Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Benzine Zam (7)

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseldiğini açıkladı.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4’e yükseldi. Önceki raporda tahmin yüzde 42,8’di. 2023 sonu için enflasyon tahmini yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’ye çıkarıldı.
Kavcıoğlu: “Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini gösteren grafik 2022’de enflasyonun yüzde 90’a kadar yaklaşabileceğini gösteriyor” dedi. Kavcıoğlu, enflasyonun bu aydan sonra düşüş eğilimine gireceğini söyledi.

Kavcıoğlu’nun şunları açıkladı: Küresel büyümenin aşağı güncellenmesiyle birlikte ikinci yarıyılda çıktı açığı azalarak talep koşullarının enflasyona verdiği katkı daha da gerileyecek. Almakta olduğumuz kararlarla en kısa sürede enflasyonda kalıcı düşüş amaçlamaktayız. TL cinsi tüm faizlerin politika faizine yaklaşması ve parasal aktarım mekanizması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Ham petrol tahmini 2022 için 73,7 dolar (Önceki 93,9 dolar), gıda enflasyonu varsayımı bu yıl için 71,3 (Önceki yüzde 49) olarak belirledik.
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini gösteren grafik 2022’de enflasyonun yüzde 90’a kadar yaklaşabileceğini belirten Kavcıoğlu: “ Enflasyonda bu aydan sonra artış eğilimi çok olmaz, düşüş eğilimine girer. Enflasyona ilişkin ciddi tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Enflasyon yıl sonu sonrası aldığımız, alacağımız kararlarla aşağı gelecek.” ifade etti.

Exit mobile version