Zamlar, Lokanta ve Pastacıları da Vurdu; Sektör ‘Pahalı’ İmajından Rahatsız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ, (BGC) – Gıdada üst üste gelen zamlar, lokanta, restorant ve pastacıların da belini büktü. Artan fiyatlara yetişemediklerini belirten Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, pandemi sürecinden bile daha zor bir dönem geçirdiklerini ve devletin buna çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Aydemir, sektörün ‘pahalı’ imajı oluşturulmaya çalışılmasından da dertli olduğunu kaydetti.

Döviz, petrol ürünleri, ambalaj ürünler ve hammaddeye gelen üst üste zamlar, iğneden ipliğe her alanda insanları olumsuz etkiledi. Hammaddede yaşanan fiyat artışları doğrudan tüketici satış fiyatlarına yansıdı. Gıda sektöründe de fiyatlar yerinde durmuyor. Sektörün içinde bulunduğu durumu anlatan Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, pandemi sürecinde bile bu kadar daralmadıklarını söyledi. Yüksek zamların geldiğini vurgulayan Aydemir, buna dayanacak güçlerinin kalmadığını vurguladı. “Esnafımız zor ve sıkıntılı bir dönemden geçiyor” diyen Aydemir, “Evet, pandemi yaşadık, geçmişte kısıtlamalarımız oldu. Bunları aştık ama şimdi ekonomiyi aşamıyoruz. Yani, bugün aldığımız ürünü yarın yerine koyamıyoruz. Dün ete 10 lira zam geldi. Kilosuna 10 lira zam gelmesi demek, bizim pişirdiğimiz ete daha farklı yansıyor. Dolayısıyla bizim lokanta, kebapçılar ya da pastanecilerin aldıkları ürün 3 katı 4 katı oldu. Bir an önce devletimizin buna çözüm bulması gerekiyor. Çünkü iş yapılmaz hale geldik.” diye konuştu.
Bu sırada lokantalar, kafeler, restoranlara pahalılık imajı çizilmeye çalışıldığını belirten Aydemir, bunun doğru olmadığını söyledi. Sektör olarak gelen zamları yansıtmak zorunda kaldıklarını anlatan Aydemir, “Bugün pahalı aldığımız ürünü biz de ister istemez fiyatlarımızda geçiş yapmak zorunda kalıyoruz. Bu sefer de iş hacmimiz düşüyor. İş hacmimiz düştüğü için de biz burada istihdam sağlıyoruz. Devletimize vergimizi veriyoruz, kiramızı ödüyoruz, stopajımızı ödüyoruz. Elektriği, suyu, doğalgazı vs. derken gerçekten ciddi anlamda biz devletimize katkı sağlıyoruz. Bu konuda devletimizin bir an önce çözüm bulmasını düşünüyorum” dedi.

‘TAVUK DÖNER SATMAYALIM EYLEMİ DE YETMEDİ’

Gıdaya gelen zamların önüne geçebilmek için tavuk döner satmamayı düşündüklerini anımsatan Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Aydemir, “3 ay önce tavuk 12 liraydı, şimdi 33 lira oldu. Dolayısıyla bizler de zam yapmak zorunda kalıyoruz. Ciddi anlamda bir tepki var. Hatta biz bir hafta, on gün ‘Tavuk döner takmayalım, tepki gösterelim’ diye kararlar almaya çalıştık. Bu da çözüm olmadı. Siz ürün almasanız bile adam diyor ki ‘Ürünümü satmasam bile depomda dursun, durduğu yerde para kazanıyor zaten’ diyor. Onun için toptancılarda yani, tedarikçilerde de sıkıntı var. Bugün unda ciddi anlamda fiyat geçişleri oldu. Yağ, et gibi kullandığımız her ürünün hele ki ambalaj ürünlerine gelen zamları hiç bu kadar görmedik. Böylesine bir zam oranıyla karşılaşmadık. Böyle giderse birçok esnafımız çok sıkıntılı duruma düşecek. Birçok esnafımızda dükkanını kapatır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Zamlar, Lokanta ve Pastacıları da Vurdu; Sektör ‘Pahalı’ İmajından Rahatsız