Türkiye’de çalışanların %52’si ‘ara zam’ yapılmazsa iş değiştirecek

Fotoğraflı (10)

Türkiye’de çalışanların %52’si ‘ara zam’ yapılmazsa iş değiştirecek, %29’u da ‘ek iş’ arayışına girecek.

Türkiye’deki iş gücü, Eleman.net tarafından gerçekleştirilen ara zam anketine katılan çalışanların %52’sinin ara zam olmazsa iş değiştirmeyi düşündüğünü, %29’unun ise ek iş arayışına gireceğini belirtiyor.

Araştırmaya göre, çalışanların %82’si asgari ücrete zam yapılması gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların %52’si ara zam olmadığı takdirde iş değiştirmeyi düşünürken, %29’u ek iş arayışına gireceğini ifade ediyor.

2024 yılının yarı döneminin sona ermesine yaklaşırken, kamuoyunda ara zam beklentisi artıyor. “Asgari ücrete ikinci zam gelir mi?” sorusu gündemi meşgul ederken, çalışanlar ve işverenlerin beklentileri ekonominin geleceği için kritik önem taşıyor. Türkiye’nin önde gelen istihdam platformu Eleman.net, çalışanlar ve işverenlerle yaptığı ankette ara zam beklentilerini ve yaklaşımlarını ortaya koyuyor.

Çalışanların %82’si asgari ücrete zam istiyor

Ankete göre, 3118 kişiyle yapılan araştırmada çalışanların %82’si asgari ücrete zam yapılması gerektiğini belirtiyor. Aynı ankette, çalışanların %52’si ara zam olmazsa iş değiştireceğini ifade ederken, %29’u ek iş arayışına gireceğini dile getiriyor.

Zam beklentileri çoğunlukla %50 düzeyinde

Anketin zam beklentilerine ilişkin sonuçlarına göre, Temmuz ayındaki zam oranı hakkında çalışanların %51’i %50 zam beklediğini belirtiyor. Aynı ankette, %30’u %37 oranında zam beklerken, %20’sinin beklentisi %12 seviyesinde oluyor.

Ara zam olmazsa %29’luk kesim ek iş arayışına giriyor

Araştırmanın iş gücü üzerindeki etkilerine bakıldığında, çalışanların %52’si daha yüksek maaş için başka iş arayacağını söylüyor. Ankete katılanların %29’u ise ek iş yapmayı düşündüğünü ifade ediyor. Bu durumun sektörleri etkilemesi bekleniyor.

Güvenlik sektörü ara zam olmazsa en çok iş değiştiren sektör olacak

Ara zam olmazsa iş değiştirecek çalışanların sıralamasında güvenlik, gıda, tekstil, inşaat, hizmet, eğitim, otomotiv, lojistik, perakendecilik ve sağlık sektörleri yer alıyor. Bu sektörlerde ortalama maaş seviyeleri şu şekilde: güvenlikte 28.300 TL, gıdada 22.400 TL, tekstilde 26.700 TL, inşaatta 33.400 TL, hizmette 25.200 TL, eğitimde 29.900 TL, otomotivde 32.300 TL, lojistikte 30.800 TL, perakendecilikte 24.400 TL ve sağlıkta 25.300 TL.

İşverenlerin dikkate alması gereken noktalar

Eleman.net CEO’su Levent Dicle, araştırmanın sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Asgari ücrete zam yapılmasa dahi genel olarak çalışanların zam beklentisi içinde olduğunu görüyoruz. İşverenlerin, kalifiye personellerini kaybetmemek adına gerekli adımları atmaları gerekebilir. Ayrıca, işletmelerin ek yan haklar ve çalışma koşullarını iyileştirme konularını da gündemlerine alması önemli. Çünkü çalışanlar, maaş artışı olmasa bile pozitif bir çalışma ortamı ve yan haklar nedeniyle iş değiştirme eğiliminden vazgeçebilirler.”

Firmaların %42’si ara zam yapmayı düşünüyor

Eleman.net’in işverenlerle yaptığı ankete göre, katılımcı firmaların %42’si ara zam yapmayı düşündüğünü belirtiyor. Aynı ankette, %35’i zam yapmayı düşünmediğini ifade ederken, %23’lük bir kesim ise belirsizlik içinde olduğunu söylüyor. Ara zam yapacak firmalar genellikle eğitim, restorancılık, tekstil, mobilya/ahşap ve sağlık/medikal sektörlerinden çıkıyor.

İşverenlerin yüzde 50’si %10 oranında zam yapmayı düşünüyor

Ankete katılan işverenlerin yarısından fazlası (%50) çalışanlarına %10 oranında zam yapmayı planlıyor. Aynı konuda, işverenlerin %30’u %53 oranında zam düşünürken, %20’si ise %38 oranında zam yapmayı düşünüyor.

Exit mobile version