Kayseri’de ağır hasarlı yapı sayısı bin 96’ya çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

KAYSERİ (1HA)- Kahramanmaraş ve Kayseri merkezli depremler sonrası Kayseri’de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kent genelinde ağır hasarlı yapı sayısı bin 96’ya yükseldi.

Kayseri Valiliği, kentte devam eden hasar çalışmaları hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizin etkilendiği deprem sonrasında, bütün ülkemizde olduğu gibi ilimizde de bölgeye yapılan yardımlar ve bölgeden ilimize intikal eden depremzede vatandaşlarımızla ilgili çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Afet Bölgesine Ayni Yardım Desteği

Depremin ilk günü oluşturulan Ayni Bağış Deposunda toplanan yardımlardan deprem bölgesinde bulunan 10 vilayete çadır, battaniye, su, gıda, kıyafet, temizlik ve hijyen ürünleri, yakacak, elektrikli Isıtıcı vb. temel acil ihtiyaçları karşılayacak ürünlerden oluşan 18 tır gönderildi. Depremin ilk gününden bugüne kadar Kayseri Lojistik Deposundan deprem bölgesinde yer alan illere toplam 745 tır yardım malzemesi sevk edildi.

06 Şubat Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat tarihindeki Hatay merkezli depremlerde zarar gören afet kapsamındaki illere lojistik destek sağlamak amacıyla Valilik koordinasyonunda, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Alanında oluşturulan Kayseri Lojistik Deposuna kKayseri’den, diğer illerden ve dış ülkelerden gelen ayni yardımlar tasnif edilip afet kapsamındaki illere AFAD koordinesinde sevkiyat yapılmaya devam edilmektedir.

Hasar Tespiti Çalışmaları

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce, 22 Mart itibariyle; yapılan toplam 14.989 başvurudan 14.131 adet yapının hasar tespit çalışması yapılmış olup, 8.895 hasarsız, 4.089 az hasarlı, 51 orta hasarlı ve 1.096 ağır hasarlı yapı tespit edilmiştir. Yapılan başvuruların yüzde 94’ünün hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca Kayseri’de 981’i resmi, 71’i özel okul binası olmak üzere toplam 1.052 okul bulunmaktadır. Bu okullardan tamamının hasar tespiti çalışması yapılmış olup hasar tespit çalışması yapılan okulların oranı yüzde 100’dür. Okullar ile kamu yapılarında yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında:İlimiz genelinde 17 ağır (3’ü deprem öncesi), 4 orta olmak üzere toplam 21 adet ağır ve orta hasarlı okul; 6 cami, 27 cami minaresi ve 3 cami lojmanı olmak üzere toplam 35 ağır hasarlı dini yapı ve eklentileri; 12 ağır ve 3 orta olmak üzere toplam 15 adet orta ve ağır hasarlı kamu binası mevcuttur. Bu yapılardan 2 cami, 21 cami minaresi, 1 cami lojmanı ile acil yıkım kararımız bulunan 2 adet okul binası ilgili belediyeler tarafından yıktırıldı.

Ağır hasarlı kamu yapıları arasında Yeşilhisar Belediye Başkanlığı Hizmet Binası, Sarız Belediye Başkanlığı Hizmet Binası bulunmakta olup Develi Belediye Başkanlığı Hizmet Binası ile İncesu Belediyesi Kültür Evi ise orta hasarlı kamu binalarındandır. Orta ve ağır hasarlı diğer kamu binaları ise kullanılmayan yapılar ile eklenti niteliğindeki garaj ve depolardan oluşmaktadır. Orta ve ağır hasarlı yapıların idarelerine bilgi verilmiş olup yapıların boşaltılması süreci devam etmektedir.

Kayseri’nin Kocasinan İlçesinde 4 (biri acil yıkım kararımız üzerine yıktırıldı); Melikgazi ilçesinde 2 olmak üzere toplam 6 adet ağır hasarlı konut tespit edilmiştir. Bu konutlardan; 14 katlı bir adet bina (acil yıkım kararı üzerine yıktırıldı),12 katlı bir adet bina, 6 katlı bir adet bina ve 5 katlı bir adet bina Kocasinan ilçesinde iki adet 5 katlı ağır hasarlı bina ise Melikgazi’de bulunuyor. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak söz konusu konutlar tahliye edildi.

Bugüne kadar tespit edilen ağır hasarlı yapıların ilgili mevzuat çerçevesinde işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılması için belediyelerine yazılı bildirimde bulunuldu.

Kayseri’ye Gelen Depremzedeler

Deprem bölgesinden ilimize, toplam 45.202 depremzede vatandaşımız 22.03.2023 tarihi itibariyle gelmiştir. Bu kişilerden 6.878 kişi KYK yurtlarında, kamu misafirhanelerinde, oteller, apartlar ve muhtelif yerlerde barınmaktadır. 38.324 kişide yakınlarının yanında ve kendi imkanlarıyla yerleştikleri konutlarda ikamet etmektedir.

Gerek KYK yurtlarında gerekse kendi imkanlarıyla yerleştikleri konutlarda depremzede vatandaşlarımızın ayni yardım talepleri, valiliğimiz ve kaymakamlıklarımıza bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yerel yönetimler, STK’lar ve hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanmaya çalışılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuran 34 bin 930 depremzede vatandaşımızın ayni yardım talepleri karşılanmış ayrıca nakdi yardım talebinde bulunan 8 bin 469 ailenin başvuruları değerlendirilerek 9 milyon 29 bin 982 lira nakdi yardım yapıldı.

İl ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca depremzede vatandaşların ayni ve nakdi yardım talepleri alınarak taleplerin karşılanmasına paydaş kurum ve kuruluşların desteği ile birlikte karşılanmaya çalışılmaktadır.

Psikososyal Destek

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, Kayseri’ye gelen depremzede vatandaşlara psikososyal destek çalışmalarına ilk günden itibaren kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla devam edilerek bu kapsamda toplam 12 bin 224 depremzede vatandaşa psikososyal destek sağlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce deprem nedeniyle Kayseri’ye gelerek KYK yurtları ile Milli Eğitime bağlı pansiyonlarda kalan 6 bin 101 öğrenciye yönelik de psikososyal destek çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğünce KYK yurtları ile diğer konaklama alanlarında yaşayan 3.825 depremzede vatandaşa psikososyal destek sağlanmış olup toplam 660 kişiye psikiyatri hizmeti verildi.

“Evim Yuvan Olsun” Yardımlaşma Kampanyası

Evim Yuvan Olsun Yardımlaşma Kampanyası kapsamında,kayseri ilçelerinden toplam 282 konut sahibi tarafından projeye katılım başvurusu yapılmıştır. Söz konusu başvuruların incelenmesi neticesinde; 215 konutun kullanıma uygun olmadığı, 46 bedelsiz konut ve 6 indirimli kiralık konut olmak üzere toplamda 52 konutun kullanıma uygun bulunduğu, geriye kalan 15 konutun ise kullanıma uygunluğunun değerlendirilme aşamasında olduğu tespit edildi. Bugüne kadar kampanya kapsamında kullanıma uygunluğu değerlendirilen 40 bedelsiz konut ile 1 indirimli kiralık konut olmak üzere toplam 41 konut depremzede vatandaşlara tahsis edilmiş olup diğer konutların tahsisine ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Sağlık

Depremin ilk gününden bugüne kadar 14 bin 430 depremzede hasta kabulü yapıldı. Halen Kayseri’de bulunan hastanelerde serviste 151 kişi, yoğun bakımda 40 kişi olmak üzere toplam 191 hasta yatarak tedavi görmektedir. Vefat eden 98, taburcu olan 14 bin 141 vatandaş bulunuyor. Ayrıca KYK yurtlarında ve diğer konaklama alanlarında verilen mobil sağlık hizmeti kapsamında toplam 6 bin 516 kişi sağlık taramasından geçirilmiş olup 5 bin 510 kişi muayene edildi. Hastanelere deprem sonrasında, kimsesiz/refakatsiz olarak toplam, 60 çocuk depremzede kabulü yapıldı. Tedavisi tamamlanan 34 çocuk ailelerine, 18 çocuk ise Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edilmiş; 1 çocuk da ailesi ile birlikte Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bugün itibariyle toplam 6 kimlikli/kimliksiz bebek ve çocuğun tedavisi devam ediyor.

Sosyal Hizmetler

Deprem bölgesinden Kayseri’ye sosyal hizmetler kapsamında, 280 ağır engelli depremzede vatandaş getirilerek özel ve resmi bakım merkezlerine; 12 kadın ve 8 çocuk Kadın Konukevine yerleştirildi. Bugün itibariyle Sosyal Hizmet Bakım Merkezlerinde 1 çocuk bulunmaktadır. Ayrıca 23 yaşlı depremzede vatandaş ise özel huzurevlerine yerleştirildi.

Eğitim

İlimizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde 3, sonrasında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Kayseri İl Müdürlüğü tarafından 14 okul ağır hasarlı; 4 okul ve 1 pansiyon orta hasarlı olmak üzere toplamda 21 okul ve 1 pansiyon binası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edildi. Ağır ve orta hasarlı okullardaki öğrenciler uygun okullara tahliye edilerek eğitim öğretim süreçleri sorunsuz şekilde devam etmektedir.Bu okullar:

Ağır Hasarlı Okullar

Deprem öncesinde; Kocasinan İlçesi Cumhuriyet İlkokulu, Uluslararası Şehit ÖmerHalisdemir Anadolu İmam-Hatip Lisesi, Mithatpaşa İlkokulu. Deprem sonrasında ise; Kocasinan İlçesiAvukat Ahmet Ulucan İlkokulu, Kadir Has Ortaokulu,Gözüakçalar İlkokulu, Yunus Emre Ortaokulu-İmam Hatip Ortaokulu, Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu, Melikgazi İlçesiBesime Özderici Ortaokulu, Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi, Ahmet Kirazgiller İlkokulu, Müncübe Cıngıllıoğlu Anaokulu, Talas İlçesiMehmet-Cemile Oğulcuklu İlkokulu, Sarız İlçesiYeşilkent Şehit Osman Börklüoğlu İlkokulu-Ortaokulu, Yeşilhisar İlçesi Atatürk İlkokulu,Ovaçiftlik İlkokulu,İncesu İlçesiAnadolu İmam Hatip Lisesi. Deprem sonrasında acil yıkım kararı olan Avukat Ahmet Ulucan Ortaokulu B Blok ile Müncübe Cıngıllıoğlu Ortaokulu’nun yıkılması işlemleri tamamlanıldı.

Orta Hasarlı Okullar

Tomarza ilçesi Dadaloğlu Battal Topuz Anadolu Lisesi, Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi D3 Blok (Metal İşleri Atölyesi), Yahyalı Hasan Hüseyin Arıkan Mesleki ve Teknik Anadolu Atölyesi,Yeşilhisar Mesleki Anadolu Elektrik Lisesi Elektrik-Elektronik Atölyesi orta hasarlı okullar olupYahyalı ilçesi Hacı Zeliha Kurmel Kız Pansiyonu ise orta hasarlı kamu yapılarındandır. Orta hasarlı yapılarda ilgili mevzuat gereği “tamir ve tadilatı yapılıncaya kadar kullanılamayacağı” hükmü yer aldığından söz konusu yapıların tahliye işlemleri tamamlanmış olup söz konusu yapılarda onarım işlemlerine başlanıldı.

Nakil Gelen Öğrenciler

Deprem nedeniyle eğitimlerine Kayseri’de devam etme kararı alan öğrencilerin nakil işlemleri tamamlanmış olup her okul derecesi ve türünde nakil olan öğrenci sayısı 8 bin 141 olarak gerçekleşmiştir. Nakil olarak gelen öğrencilerin kitap, kırtasiye, çanta gibi 8 bin kırtasiye seti hazırlanarak dağıtım süreci devam etmektedir. Deprem nedeniyle Kayseri’ye gelerek okullara nakil olan 6 bin 101 öğrenciye yönelik; masal anlatıcılığı, kukla gösterileri, bilimsel deney etkinlikleri, geleneksel çocuk oyunları yöntemleriyle psikososyal destek çalışmaları devam etmektedir. Eğitimlerine Kayseri’de devam eden depremzede öğrencilere eksiksiz hizmet verebilmek, ihtiyaç analizleri doğrultusunda çalışma yapabilmek içinöğrenci deprem veri takip sistemi yazılımı geliştirilerek kullanıma sunuldu.

İşkur

20 Şubattan itibaren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanlarınca depremzedelerin kaldığı KYK yurtlarının tamamı, otel ve kamu misafirhanelerinde kalanların büyük bir kısmı ziyaret edildi. Anons ve duyuru neticesinde görüşmeyi kabul eden 603 kişi işe yerleştirme konularında bilgilendirilerek kayıtları yapıldı. Meslek odalarına bilgilendirme yazıları ulaştırılmış işverenlerin açık iş ilanı verme ve depremzedeleri işe alma konusunda hassas davranması ricasında bulunuldu. Yapılan görüşmelerin ardından firmaların doğrudan işe aldığı kişiler hariç 309 kişi işe yerleştirilmiş olup, firmalarla depremzedelere yönelik işe alım görüşmeleri devam etmektedir. İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma uygulaması ile işsizlik ödeneği ve nakdi ücret desteği başvuruları alınmaya devam etmektedir. Depremden etkilenen illere yardım malzemelerinin sevkiyat işlerinde çalışmak üzere 402, KYK Yurtlarında depremzedelere hizmet vermek amacıyla 101 olmak üzere toplam 503 kişilik Toplum Yararına Program başlatıldı.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Kayseri’de ağır hasarlı yapı sayısı bin 96’ya çıktı