Kayseri’de bulunan 7,5 milyon yıllık Choerolophodon kafatası fosilinin dünyada tek örnek

Vali Günaydın_ Eş, dost, akrabadan kaynaklanan vakalar önemli noktada (71)

KAYSERİ, (BGC) – KAYSERİ’de 2 yıl önce Yamula Baraj kıyısında yapılan kazı çalışmalarında bulunan fillerin atası olarak bilinen Choerolophodon kafatasında incelemede bulunan Helsinki Üniversitesi Yerbilimleri ve Jeoloji Bölümünden olan Doç. Dr. Juha Saarinen, Choerolophodon Pentelici’ye ait tam kafatası fosilinin dünyada tek örnek olduğunu söyledi.
Yamula Baraj kıyısında 2018 yılından keçi otlatan çoban Murat Adıyaman tarafından bulunan ve yapılan incelemelerde 6 milyon yıl öncesine ait fillere ait parçalar paleontoloji dünyasına ışık tutuyor. Yamula Barajı kıyısı ve Barsama bölgesinde kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu yönetiminde yapılan kazılarda farklı türlere ait 300’e yakın fosil bulundu. Fosiller içinde kütle olarak en dikkat çeken özelliğe sahip 7.5 milyon yıllık fillerin atası olarak bilinen Choerolophodon, dünya genelinde uzmanlarında dikkatini çekti. Baraj kıyısından çıkarılan kafatası fosilinde incelemelerde bulunmak üzere Kayseri’ye gelen Helsinki Üniversitesi Yerbilimleri ve Jeoloji Bölümü’nde görev yapan ve Proboscidea’lar (Hortumlular) konusunda uzman olan Doç. Dr. Juha Saarinen, kafatasında yaptığı ikin günlük incelemedenin ardından 2019 yılında bulunan Choerolophodon Pentelici’ye ait tam kafatası fosilinin dünyada tek örnek olduğunu ve dünyadaki diğer çağdaş lokalitelerdeki fil fosillerinden kütlevi olarak büyük olduğunu belirtti
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu da “Finlandiyalı arkadaşımız Juha, büyük, tüm olan kafatasımız için iki gün tam çalıştı ve ‘Yurt dışında gayet saygın bir dergide yayımlanacak. Çünkü çok önemli bir fosil’ dedi. Burası referans noktası olacak. Yakında Kayseri’nin adını da, Yamula’yı da dünya literatürüne yerleştirmiş olacağız. O açıdan da bizim için çok önemli bir gelişme. Bir anlamda Kayseri paleontolojide bir lider olacak, merkez olacak” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version