Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı 5,5 Kat Oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5,5 kat olduğunu bildirdi.

Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5,5 kat olduğunu, geçen ay bu fiyat farkının en fazla yüzde 448,8 ile elmada görüldüğünü vurgulayan Bayraktar, şunları belirtti:
“Elmadaki fiyat farkını yüzde 404,1 ile salatalık, yüzde 278,4 ile kabak, yüzde 272,9 ile karnabahar, yüzde 265,3 ile pırasa, yüzde 251,6 ile yeşil mercimek, yüzde 241 ile patlıcan ve yüzde 240,3 ile nohut takip etti. Nisan ayında elma ve salatalıkta üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 400’ün üzerindeyken, 11 üründe yüzde 200’ün, 10 üründe ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.”
Bayraktar, nisadan markette 40 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı görüldüğünü ve sadece 2 üründe fiyat değişimi olmadığını belirterek söz konusu ayda markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 59,3 ile beyaz lahana olduğunun altını çizdi.

“Üreticiye Gelir Garantisi Verilmelidir”
Şemsi Bayraktar: “Üreticilerimiz her türlü doğal afete maruz kalarak risk altında üretim yapıyor. Bu şartlarda üretim yapan çiftçilerimiz bütün girdilerini belirlenen fiyattan alıyor. Üretimin bütün maliyetini üstlendiği halde ürettiği ürüne fiyat belirleyemiyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de çiftçilerin giderini hesaplamalarına karşın ne kadar kazanacağını bilemediklerini belirten Bayraktar, bu durumun sürdürülemeyeceğini vurguladı.
Bayraktar, “Türkiye’de dağ taş ekilsin isteniyorsa üreticiye gelir garantisi verilmelidir. Bu sağlandığında ülkede bir karış arazi boş kalmaz. Üreticiyi de tüketiciyi de memnun eden bir yapıyı kurmuş oluruz.” dedi.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı 5,5 Kat Oldu