Kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemek için her yıl muayene gerekiyor

KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- Kadınlarda görülen kanser türlerinden birisi olan rahim ağzı kanseri, Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandırılan bir virüs tarafından bulaşarak başlangıç gösteriyor. Özel Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gülcan Yazıcı Özgün, ön tarama yapılarak rahim ağzı kanserinin erken tanıyla tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan HPV adlı virüsün rahme doğru girmesiyle başlangıç gösteriyor. Hastalığı önlemek adına yılda 1 kez jinekolojik muayenede yapılan taramalar ve tahliller sayesinde erken teşhis ile hastalığın önüne geçilebileceği belirtildi. Hastalık hakkında bilgi veren Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gülcan Yazıcı Özgün “Öncelikle şunu söyleyeyim, rahim ağzı kanseri bir kader değildir. Rahim ağzı kanseri önlenebilecek birkaç kanserden biridir. Ön tarama yapılarak rahim ağzı kanserini kanser olmadan önceki aşamalarda yakalayıp tedavi edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TÜM KADINLAR YILDA BİR KEZ JİNEKOLOJİK MUAYENEDEN GEÇMELİDİR’
Tüm kadınların düzenli olarak muayene olması gerektiğini belirten Uzman Gülcan Yazıcı Özgün, “Tüm kadınların yılda bir kez mutlaka jinekoloğa muayene olmaları ve rahim ağzı kanser tarama testlerinden birini yaptırmalarını önermekteyiz. Rahim ağzı kanseri HPV virüsü dediğimiz bir virüs tarafından bulaşarak başlıyor. Bu virüs cinsel yolla bulaşır. Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtisi ilişki sırasında kanama ve düzensiz kanamalardır. Tanısı genellikle kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gidildiği zaman muayene sırasında alınan tahlillerle konulabiliyor” diye konuştu.

Exit mobile version