Talas’ta Aspir Hasatı Töreni gerçekleşti

aspir

KAYSERİ (1HA)- Kayseri’de üretilen ve Türkiye’ye satımı yapılan Aspir’in hasatı yapılmaya başlandı. Talas ilçesi Koçcağız mahallesindeyse, ‘Kayseri Kendi Yağında Kavruluyor’ projesi kapsamında Aspir hasat töreni gerçekleşti.

Aspir üretiminde Türkiye’de başta gelen şehirlerden olan Kayseri’de Aspir hasatı yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Talas ilçesine bağlı Koçcağız mahallesinde ise ‘Aspir Hasat Töreni’ gerçekleşti. Törene Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Veysi Yurtkulu, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas İlçe Kaymakamı Yaşar Sönmez, Koçcağız Mahalle Muhtarı Mehmet Kütük’ün yanı sıra diğer mahalle muhtarları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, aspirde Türkiye’de birinci sıraya yerleştiğimizi belirtti. Büyükkılıç, “Değerli Tarım İl Müdürümüzle dayanışarak, birliğin, beraberliğimizin ve istişarenin adeta bereketini yaşayarak nasıl katkı sağlarız, üretenlerin nasıl yanında yer alırız ve bu dostlarımıza nasıl destek veririz derdine kafa yorduk, projesini yaptık. Tabi Kayseri denince akla ticaret ve sanayi gelir ama herkeste gördü ki bunlarda zaten iyi noktayız. Yetmez dedik tarım ve hayvancılıkta da biz varız dedik. Bu alanda ne yapılması gerekiyorsa il ve ilçe belediyelerimizle dayanışma içerisinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Aspir’de Türkiye’de birinci sıraya yerleşiyoruz. Ben tüm muhtarlarımıza hoş geldiniz diyorum ve bize ev sahipliği yapmış olan Mehmet muhtarıma da teşekkür etmek isterim” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Veysi Yurtkulu ise konuyla ilgili, “2022 yılında saydığım proje ortaklarımızla birlikte toplam 2 milyon dekarı tarımsal üretime kazandırmak yönünde planlamalarımız oldu. Bunun bir kısmını gerçekleştirdik. Bugün burada bulunmamıza sebep olan aspir üretimini geliştirme projesinde olduğu gibi hasatlarını da gerçekleştirdik. Güz döneminde de 1 milyon dekara yakın uygun bölgelerde hububat, baklagil, mercimek ve kanola üretimi ile ilgili projelerimizi başlattık. Çiftçilerimizin tespitleri yapıldı. Tohumlarımızı temin ediyoruz. Ekim kasım aylarında tohumlarımızı siz değerli çiftlerimiz, toprakla buluşturacaksınız” şeklinde konuştu.

‘TOHUM BİZDEN SİZ DE GEREKEN ÇALIŞMAYI YAPIN DEDİK’
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, yaptığı konuşmada, çifçtilere ne kadar tohum istiyorlarsa verdiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye’mizin tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok konuda vermiş oldukları destek, bizim kırsaldaki gücümüzü kuvvetimizi son derece artırmaktadır. Sayın Başkan’ım sizin Başkanlığınızda vazifeye bu dönemlerde başladığımızda “kırsala sahip çıkmayan şehri yönetemez” demiştik. Böylelikle ortaya çıktık, taş toplama makinasından başladık gübre makinası, gübreyi saçma makinası daha sonra tarım makinalarının diğer gerekli olan malzemeleri ardından da bütün köy muhtarlarımızla beraber ileri gelen çiftçilerimizi meclise topladık. Ne kadar tohum istiyorsanız verelim. Tohum bizden siz de gereken çalışmayı yapın dedik. Ben ayrıca Büyükşehir Belediye’mize ve çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

İl tarım müdürü Mustafa Şahin Kayseri’nin Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu söyleyerek, “İlimiz Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri. Bunu hem tarımsal alan ve alan büyüklüğü olarak baktığımızda hem de üretimde ilk 10 il içerisinde olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. 29 Mart tarihinde buradaki haziranın büyük bir çoğunluğunun katıldığı bir törende tohumlarımızı dağıtmıştık. Aslında biz bu tohumları bu projeyi yaparken çok mütevazi bir bütçemiz vardı. Bu esnada “Kayseri Kendi Yağında Kavruluyor” projesi Büyükşehir Belediyemizin bu işe el atmasıyla Türkiye Kayseri’nin yağında kavruluyor projesine dönüştü. Ve bu çerçevede özellikle üretimde büyük ihtimalle ilk sıradayız. Projenin hayata geçmesinde inisiyatif alan herkese şahsım kurumum ve üreticilerimiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl yine yağlık üretimi sağlamak adına da kanolayla alakalı şu anda tedariklerimizi gerçekleştiriyoruz. İhalemizi bitirmek üzereyiz. İnşallah önümüzdeki yıl da 5 bin dekarlık alanda Kanola üretimi gerçekleştireceğiz. Ben şimdiden mahsulün bereketli olmasını temenni ediyor ve saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Tören, Büyükkılıç’ın aspir tarlasını gezmesi ve çiftçilerle yaptığı sohbetin ardından sona erdi.

Exit mobile version