Kira Fiyatları Yarı Yarıya Arttı, Kiralık Ev Bulunamıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Son haftalarda Kayseri’de kiralık ev bulunamadığı ve kira fiyatlarında artış olduğu, bununla birlikte vatandaşın bu durumdan olumsuz etkilendiği gözlemlendi. 14 yıldır emlakçılık yapan Mustafa Oğuzhan, kiralık ev bulmada ve kira fiyatlarındaki sorunların temelinde talep fazlalığının olduğu, bununla birlikte faizin ve ekonomik sorunların yaşanan sorunları pekiştirdiğini öne sürdü. Oğuzhan, kiralarda yarı yarıya artış olduğunu belirtti.

Oğuzhan, yeni alınan bir evin nasıl kiraya verildiği hakkında “2020 yılında faizler %0,65’e indiğinde vatandaşlar çok ev aldı. Ev fiyatlarında artış meydana geldi. 200 bin TL’lik ev 350 bin TL oldu. Vatandaş ‘350 bin TL’ye aldığım evi bankanın verdiği faiz oranına göre aylık en az 1000 TL kiraya vermem gerek’ diyor. Sonrasında aldığı evin mevkiine göre fiyat artışını ayarlıyor” diye konuştu.

Oğuzhan, fiyat artışları hakkında bilgi vererek “Geçen seneye göre %50 fiyat artışı oldu. Aylık 1000 TL olan bir evin kirası şimdi 1500-2000 TL’ye çıktı. Eşyalı evlerde aylık kira 2000 TL’den başlıyor” dedi.

TALEP ARTIYOR, EV BULUNAMIYOR

Mevsimsel bazı etmenlerin kiralarda yaşanan sorunları artırdığını vurgulayan Oğuzhan, “Yazın gelmesiyle düğün sezonu başladı ve Eylül ayında okulların açılacağı beklentisi ile öğrenciler kiralık ev bulma derdine düştü. Düğünler ise Temmuz’dan Eylül’e kadar olacak. Bunlarla birlikte talep artıyor ve piyasada kiralık ev bulunamıyor” diye konuştu.

Tüm fiyatlarda bir sorun olduğu ve bu sorunların önüne geçilmesi gerektiğini belirten Oğuzhan, “Maliye, zabıta ve belediye yetkilileri gibi devlet görevlilerinin devreye girmesi lazım. Fiyatlardaki başıboşluk sadece kira fiyatlarında değil. Serbest piyasada bu kadar fiyat artışı olmaması lazım. Fiyat etiketleri kontrol edilmiyor ve buna ‘serbest piyasa’ deniyor. ‘Serbest piyasa’ da vatandaşın canını yakıyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ EV ALMAYA DEĞİL, KİRADA OTURMAYA YÖNLENDİRİLİYOR”

Vatandaşın ev ve arsa almak yerine faize teşvik edildiğini, bununla birlikte vatandaşın bankalar tarafından kirada oturmaya yönlendirildiğini ileri süren Oğuzhan: “Banka müdürleri ev veya arsa alan kişinin parasını vermiyor, ‘ne yapacaksın evi arsayı, ben sana şu kadar faiz vereyim’ diyor. Para bankada kaldığı müddetçe banka parayı çalıştırıyor. Vatandaşın faize para yatırmaması ve ‘ben ev alayım, kendi evimde helal şekilde oturayım’ demesi gerek. Bankalar vatandaşı 400 TL yatırmaya ve 4000 TL faiz vermeye, bunun 2000 TL’sini de kiraya ödetmeye yönlendiriyor. Vatandaş parasını eve ve arsaya yatırsa konut fiyatları düşecek. Bütün bunlar faize bağlı” diye konuştu.

Oğuzhan, ekonomik sorunları tetikleyen unsurun faizler olduğunun altını çizerek, faizlerin sıfırlanması gerektiğini öne sürdü: “Faizin sıfırlanması gerekiyor. Faiz sıfırlanınca vatandaş yatırıma yönelecek. Vatandaş bankaya parasını faize yatırıyor, iş yerleri de bankadan kredi çekiyor. Sonrasında vatandaşın canı yanıyor. Buna bir çare bulunmalı.”

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Kira Fiyatları Yarı Yarıya Arttı, Kiralık Ev Bulunamıyor