramı’nda çocukların kurban kesimini izlemesinin travmatik etki bırakabileceğini ve ebeveynlerin bu ibadeti doğru şekilde çocuklara aktarması gerektiğini söyleyen Psikolog Mustafa Eldek, “7 yaşına kadar çocuklara istenmeyen kesimler gösterilmemelidir. Çocuk izlemek istiyorsa da mutlaka bayramın ibadet yönü ve manevi yönü anlatılmalıdır. Aileden herkes kesime gidiyorsa çocuk da izlemek istiyorsa mutlaka çocuğun anlayacağı şekilde anlatılmalıdır” dedi.

Kurban Bayramında yapılan kesimleri izleyen çocuklarda travmatik etkiler kalabilir. Çocuk kendisi izlemek istiyorsa kurban bayramının ibadet ve manevi yönünün anlatılması gerektiğini belirten Psikolog Mustafa Eldek, “7 yaşına kadar çocuklara istenmeyen kesimler gösterilmemelidir. Çocuk izlemek istiyorsa da mutlaka bayramın ibadet yönü ve manevi yönü anlatılmalıdır. Aileden herkes kesime gidiyorsa çocuk da izlemek istiyorsa mutlaka çocuğun anlayacağı şekilde anlatılmalıdır. Kurban önceden geliyor çocuk kurbanlık hayvanla oynuyor arasında duygusal bir bağ kuruyor ve sonrasında kurbanı yatırıp kesmeleri korkuya sebep olabilir, travmatik etkiler bırakabilir. Sırf bu sebepten dolayı et yemeyen çocuklar vardır. Hiç bilgilendirme yapmadan maruz bırakmak ciddi sorunlar doğurabilir” diye konuştu.

‘HAYVANLARIN ZAMANI GELİNCE KESİLİP TÜKETİLDİĞİNİ ANLATMAK GEREKİR’

Psikolog Eldek, protein ihtiyacının hayvansal gıdalardan alındığını ve böylelikle zamanı gelince hayvanların bu amaçla kesildiğini de anlatmak gerektiğini ifade ederek,” 7 yaşındaki çocukta artık gerçeklik duygusu ve soyut düşünce gelişmeye başladığı için kültürel öğrenim ön plana çıkar. Bunun bir dini görev olduğunu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu olduğu anlatılmalıdır. Özellikle kurban bayramında yardımlaşma kültürü hakkında bilgi verilmelidir. Bayramdan bayrama evine et giren ihtiyaç sahipleri olduğunu yoksulların düşünülmesi gerektiğini sosyal bir ibadet olduğu vurgulanmalıdır. Çocuğa zihinsel ve psikolojik olarak kurbanın ne anlama geldiğini, bunun bir zevk olmadığını anlatmak gerekir. Sadece bu bayram değil diğer zamanlarda da protein ihtiyacımızı karşılamak için hayvansal gıdalar tükettiğimizi anlatmak gerekir. Hayvanların bu amaçla beslenip büyütüldüğünü zamanı gelince kesilip tüketildiğini evrende böyle bir denge olduğunu da söylememiz çok önemlidir. Kesim yerlerinde anne ve baba ani tepki vermemelidir, çocuğa bu olumsuz yansıyabilir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
be_en
Beğen