Sofralarının Vazgeçilmezi: Hindi Dolması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ, (BGC- ÖZEL HABER)- Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti Hindi dolma, çeşitli Ortadoğu baharatlarıyla 4 saat pişirilmenin ardından servise sunuluyor.

Ortadoğu’dan gelen ve Kayseri’de Şeflik yapan Sinan Yavuz (59), hindi dolma pişirmenin püf noktalarını BGC mikrofonlarına aktardı. Şef Yavuz, “Benim püf noktam baharatlı bir tat oluşturmam. Ortadoğu baharatlarını kullanıyorum. Tabi ki farklı aşamalarda farklı püf noktalarım bulunuyor. Ama en önemlisi 4 saat buharda pişiriyor olmam. Evde yapılmak istense aynısı yapılır ama belki buharda pişirmek mümkün olmayabilir çünkü 4 saatlik bir pişirme süreci istiyor. Suda haşlayarak pişirebilirler” diye konuştu.

Hindi Dolma pişirmenin aşamalarını aktaran Yavuz, “ Hindi dolmada biz öncelikle iç pilavını hazırlıyoruz. İç pilavını hazırlarken kullandığımız malzemeler var. Bunlar; Hint pilavı, 2 soğan, 3 diş sarımsak, 250 gr tereyağı, 1 kapya biberi, 1 yeşil biber, 2 havuç, 6 domates, 1 kaşık pul biber, 1 kaşık toz biber, çeyrek kaşık karabiber, çeyrek kaşık kimyon, az bir kekik, Tane tarçın, kuru limon, tane kimyon, biraz her’den, bir tutam reyhan, Kestane, 4 tane incir, kuru üzüm, kuru dut, sarı üzüm, siyah üzüm, 3 tane acı biber, 1 tane sarımsak.”

Pilavın hazırlanma sürecini aktaran Yavuz, “tencereye tereyağı 250 gr koyuyoruz. Bu süreçte 2 soğanı ve 3 büyük diş sarımsağı doğruyoruz. Soğan, sarımsak ile birlikte tencereye atıyoruz. Ve tereyağın içinde ölünceye kadar pişiriyoruz. 1 tane kapya biberi, 1 tane yeşilbiber, 2 tane havucu doğruyoruz ve soğanımız biraz ölünce üzerine ilave edeceğiz. 6 adet domatesi doğradıktan sonra tencereye ilave ediyoruz. 1 kaşık pul biber, 1 kaşık toz biber, çeyrek kaşık karabiber, çeyrek kaşık kimyon, az kekik tenceremize aktarıyoruz. Ardından tane tarçın, kuru limon, tane kimyon, biraz her’den , bir tutam reyhan tencereye ilave ediyoruz. Kestane zevki bir durum istediğiniz kadar atabilirsiniz. 4 tane incir, kuru meyveler vazgeçilmez, dağ çileği, üzümler, kuru dut üzerine ekliyoruz. Bu aşamaların ardından bol su ile yıkanmış pirincimizi ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Bu pirincin sırrı bir bardak pirince iki bardak su kullanıyor olmamız. Ama normal su değil et suyu kullanıyorum. Tuz ilavesi de yaparak Ağzı açık bir şekilde kaynatıyoruz. ardından altını kısıp kapağını kapatıyoruz pişmeye bırakıyoruz. Biraz piştikten sonra 3 tane acı biber, 1 tane sarımsak ilave ediyoruz püf noktası diyebiliriz. Pilav tam pişmeden hindinin içine dolduracağım pilavımı alıyorum içerisinden. Geri kalan pirinci ise altına koyacağımız için onları normal pişirmeye bırakıyoruz” diye konuştu.

Hindiyi doldurma aşamasından önce özel bir karışım hazırlayan Şef Yavuz, “ Tereyağımızla özel bir karışım yapacağız. Bir avuç toz şeker (hindiyi yumuşak ve parlak yapar), 2 avuç kaya tuzu, bunları karıştırıp hindimizin içine dışına süreceğiz. Bunları yedirdikten sonra pilavımızı hindimizin içine dolduruyoruz. Hindimizi ip ile bağlayıp tenceremize koyuyoruz ve suyun buharı ile 4 saat pişmeye bırakıyoruz” dedi.

Fırına hindiyi sürmeden son bir aşamanın kaldığına değinen Şef Yavuz, “Hindimiz piştikten sonra soslamak için çıkarıyoruz. Sosumuzun içerisinde; biraz süt, biraz yoğurt, biber salçası, toz biber, kara biber, pul biber hafif ve zeytinyağı bulunuyor. Bunlarda püf noktası diyebiliriz. Hindinin kızarması için sosu hindinin kızarması için üzerine sürüyoruz. Hindi dolma fırında az piştikten sonra sunum için hazır” dedi.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Sofralarının Vazgeçilmezi: Hindi Dolması