Muharrem ayının geleneği aşure nasıl yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Muharrem ayı içerisinde aşure yapmak bir gelenek haline geldi. Üstelik aşure hazırlarken kullanılan malzemeler pişiren kişi tarafından seçilebilir. Peki oldukça çeşitli ve farklı yiyeceklerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan aşure nasıl yapılır?

Bu yıl Muharrem ayının 10’uncu günü ve aşure günü 8 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Bu günde çok çeşitli gıdaların bir araya getirilmesiyle yapılan aşure pişirilmesi gelenek halini almıştır. Aşure gününe kısa süre kalırken çeşit çeşit malzemelerin bir araya gelerek oluşturulduğu aşure tarifi ise merak konusu oldu. Bu nedenle lezzetli aşure yapmak isteyen vatandaşlar, arama motorlarında aşure tarifi sorgulamasına başladı. Sizler için aşure malzemeleri ve pişirme tekniklerini derledik.

İşte aşure yaparken kullanılabilecek malzemeler;
Buğday
pirinç
kuru üzüm
kuru fasulye
nohut
çiğ badem
fındık
ceviz
kuru kayısı (doğranmış)
şeker
karanfil (kaynatılacak)

Aşure süslemesi için de;
Ayıklanmış nar
5 adet kuru incir(dilimlenmiş)
tarçın
badem ya da fındık tercih edilebilir.

Peki aşure nasıl pişirilir?
Bol suyla yıkanan buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktardıktan sonra üzerine su eklenir. Kısık ateşte yarım saat kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ilave edildikten sonra kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edilir. Piştikten sonra malzemeler dilendiği şekilde eklenerek yaklaşık 3 saat boyunca oda sıcaklığında bekletilir. Haşlanmış nohut ve haşlanmış kuru fasulye de karışıma eklendikten sonra ara ara karıştırılması gerekir. Diğer malzemeler eklendiğinde ise yarım saat kadar pişirildikten sonra 1 ya da 2 saat ılımaya bırakılır. Aşure ılık bir hal aldığında ise servise hazır hale gelmiştir.

Son olarak aşure, nar, ceviz, kuru incir ya da fındık taneleriyle süslenerek ikram edilebilir. Afiyet olsun…

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Muharrem ayının geleneği aşure nasıl yapılır?