Sahte içkinin insan vücudundaki zararları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkilerin sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Ali Çetinkaya, “İlk zehirlenme anındaki belirtiler baş dönmesi, kusma, mide ağrısı ve karlı görmedir. Bundan sonra hastanın böbreği bozulur, tansiyonu düşer, çok ileri tedaviler gerekir. Eğer alkollü bir içki içtikten sonra bu belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir” dedi.

Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor. Metil alkolün, yarım çay bardağı yani 5 mililitre dozunun öldürücü bir doz olduğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Ali Çetinkaya, “Kaçak alkol zehirlenmeleri dönem dönem çok sık görülüyor. Kaçak alkol zehirlenmeler bizde ve dünyada çok sık görülen büyük bir sağlık problemidir. Özellikle Rusya’da, Hindistan’da, İran’da, Orta Asya’dan çok fazla vaka bildiriliyor. Bunlar alkol derken, çoğu alkollü içki içmiyor. Zevk almak için oto cam yıkama suyu içen mi istersiniz? Yer dezenfektan içen mi istersiniz? Bizde olduğu gibi kolonya içen mi istersiniz? Çok farklı alkollü içki içip de zehirlenenler geliyor. Tabi bunların içinde asıl zehirli olan metil alkol dediğimiz alkol. Buna bağlı zehirlenmelerde, bir yarım çay bardak yani beş mililitre doz, bizim için öldürücü bir doz. Yarım çay bardağı metil alkol aldığınız zaman ölürsünüz bu kadar tehlikeli bir durum. Biz de bunu çok sık görüyoruz. Bizim yoğun bakımımıza her sene birçok metil alkol zehirlenmesi yatar. Tedavisi de bunların zordur. O aşamaya geldikten sonra bizler için en zor olan da kronik kolonya içen hastalar olur. Bunlar çok dirençli oluyor. Tedaviyle çok zor rahatlatıyoruz” şekelinde konuştu.

‘YARIM ÇAY BARDAĞI METİL ALKOLLÜ BİR İÇKİ İÇTİĞİNİZDE ÖLÜM TEHLİKENİZ ÇOK YÜKSEKTİR’

Kaçak alkol zehirlenmelerinin belirtilerine dikkat çeken Çetinkaya, “İlk zehirlenme anındaki belirtilerimiz de baş dönmesi, kusma, mide ağrısı ve böyle karlı görmedir, sanki böyle dışarıda tipi var gibi bir görüntü oluşur. Bundan sonra hastanın böbreği bozulur, tansiyonu düşer, çok ileri tedaviler gerekir. En önemlisi ben alkolü güvenilir yerden aldım aldım deyip ihmal etmemek lazım. Eğer alkollü bir içtiniz ondan sonra bu belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Daha da tehlikelisi rahatladıktan sonra eve gitmemek lazım. Hekim sizi evinize gönderinceye kadar hastanede kalmak gerekiyor. Çünkü birçok hasta imza veriyor eve gidiyor bir gün sonra daha kötü durumda tekrar geliyor. Normalde kolonyanın içinde etil alkol vardır ama zaman zaman metin alkolle karışır, diğer alkolde olduğu gibi onlar da zehirli ve öldürücü olur. Etil alkolü de çok yüksek doz alırsanız o da toksittir. Alkol sonuçta toksit bir madde ama metil alkol gibi değil tabii. Yarım çay bardağı metil alkollü bir içki içtiğinizde ölüm tehlikeniz çok yüksektir. Onun için çok dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı.

‘EVDE YÜKSEK ALKOLLÜ BİR İÇKİ YAPMAYA KALKMAYALIM’

Evde alkollü içecek yapmanın zararlarından da bahseden Doktor Çetinkaya, “Başka önemli bir konuda son dönemlerde insanlar moda haline gelen evde alkollü içecekler yapılması durumu. Ekonomik durumundan bağımsız olarak çok yüksek sosyoekonomik seviyede olan insanlar evinde alkollü içkiler yapıyorlar. Bunların içinde de yanlışlıkla metil alkol kullanıp zehirlenip gelenler çok fazla. İşin şakası yok kesinlikle evde yüksek alkollü bir içki yapmaya kalkmayalım. Etil alkol alıyorum diye metil alkol alınıyor ve toplu ölümler oluyor. Kimin öleceğini de kimin zehirleneceğini de hiç bilemiyorsunuz. Bizim hastalarımız içerisinde sanayide fabrikası olandan Kayseri’nin en yoksul mahallelerinde yaşayan her sosyoekonomik seviyeden hastalarımız geliyor. Onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Alkol zaten zararlı ama sahte alkol hepimiz için büyük tehlike. En ufak bir şüphemiz olduğu anda sağlık kuruluşuna başvuruyoruz ve kesinlikle kendimiz alkollü bir içki yapmaya çalışmıyoruz” diye konuştu.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Sahte içkinin insan vücudundaki zararları