OSB’de Arsa Sahiplerini Bekleyen Büyük Risk

OSBARSA

Sayıştay raporuna yansıyan arsa devirlerinde, bu dönemde gerçekleştirilen 85 farklı arsa devri tek tek incelendi.  Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda geçen “arsa tahsisleri” maddesince, girişimcilere tahsis edilen arsaların ticari bir emtia olmasının önüne geçilmeye ve üretime geçecek fabrikalar için  cazip arsaların tahsis edilmesi hedefleniyor. Bu nedenle de, arsaların amacı dışında kullanılması, borcun tamamı ödenmeden ve tesis üretime geçmeden satılması, devredilmesi yada temlik edilmesinin önüne geçiyor.

Kayseri OSB’de gerçekleşen arsa devirlerinde ise durumun böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Yine aynı kanunda “ aykırılıkların mahkemece tespiti halinde, arsa kimin tasarrufunda olursa olsun tahsis yada satış tarihindeki bedeli ile geri alınarak başka bir katılımcıya tahsis yada satışı yapılabilir “ deniliyor.

OSB’de gerçekleşen arsa devirlerinden 14 tanesi normal olarak değerlendirirken, geri kalan devirlerde ise “Yönetim Kurulu” kararı ile onay verildiği, bu sürecin ise mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Öyle ki, bazı parseller için yönetim kurulu kararı öncesinde şirket kurularak, devirden sonra şirketin başka şahıslara devredilmesi sayesinde parsellerinde usulsüz olarak el değiştirdiği belirlenmiş. Bazı parsellerde ise, bunun benzer dönem içerisinde birden fazla yapıldığı, devirler üzerinden belgelenmiş. Söz konusu devirler ile ilgili olarak, bir takım devir işlemlerinden m2 başına 2 tl ücret alındığı, bazılarından da ücret alınmadığı dosyaya giren detaylar arasında yer buldu.

DEVRİ SAKINCALI OLAN ARSALAR ÖNCE PARÇALANIP SONRA SATILMIŞ

OSB bünyesinde tahsis edilen bazı arsaların, küçük alan ihtiyacı sebep gösterilerek, OSB yönetim kurulu kararı ile, önce daha küçük 5-6 parsele ayrıldığını, bunun ardından yine başka yönetim kurulu kararları ile  parsellerin başka kişilere satılmasına göz yumulduğu, sayıştay raporlarında yer buldu.

OSB YÖNETİMİ VE ARSA SAHİPLERİNİ BEKLEYEN BÜYÜK RİSK

Sayıştay raporunda belirtilen hali ile, 3562 sayılı kanunda yer alan yasaklara dikkat çekilerek, bunun mahkeme tarafından belirlenmesi halinde, arsaların kimin tasarrufunda olursa olsun  tahsis yada satış tarihinde ki bedeli ile geri alınarak başka bir katılımcıya tahsis yada satışının yapılacağı belirtilerek;

“ Bu itibarla, tahsisi yapılmış parsellerde tasvip edilmeyen şekilde şirket kurularak hisse devri yapılmak sureti ile parsel devri gerçekleştirildiği şeklinde iddiaların varit olduğu anlaşılmış olup, dosyada sayılan ve mevzuata aykırı bir şekilde şirketlerin devri vasıtasıyla parsellerin devredilmesini sağlayan yönetim kurulu kararlarıyla, devreden kişilerin menfaatine sebep olunduğu değerlendirilmekle birlikte, söz konusu kararlara imza atan yönetim kurulu üyelerinin sorumlulukları hususu ile, söz konusu işlemlerin bazılarında metrekare başına bedel alınması ve bazılarında alınmaması sureti ile gerçekleştirilmesi huşuları ve mevcut durumda parselde hak sahibi değişmemiş olsa da mevzuata aykırı diğer devir işlemlerine ilişkin alınan yönetim kurulu kararlarının sorumluluk doğurup doğurmayacağı huşuların Savcılık Makamınca değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur” denildi.

 

Parsellerin küçük parçalara ayrılarak, satışına müsaade edilmesi ile ilgili olarak da;

“ Bu itibarla OSB’nin küçük parsel ihtiyacından bahisle, Bakanlığa gerçek dışı gerekçe ile başvurularak, kişilerin menfaatine yönelik olarak parsellerin bölünmesine sebep olunması hususunda söz konusu yönetim kurulu kararlarında imzası olan yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluklarının oluşup oluşmadığı hususunun savcılık makamının takdirine bırakılması…” denildi.

Exit mobile version