FİRARİ HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ (54)

Lokantacı Mesut Toplak: “Meslek Sahibi Olmak Altındı, Pırlanta Oldu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Ülke çapında pek çok sanayici ve esnaf, bir sanatı icra edebilme kabiliyetine sahip ve tabandan yetişebilecek eleman bulma sıkıntısı çekiyor. Bu tablo son zamanlarda Kayseri’de de nüksettiriyor. Kendisi de yetiştirmek üzere çırak arayan lokanta işletmecisi Mesut Toplak, meslek sahibi olmanın artık pırlanta değerinde olduğunu ifade ediyor.

Kiçikapı Mahallesi’nde 3 yıldır dönercilik yapan Mesut Toplak, yeme-içme sektörü de dahil olmak üzere pek çok sektörde eleman bulunamayışından dolayı serzeniş duyuyor. Kendisi de eleman arayan Toplak, herkesin çocuğunu okutmak istediğini ancak çocukların mesleki alana yönlendirilmediğini söylüyor.

Toplak, sıkıntıların tabandan eleman yetişmemesi kaynaklı olduğunu söyledi: “Yeme-içme sektöründe çalışan sıkıntımız var. 15-16 yaşında bir gence asgari ücret oranında maaş teklif ediyoruz ama bulamıyoruz. Bunun en büyük sebebi bütün velilerin çocuklarını okutma sevdasıdır. Herkes çocuğunu okutmak istiyor ve okumanın içi boşaltılıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve sanayiciler eleman bulamıyor. Eleman sıkıntısı had safhada. Alttan yetişmediği için şu an sektördeki elemanlarımız da yetersiz geliyor.”

Toplak, bunun kendi işlerini de aksattığını söyleyip “3 senedir burayı işletiyorum, 1 senedir eleman bulamıyoruz. Kardeşimle beraber çalışıyor, her işi beraber sırtlanıyoruz. Gelen müşterimize de hizmetimiz kısıtlı oluyor. Sektörde sıkıntı büyük” dedi.

“POTANSİYELİ OLAN OKUSUN”

Gençlerin mesleki anlamda kendilerini geliştirmeye yönlendirilmesi gerektiğini belirten Toplak, “Buradan çağrı yapmak istiyorum. Bugün 15-16 yaşındaki gençler için Kayseri gibi bir ortamda asgari ücret gayet güzel bir miktar. Gençler sanata yönelmeli. Sanat sahibi olmak altın değerindeydi, şimdi pırlanta değerinde. Okuma sevdası herkeste var ama içi boş durumda. Potansiyeli olan okuyacak. Herkes okuyacak diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Toplak, okumanın tek başına yeterli gelmediğini ifade ederek “Ben ilkokul mezunuyum, bugün bir işletme sahibiyim, evim ve arabam var. Adam üniversite okumuş ama boş, inşaatta veya fabrikalarda çalışıyor. Bunun önüne geçmek lazım” dedi.

“ÜNİVERSİTELİ BİR GENÇ KASADA HESAP ALAMIYOR”

Herkesin okumasından menfaat gözlendiğini, ancak eğitimin de yetersiz olduğunu dile getiren Toplak, “Burada herkes okusun diye bir rant var. Ama eğitim boş durumda. Üniversite okuyan bir genç kasada hesap alamıyor, aldığı 100 TL’nin para üstünü veremiyor. Eğitim bu mu? Ben ilkokul mezunuyum ve çatır çatır matematiğim var. Gençlere buradan sesleniyorum: Herkes okuyacak diye bir kaide yok. Mesleklere yönelin. Kendi çocuğumu potansiyeli yoksa okutmayacağım. Herkes okursa bu tip işleri kim yapacak?” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen