Üroloji Uzmanı Emin Öztürk: “Yaz aylarında böbrek taşı hastalığı artıyor”

KAYSERİ (1HA-ÖZEL HABER) – Havaların ısınmasıyla beraber çok sıvı tüketilmesi sebebiyle böbrek taşı hastalığının arttığını dile getiren Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verdi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle polikliniklere en fazla gelen vakaların böbrek taşı hastalığı olduğunu ifade eden Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek hastalığı hakkında bilgiler verdi. Öztürk, “Yaz aylarında sıvı tüketimi arttığı için böbreğin içerisindeki zararsız duran taşların hareketi artmakta ve bunun üzerine de böbrek kanallarını tıkayıp, şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve geçmeyen idrar sıkıntıları göstermektedir. Bu nedenle yaz aylarında hastalar böbrek ve üreter dediğimiz kanalda görülen taş şikâyeti ile polikliniklerimize başvurmaktadır” diye konuştu.
‘BÖBREĞİNİZE DEĞER VERİN’
Böbrek taşını önlemek için alınacak önlemlerden bahseden Öztürk, “Böbrek taşı hastalığını önlemek için diyetimize dikkat etmemiz gerekir. Diyette hastalarımıza her türlü gıdayı tüketebileceklerini ama ‘azı karar çoğu zarar’ sözünü unutmamalarını söylerim. Hastalara her şeyi dengeli yemeyi öneriyoruz. Günde tüketilen sıvı miktarını iki litre civarında tutmakta fayda var. Çok terlemeyen meslek gruplarında günde iki litre su tüketimi yeterli ama terleyen meslek gruplarında mutlaka biraz daha fazla su içmek gerekir. Taş hastalığı çok önemli bir hastalıktır, bazı hastalarım ‘bu ağrıyı birkaç aydır çekiyorum’ diye gelirler bize ama bu şikâyetleri birkaç ay çekmemek gerekir. Müdahale edilmeyen hastalarda böbrek dokularında kayıplar ortaya çıkabilmektedir. Onun için mutlaka böbreğinize değer verin ve üroloji hekimlerimize başvurun” şeklinde konuştu.

Exit mobile version