Fotoğraflı (46)

‘Mobilya Sektör Buluşmaları’nda sektör temsilcileri ile bir araya gelindi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Mobilya Sektör Buluşmaları’ Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, programda yaptığı konuşmada, “Mobilyacılar Kayseri’de de hem hayır işlerinde hem de buranın kalkınması noktasında çok ciddi öncelik sıralamasında öndeler. Dedik ki biz mobilya kentiyiz, mobilyacıların olduğu bir kentiz diyoruz. O yüzden burada eğitimde ilk yüzde 16 tane öğrencisi olan ilk binde 34 tane öğrencisi olan bir şehiriz. Eğitimde çok önlerdeyiz. Çalışma masası, kitaplığı olmayan hiçbir öğrenci kalmasın diye bir proje başlattık. Bu kadar destek beklemiyordum, 20 bin tane kitaplık ve mobilyayı buradaki hayırsever mobilyacılarımız bize teslim ettiler. Biz de öğrencilerimize üçüncü partiyi şimdi teslim ettik ve inşallah önümüzdeki hafta tamamlanmış olacak. Ben bundan dolayı bir teşekkür ediyorum” dedi.
Kayseri’de MOYKON tarafından düzenlenen ‘Mobilya Sektör Buluşmaları’ Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Program kapsamında Mobilya Sektörünün Geleceği, Tehditler ve Fırsatlar konulu panel düzenlendi. Programa AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, MOYKON Kurucu Başkanı Davut Doğan, Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri katıldı.
‘MOBİLYACILAR KAYSERİ’DE DE HEM HAYIR İŞLERİNDE HEM DE BURANIN KALKINMASI NOKTASINDA ÇOK CİDDİ ÖNCELİK SIRALAMASINDA’
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Mobilya deyince Van’daki, İstanbul’daki, Kayseri’deki mobilyacıda da sanki aynı iklimde yetişmiş gibi sanki aynı kültürde yetişmiş gibi belki de işin özelliği itibariyle birbirine çok benzer şeyler görüyorum. Belki o talaşın, o suntanın verdiği belki de o emekle, bir sanatsal ruh gerektiren bir meslek olduğu için. Özellikle milli manevi meselelerdeki mobilyacılarımızın duyarlılıkları, cömertlikleri, o işlerini bitirmeden geç saatlere kadar en iyisini yapmak için mücadeleleri, sanki aynı yerde yetişmişler. Mobilyacılar Kayseri’de de hem hayır işlerinde hem de buranın kalkınması noktasında çok ciddi öncelik sıralamasında öndeler. Dedik ki biz mobilya kentiyiz, mobilyacıların olduğu bir kentiz diyoruz. O yüzden burada eğitimde ilk yüzde 16 tane öğrencisi olan ilk binde 34 tane öğrencisi olan bir şehiriz. Eğitimde çok önlerdeyiz. Çalışma masası, kitaplığı olmayan hiçbir öğrenci kalmasın diye bir proje başlattık. Bu kadar destek beklemiyordum, 20 bin tane kitaplık ve mobilyayı buradaki hayırsever mobilyacılarımız bize teslim ettiler. Biz de öğrencilerimize üçüncü partiyi şimdi teslim ettik ve inşallah önümüzdeki hafta tamamlanmış olacak. Ben bundan dolayı bir teşekkür ediyorum” dedi.
‘MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN BAŞKENTİ OLARAK KAYSERİMİZİ SÖYLEMEKTEN HİÇBİR ZAMAN GERİ DURMAYACAĞIZ’
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Her zaman göğsümüzü gere gere söylediğimiz, mobilya sektörünün başkenti olarak Kayserimizi söylemekten hiçbir zaman geri durmayacağız çünkü gerçekten markalarıyla, sektörün öncüsü olan anlayışıyla adeta bir bakıma da kuru söğütten düdük çıkartırcasına yaklaşım ile. Bizim ormanımız yok. Burada bu manada üretilen madenlerimiz yok ama sektörün gerek yatak alanında gerek mobilya alanında gerekse bu alanla ilgili firmalar bağlamında yan sanayi bağlamında hakikaten kuru söğütten düdük çıkartıyorlar. O açıdan da ben temsilcilerini tebrik ederken Cenabı Allah her annen bol rızık versin diyorum. İhracat bağlamında da 150’nin üzerinde ülkeyle buluştuklarından dolayı da onlarla gurur duyuyoruz. Kayseri’mizin elbette devletine hiçbir zaman yükü olmayan, hep yük çeken yaklaşımı ihracatta adeta ithalatın iki misli yaklaşım ile yine ekonomimize en büyük katkıyı sağlayan yaklaşımı ama bütün bunların yanında helalinden kazanıp helalinden harcama yani hayırsever kültürüyle de her zaman gururumuz olan yaklaşımı. Ben Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak elbette Kayseri’yle ilgili sevdiğimiz, gurur duyduğumuz, yüz akımız olan, inovatif ve kreatif yaklaşımlarla çalışan iş adamlarımızla ilgili elbette böyle ifadeler kullanmak durumundayım ve doğrusunu da ifade ettiğimi buradan hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘MAALESEF ÇALIŞTIRACAK TEKNİK ELEMAN BULAMIYORUZ’
KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “25 büyük markanın öncülüğünde 50 dernek ve 7 federasyonu birleşimiyle oluşan MOYKON sektörümüze hayırlı olsun. Yaklaşık 500 yüz bin kişiye istihdam sağlayan, 40 bin üreticinin bulunduğu sektörün böyle bir konfederasyon çatısı altında birleşmesi ortak akılla yapılacak projelerle sektörün büyümesine ve ihracatımıza olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu bir güç birliği demektir. Biz de odamızda birlikte güçlüyüz sloganımızı kullanıyoruz. Sektör sıkıntılarının sorunlarını çözüm aşamasında da MOYKON’un başarılı olacağına, çalışmalar yapacağınıza inanıyorum. Mobilya sektörü istihdam, üretim ve ihracata önemli katkılar veren çok stratejik bir sektör. Bizim de Kayseri’nin mobilya imalatında irili ufaklı 600 firmamız, 28 bin çalışanımız bulunmaktadır. 2022 yılında da 845 beş bin dolarlık ihracatımıza katkı veren önemli bir sektör. Sektörün elde ettiği ihracat başarısı göğsümüzü kabartıyor. Kayseri Ticaret Odası olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve Kayseri’nin de lokomotif niteliğindeki bu sektörü daha iyi yerlere gelmesi adına da çalışmalar yürütüyoruz. Sıkıntılarımız arasında finansmana erişim haricinde teknik eleman bulamıyoruz. Hemen hemen her alandaki yetenekli teknik eleman sıkıntısı yaşıyor, çalıştıracak maalesef teknik eleman da bulamıyoruz. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin ile odamızla istişare toplantısı yaptık. Sayın Bakanımıza meslek liselerinin iş dünyası açısından ne kadar önemli olduğunu, gençlerimizi ve aileleri teşvik etmek, özendirmek için askerlikten muaf tutulmaları, burs konusunda desteklerinin verilmesi ve mezuniyet sonrası iş bulma garantisinde verilmesi gibi şartların oluşturulması ve cazip hale getirilmesi gerektiğini ilettik. Çünkü sahip olduğu stratejik önem ve istihdam potansiyeliyle mobilya sektörümüz ülke ve şehir ekonomimize önemli katkılar sağlıyor” diye konuştu.
‘KAYSERİ AYNI ZAMANDA İTHAL ETTİĞİNİZ 2 KATINI İHRAÇ EDEN, ARTI DEĞER VEREN BİR ŞEHRİMİZ’
KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Kayseri’de 5 OSB’miz, 1 üretim ağırlıklı serbest bölgemizle beraber 50 milyon metrekare planlı endüstri alanımız var. OSB ve serbest bölgemizde yaklaşık 2 binin üzerinde işletmemizde 100 bin üzerinde istihdama sahibiz. Geçen yıl 4 milyar dolar civarında ihracat, 2 milyar dolar da ithalat yaptık. Şehir olarak toplamda 6 miyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahibiz. Toplam ihracatçı sayımız geçtiğimiz yıl itibariyle 1700’dür. Bu firmalarımızdan 21 tanesi Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 sıralamasında yer alıyor ve ihracatçılarımız bugüne kadar 190 değişik ülkeye ihracat yaptılar. Kayseri aynı zamanda ithal ettiğiniz 2 katını ihraç eden, artı değer veren bir şehrimiz. Mobilya en güçlü olduğumuz sektörlerden biri. 2022 yılında Kayseri’den yaklaşık 850 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini yaptık” dedi.
‘HIZLI, MODERN MOBİLYA ÜRETİMİNDE KAYSERİ’NİN BİR NUMARA OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM’
MOYKON Kurucu Başkanı Davut Doğan, “Kayseri bizim için çok önemli çünkü Türkiye’nin birçok yerinde mobilya üretimi yapılsa da marka olarak çıkarılan 1 numarada Kayseri var. Sanayileşmek bakımından özellikle hızlı mobilya üretiminde yani modern mobilya üretiminde de Kayseri’nin bir numara olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz dönemlerde tekstil Türkiye’nin önemli bir bölümünde lokomotif sektör olarak çalıştı. Biz de şu anda mobilya sektörü olarak da diyoruz ki Türkiye’nin lokomotif sektörü niye olamayalım? Onun için 5 bölgemizde federasyon kurduk. Bu 5 federasyonu kurmak için de Türkiye genelinde 81 ilde şu anda 50 tane derneğimiz var. Onların kurduğu 5 federasyon var ve bizim de MOYKON olarak kurduğumuz bir konferanslarımız var. Bizim hedefimiz sektörümüzün kurumsallaşıp büyümesini sağlamak ve sektörün temel sorunlarını gündeme tutarak gelişmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, “Mobilya sektörü Türkiye’de istihdam deposudur. Kayseri’nin en büyük şansı STK’larıyla, devletiyle, belediyeleriyle, vekilleriyle gerçekten bir yumruk olmuş şehir. Burada bir problemi dile getirdiğinizde o problem paydaşları tarafından sahipleniliyor ve çözüm bulabilmek için herkes elini taşın altına koyuyor. En temel problem işgücü bulmadaki sıkıntılardır. Bugün meslek okulu meselesi memleket meselesi diyoruz. Türkiye’de çok sayıda üniversite var ama mezun olan her gencimize iş bulmakta zorlanıyoruz buna paralel olarak da Kayseri’de 3 OSB, 1 serbest bölge var herhangi bir işletmeye gitseniz hepsinden duyacağınız şey nitelikli ara eleman eksikliğidir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen