Kayseri, deprem bölgesinin sağlık üssü oldu, nakiller sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Deprem bölgesinden şu ana kadar 368 yaralı Kayseri’ye getirilerek tedavi altına alındı. Yaralılar arasında durumu ağır olanları da bulunduğunu belirten Kayseri Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, 80 hastanın ise yine Kayseri’de misafir edilmek üzere taburcu edildiği bilgisini verdi. Erşan, 3 kişinin ise kurtarılamadığını duyurdu.

Önceki gece ve dün öğle saatlerinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana illerinde yıkıma sebep oldu. Depremler Kayseri’de de şiddetli şekilde hissedildi. Kayseri’den de deprem bölgelerine UMKE ve 112 ekiplerini gönderildiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, “Kayseri il olarak afetin yaşandığı andan itibaren Bakanımız ve Valimizin talimatlarıyla hemen İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ve Afet koordinasyon merkezi olan AFAD’da ilgili birimlerimizi görevlendirdik ve buraya bütün yönetici arkadaşlarımız intikal ettiler. Hızlıca afetin, depremin yaşandığı bölgelere UMKE ve 112 ekipleri görevlendirdik. Afet bölgesine Kayseri’den 45 tane 112 ekibimizi yönlendirdik. Bunun 25 tanesi orada sabit görev yapacak, diğer 20 ekibimizde sürekli sevk ekibi olarak çalışmakta. Ayrıca 8 tane de UMKE timimiz şuan afet bölgesinde vaziyet almış durumdadır. Bu ekiplerimize toplam 180 arkadaşımız sahada görev yapmakta. Onun dışında bütün hastanelerimiz, aile sağlığı merkezlerimiz aktif rol almakta. İhtiyaç halinde gönüllü olarak da arkadaşlarımız sahada görev almaktalar. Afet olduktan sonra o bölgede yaralı nakilleri gerçekleşecek ilimize. Bölgeye yakın olduğu için Kayseri büyük rol üstlenmiş durumda. Hızlıca şehir hastanemizde, üniversite hastanemizde ve devlet hastanemizde kapasiteler oluşturduk. İlçelerimizde şuna rezerv olarak tutulmakta. Bizim bin 826 servis yatağımız hazır vaziyette. Yoğun bakım olarak da 131 yoğun bakım yatağı oluşturduk. Aynı şekilde yoğunluk olacağı için sürekli ambulanslar buraya nakil hizmeti sunuyor, oradan yaralıları getiriyorlar. Acil servislerimizin de yoğun bakımlarımızın da güçlü lazım. Bu bölgede özellikle büyük hastanelerimiz, başhekimlerimiz hızlıca cerrahi müdahale gerektirecek vakalar dahil ekiplerini artırdılar. Orada çalışan personellerin sayısı da artırılarak gelecek olan yaralılara hızlıca müdahale etmek için vaziyet aldılar. Yine yoğun bakım ünitesinde çalışan personellerimiz servisler de görev yapacak arkadaşlarımız da gerekli ekipmanlarla birlikte hazır vaziyet almış oldular” şeklinde konuştu.

‘GELECEK OLAN BÜTÜN YARALILARA MÜDAHALE EDECEK EKİPLERİMİZ DE HAZIR’

Afet bölgesinden, Kayseri’ye şu ana kadar 368 yaralının geldiğini aktaran Sağlık Müdürü Erşan, “Afet bölgesinden yaralıların akışıyla birlikte ilimizde şu ana kadar 368 tane yaralımızı kabul ettik. Bu 368 hastamızın 74 tanesi yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor. Bunun da 37 tanesi yeni doğan yoğun bakım ve maalesef çocuk hastalarımız. 80 hastamızı taburcu ettik, taburcu olan hastalarımıza da burada imkan sağlamak gerekiyor. Valiliğimizin koordinesinde hasta yakınları ve taburcu olan hastalarımız için de yine misafirhaneler oluşturuldu. Onarın hem barınma hem de gıda ihtiyaçlarını karşılayacakları alanlar oluşturuldu. Şu an itibariyle ilimizde gerekli kapasite oluşturulmuş durumda. Gelecek olan bütün yaralılara müdahale edecek ekiplerimiz de hazır durumdayız” ifadelerini kullandı.

Kayseri’ye gelen hastalar arasında durumu ağır olan ve vefat eden hastaların da olduğunu belirten Erşan, “Taburcu olan vatandaşlarımızın yanında durumu ağır olan vatandaşlarımız da var. Yaşanan hadise çok ağır ve büyük bir hadise. Maalesef kaybettiğimiz kişilerde oldu. Şehir hastanesinde 2, üniversite hastanesinde 1 tane hayatını kaybeden kişi var. Durumu ağır olan vakalarımız olduğu gibi taburcu olacak vaziyette, biraz takiple, tedaviyle taburcu olacak vatandaşlarımız da var. Bunların bir kısmı ayakta gelen, kendiliğinden gelen vatandaşlarda vardı. O bölgedeki hastanelerimizin durumdan dolayı tahliye edilmesi gerekti ve hızlıca buradan görevlendirdiğimiz otobüslerle, minibüslerle aldığımız vakalar oldu. Özellikle Afşin bölgesinde. O vakalarımız da hızlıca tedavileri yapılarak servise alındılar. Taburu olanlar da var” diye konuştu.

KAYSERİ’DE YIKILAN BİNA VE CAN KAYBI YOK’

Kayseri’de yıkılan bir binanın olmadığını ve can kaybı yaşanmadığını söyleyen Sağlık Müdürü Erşan, şunları ifade etti: “Kayseri’de yıkım gerçekleşen bir bina olmadı çok şükür. İlimizde elbette sanki deprem olmuş gibi, üs burası gibi hissettik hepimiz. Tedirgin olduk. İkinci depremde de ciddi hissedildi. Panikle, koşuşturmalar sırasında birtakım travmalar yaşayan vatandaşlarımız oldu ama ciddi boyutta değildi. Üniversitede ve şehir hastanesinde bu şekilde takip ettiğimiz oldu. Ama ilimizde herhangi bir yıkım söz konusu olmadı. İlimizde ki hastanelerde hiçbir problem yok. Sarız’da sıva çatlakları oldu. Deprem bölgesine çok daha yakın olduğu için ama hizmeti aksatacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bütün hastanelerimiz faal bir vaziyette gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek durumda. İl olarak bir sıkıntı yaşamadık.”

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Kayseri, deprem bölgesinin sağlık üssü oldu, nakiller sürüyor