Fotoğraflı (50)

Öğrenciler tarihi hem sınıfta hem de yerinde öğreniyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mehmet Çoban öğrencilerine dersi sadece sınıfta teorik olarak değil tarihi yerlere götürerek de anlatıyor. Böylelikle dersler öğrenciler için hem daha eğlenceli hem de daha kalıcı hale geliyor. Bu şekilde öğrencilerin başarısında da artış olduğunu ifade eden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Çoban, “Dersimiz daha aktif, kalıcı ve de eğlenceli hale geliyor. Dolayısıyla bu şekilde bir ders anlatımının başarı düzeyine inanılmaz bir etkisi bulunuyor. Çünkü öğrencilerimiz gördükleri şeyi unutmuyorlar” dedi.

Kayseri’de 14 yıldır Sosyal Bilgiler öğretmeni olan Mehmet Çoban öğrencilerine tarih dersini Kayseri’de bulunan tarihi yapıları gezdirerek anlatıyor. Öğrenciler için dersler hem daha eğlenceli hem de daha kalıcı hale gelirken aynı zamanda başarı seviyelerinde de artış olduğunu ifade eden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Çoban, “Öğrencilerimiz tarih derslerini genelde sıkıcı bulurlar. İçerik konusunda tabiri caizse öğrencilerin uyuduğu bir ders olarak adlandırıldığı için bu dersi yaşayarak öğretmemiz lazım. Nitekim öğrencilerimizle farklı aktivitelerle örneğin yeri geldiğinde fotoğrafçılık kulübü adı altında fotoğraf çekmek ve aynı zamanda öğrencilerimizle gezi-gözlem adı altında Kayseri’nin tarihi yerlerini gezerek görüyoruz ve öğreniyoruz. Böylelikle tarihi yapılara dokunmuş oluyoruz. Aynı zamanda öğrenciler tarihi yerleri gezerken yaşayarak öğreniyorlar. Nitekim Kayseri Kalesi, Gevher Nesibe Tıp Fakültesi, Hunat Hatun Cami ve yeni yapılan Kayseri Kalesinin altındaki arkeoloji üzesinde öğrencilerimizle kültür yolu müze gezisi yaptık. Geçen yılda, bu yılda yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Dersimiz hem daha aktif, kalıcı hem de eğlenceli hale geliyor. Dolayısıyla ders anlatımının başarı düzeyine inanılmaz bir etkisi bulunuyor. Çünkü öğrencilerimiz gördükleri şeyi unutmuyorlar. Her öğrencinin öğrenme şekli farklı. Bazı öğrenciler görsel anlamda daha çabuk öğrenirken bazı öğrencilerde yazı ile daha iyi öğreniyor bazı öğrenciler ise gezerek öğrenmesi daha anlaşılır oluyor. Bize velilerimiz, ‘hocam hem öğreniyorlar hem eğleniyorlar. İyi ki varsınız’ gibi geri dönüşler oluyor. Bu durumda daha iyi işler yapmamız anlamında bizi motive etmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

‘HEM ÖĞRENİYORUM HEM EĞLENİYORUM’

Tarihi yerleri gezerek öğrenmenin daha eğlenceli ve kalıcı olduğunu dile getiren Öğrenci Renginnaz Doğrusöz, “Ben Kayseri Kalesi’ni pek bilmiyordum. Öğretmenimizle gidip gezerek öğrendiğimde daha kalıcı oldu. Gezip görmek bana daha iyi geliyor. Zihnimde daha kalıcı oluyor. Böylelikle eserlerin adını da öğrenmiş oluyorum” dedi.

Sosyal Bilgiler dersine gezerek öğrenme sayesinde ilgisinin arttığını söyleyen Öğrenci Kutay Salman, “Dersler bu şekilde anlatıldığı zaman hem öğreniyorum hem de eğleniyorum. Mehmet hocamızda dersi bize daha eğlenceli şekilde anlatıyor. Önceden bu kadar çok ilgim yoktu tarih dersine ama şimdi bu derse olan ilgim daha çok. Netlerimde daha çok arttı” şeklinde konuştu.

Tarihi yerlerde gezerek anlatılan ders sayesinde sınavlarda daha başarılı olduğunu belirten Öğrenci Kerem Aközlü, “Tarih dersinde gezerek öğrendiğimizde daha akılda kalıcı oluyor. Bu yüzden sınavlarımız daha kolay geçiyor. Tarihi müzeleri, kaleleri geziyoruz, görüyoruz, öğreniyoruz. Sultan Alparslan ile ilgili bir kaleyi gezmiştik. Önceden kitaplardan okuduğum için biliyordum o kaleyi. Gezince daha iyi öğrendim” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen