Yurt Dışına Gidemeyen Öğrenciye Para İadesi Kararı

Vali Günaydın_ Eş, dost, akrabadan kaynaklanan vakalar önemli noktada - 2021-04-22T184943.246

 

KAYSERİ,(BGC)-Work and Travel programıyla yurtdışına gidemeyen öğrenciler için emsal karar çıktı. Tüketici Hakem Heyeti, program kapsamında ABD’ye gitmek isteyen ve mağduriyet yaşayan öğrencilerden biri olan Zehra Kahraman’ın yaptığı 300 dolarlık ön ödemenin iadesine karar vermişti. Sürecin ardından Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, son durum hakkında konuştu.

Şahin, programda yaşanabilecek mağduriyetler hakkında özetlemede bulundu: “Work and Travel uzaktan eğitimi olmayan ve mutlaka fiili olarak uygulanması gereken bir programdır. Yerine getirilmediği zaman Tüketiciler Kanununa göre ‘ayıplı hizmet’ olarak değerlendirilir. Kişilerin ödediği ücret 11 bin 300 TL’nin altındaysa Tüketici Hakem Heyetlerine, üstündeyse Tüketici Mahkemelerine başvurarak ‘ayıplı hizmet’ sebebiyle ödedikleri ücretin iade edilmesini talep edebilir. Bu alanda da bir denetimsizlik söz konusu. Yani sertifikalı firmalar var, sertifikasız firmalar var. Bu denetimsizlikten dolayı böyle mağduriyetler yaşanıyor.”

Şahin, hukuka bilinçli müracaat edilmesi gerektiğini belirterek “Avukatlar, bu duruma düşen birçok öğrencinin vekaletini alarak davalarını takip etmek isteyerek kazanacaklarını söyleyip, yanlış yönlendirebiliyorlar. Acentayla yapılan sözleşme esastır, ona bakmak lazım. Gerçekleşmeme sebeplerine bakmak lazım. Gitmemek, acentanın iptal etmesi, zorunlu sebepler gibi hususlara dikkat edilmeli. Yani her avukata vekalet verip takip yaptırılmamalı. Sözleşmeyi biz tüketici derneklerine yahut işi bilen birine okutarak, eksiklik tespit edilince hak talebinde bulunulmalıdır”, diye konuştu.

“Bu hizmeti alamayanlar tüketici sayılıyor, muhatap da tüketici mahkemeleri ve hakem heyetleridir” diye konuşan Şahin, mağdur olanların hukuki statü tanımlamasını da yapmış oldu.

Exit mobile version