KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Yaratıcı Drama Eğitmeni Öğretim Görevlisi Feride Acar, yaratıcı dramanın çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi. Yaratıcı dramanın tiyatro değil de bir öğrenme yöntemi olduğunu söyleyen Acar, “Çocukların kendilerini farklı şekillerde ifade etmesini sağlar, özgür bir ortam geliştirir, özgür ortamda çocuk yargılanmadan, eleştirilmeden, korkutulmadan kendisini rahatlıkla ifade eder. Hayal gücünü zenginleştirir, hayal gücünü belli kazanımlara yönelik yolculuklara çıkarak onları farklı boyutlarda, farklı şeyler öğretir” dedi.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı dramanın öğrenmenin en yaratıcı ve en keyifli hali olduğunu söyleyen Yaratıcı Drama Eğitmeni Öğretim Görevlisi Feride Acar, yaratıcı dramanın tiyatro değil de bir öğrenme yöntemi olduğunu belirtti. Yaratıcı dramanın çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi veren Acar, “Yaratıcı dramanın özellikle çocuklar üzerinde ki etkisini çok görüyoruz. Yaratıcı drama tiyatro değildir. Yaratıcı drama bir öğrenme yöntemidir. Yaratıcı drama oyunlarla, doğaçlamayla, rol oynamayla belli bir kazanıma yönelik bir öğrenme, farkındalık, eğitim yöntemidir, bir süreçtir. Yaratıcı drama atölyemizde, bu süreçte önemli olan nelerin farkına vardık, neleri öğrendik, neleri hissettik, o yüzden sonuç odaklı değil, süreç odaklıdır. Çocuklar üzerine dönecek olursak öncelikle çocukların kendilerini farklı şekillerde ifade etmesini sağlar, özgür bir ortam geliştirir, özgür ortamda çocuk yargılanmadan, eleştirilmeden, korkutulmadan kendisini rahatlıkla ifade eder. Hayal gücünü zenginleştirir, hayal gücünü belli kazanımlara yönelik yolculuklara çıkarak onları farklı boyutlarda, farklı şeyler öğretir. Yaratıcı düşünceyi geliştirir. Hayal gücü ile birlikte özgüveni artar. İletişim becerilerini, kuralları en oyunsu süreçlerle kazandırır. Sosyal gelişimlerde inanılmaz katkılar sağlar. Birlikle çalışabilme, grupla iş yapabilme, başkalarının da fikirlerinin olduğunu ve bunların önemli olduğunu özellikle fark eder. Kendini tanır, ‘benim bu yeteneklerin var, bunları yapabiliyorum, şu konuda kendimi daha rahat ifade edebiliyorum’ diyerek kendisini daha iyi tanır” şeklinde konuştu.
Her alanda ve her konu da yaratıcı drama yöntemi ile çalışabildiklerini dile getiren Acar, “Çocuklarla özellikle drama, felsefe atölyeleri, oynuyorum – öğreniyorum – gelişiyorum atölyeler, yetişkinlerle farkındalık atölyeleri, iletişim atölyeleri, sevgi atölyeleri, özellikle yaratıcı drama ve yaratıcı okuma çalışmalarını birlikte gerçekleştiriyoruz. Hem okumak daha keyifli hale geliyor, hem de o süreçte eğlenerek çok şey öğrenebiliyoruz. Her alanda, her konu da yaratıcı drama yöntemi ile çalışabiliriz” ifadelerini kullandı.