KANKA Hastanesi Çocuklara Yeni Bir Umut Olacak

FİRARİ HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ (100)

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri’de bu yıl içerisinde yapımı tamamlanan KANKA Çocuk Hematoloji, Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesi’nin önümüzdeki dönemlerde faaliyete başlaması bekleniyor. Prof. Dr. Musa Karakükcü, alanında Türkiye’nin tedavi merkezi olmayı hedeflediklerini belirtti.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Karakükcü, 2017 yılında kurulan KANKA Derneği’nin hastane tamamlanana kadar pek çok hizmeti sunduğunu ifade etti.

Karakükcü, dernek ve çalışmaları hakkında bilgi vererek söze başladı: “KANKA’nın açılımı “Kansere Karşı Birlikte”dir. Biz kanser hastası çocukların tedavisini yaparken çocukların aileleri ciddi sıkıntılara girebiliyorlar. Bu derneğin kuruluş amacı bu çocukların tedavi aldıkları dönemde hem çocuklara hem de ailelerine maddi ve manevi destekte bulunmaktır.”

Karakükcü, yürütülen çalışmalardan hastane yapımına giden süreci şöyle özetledi: “Biz KANKA Derneği olarak ilk başlarda buradaki hastalarımızın maddi ve manevi sorunlarını düzeltmeye çalışıyorduk. Onlar sıkıntıya düştüğü anda yardımcı olmaya çalıştık, derneğimizdeki psikologlarımız ile psikolojik destek vermeye çalıştık. Hastalarımıza ulaşım desteği vermeye çalıştık. Anne ve çocuklar nakil veya kemoterapi için 2-3 ay hastanede kalabiliyor. Bu sırada dışarıda kalan babalara yer bulmaya çalıştık. Bu çalışmalar devam ederken tedavi şartlarımızı düzeltmeye uğraştık. Önceden bir odada iki hasta yatıyordu, bulduğumuz desteklerle bütün odaları tek kişilik odalara çevirdik. İş biraz daha büyüdü ve pek çok Kayserili hayırseverin destekleriyle bu hastaneyi yaptırdık. Bu hastane bu alanda hem hastalarımıza hem çalışanlarımıza destek oldu. Bu alanda Türkiye’nin en büyük ve en konforlu hastanelerinden biridir. Bu hastane hastalara çok daha iyi hizmet vermek amacındadır.”

YURTDIŞINA AKREDİTE İLK ÇOCUK HASTANESİ

Hastanenin yurtdışı akreditasyonu ile bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Karakükcü, “KANKA Çocuk Hematoloji, Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesi Türkiye’nin çocuklarla ilgili yurtdışına akredite olan tek hastanesidir. İki yıllık çalışmalar sonucu ancak elde edebildik. Alınması zor olan bu JACIE akreditasyonu, burada yaptığımız kemik iliği nakillerinin gelişmiş ülkelerde hangi kalitede yapılıyorsa buna uygun yapıldığına dair bir belgedir. Hastanenin şartları da buna uygundur. JACIE, bu alandaki kişiler arasında çok önem verilen bir akreditasyondur ve bu akreditasyonla yurtdışına hasta gidebildiği gibi yurtdışından gelen hastalara da burada aynı kalitede hizmet alacağının garantisini verir” diye konuştu.

Hastanenin tüm halka açık olduğunu söyleyen Karakükcü, “KANKA Hastanesi’ni Kayserili hayırseverlerin yardımlarıyla ve bağış toplayarak bitirdik. Bu hastaneyi Erciyes Üniversitesi’ne devredeceğiz ve bu hastane kamu malı olacak. O yüzden bütün vatandaşlara açıktır. Sıkıntısı olan hastaların kanser tedavisi, kan hastalıkları tedavisi görmesi açısından herkes başvurabilir” diye konuştu.

“AYNI ANDA 40 ÇOCUĞA KEMİK İLİĞİ NAKLİ YAPILABİLECEK”

Karakükcü, kapasitelerinin uluslararası standartlarla mukayese edilebileceğini belirtti: “Büyüklük açısından Türkiye’de başka bir örneği yoktur. Avrupa’da bile bu kadar büyük bir hastane sayılıdır. Bu alanda hizmet verebilecek en önemli binalardan biridir. KANKA Çocuk Kanser Hastanesi 10 bin m² kapalı alana kurulmuş, içerisinde 105 yatak bulunan, 40 tanesi hepafiltreli ve aynı anda 40 çocuğa kemik iliği nakli yapabilecek kapasitededir.”

Çocuk hastaların tedavilerini rahat bir şekilde görebilmelerini amaçladıklarını söyleyen Karakükcü, “Biz hastaların ve yakınlarının poliklinikte beklemelerini istemiyoruz, onlar geldiklerinde onlara özel mekanlar vereceğiz. Hastalar yatacak ve dinlenecekler, biz de gerekli tedavilerini aynı mekanda yapacağız. Amaçlarımızdan biri hastaları bekletmeden, rahat bir ortamda onların tedavilerini yapabilmektir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE UYGULANMAYAN TEDAVİLERE BAŞLAYACAĞIZ”

Türkiye’de henüz verilmeyen tedavi imkanlarını hastalara sunacaklarını belirten Karakükcü, “Biz bununla yetinmeyi düşünmüyoruz. Türkiye’de şu an gen tedavisi yapılmıyor. Bu hastanenin avantajı da yürüme mesafesinde ERÜ’ye bağlı GENKÖK’ün bulunmasıdır. GENKÖK ile ortaklaşa çalışarak Türkiye’de ilk kez gen tedavilerine girmek istiyoruz. Ayrıca şu an Türkiye’de Carticel tedavileri de uygulanmıyor. Bu tedaviler kemik iliği nakline rağmen fayda görmemiş hastalarda son seçenektir. Yeni ve oldukça pahalı tedavilerdir. Bir hastaya maliyeti 500 bin euro’ları bulur. Bu tedavileri de başlatmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” diyerek hedeflerini paylaştı.

Karakükcü, KANKA Çocuk Hematoloji, Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesi ile ilgili “Birkaç yıl sonra Türkiye’nin çocuk kanser, gen tedavi ve Carticel tedavi merkezi olarak çalışmasını istiyoruz” temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Exit mobile version