Hayat üçgeni nasıl oluşturulmalı ve deprem çantası nasıl hazırlanmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Türkiye’yi yasa boğan deprem sonrası akıllara deprem anında nasıl korunmalıyız ve deprem çantasında neler bulunmalı sorularını getirdi. Deprem anında hayat üçgeni oluşturulması gerektiğini söyleyen Kayseri Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Semih Oybak, “Deprem gece yaşadığımız gibi uykuda yakaladıysa yatağımızın hemen kenarına yuvarlanarak bir hayat üçgeni oluşturmalıyız. Eğer ki vaktimizin olabileceğine inanıyorsak sabit olan yerlere ulaşarak bir hayat üçgeni oluşturmamız gerekmektedir” dedi.

Ülkemizde ve tüm dünyada sıkça yaşanmaya devam eden depremler can almaya ve hasar vermeye devam ediyor. Önceki gece ve dün öğle saatlerinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana illerinde yıkıma sebep oldu. Depremler Kayseri’de de şiddetli şekilde hissedildi. Depremden en az hasarı alabilmek için bazı tedbirler alınması gerekiyor. Bu tedbirlerden birisi de olası bir deprem sonrası, yardım ekipleri ulaşıncaya kadar temel ihtiyaçlarımız için kullanabileceğimiz malzemelerin bulunduğu deprem çantası hazırlamak ve deprem anında en az hasarı alabilmek için hayat üçgeni oluşturmak.

Hayat üçgeninin nasıl olması gerektiğini anlatan Kayseri Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Semih Oybak, “Depremde çök-kapan-tutun. Eğer ki gece yaşadığımız gibi uykuda yakaladıysa yatağımızın hemen kenarına yuvarlanarak bir hayat üçgeni oluşturmalıyız. Vaktimizin olabileceğine inanıyorsak da sabit olan çamaşır makinaları, bulaşık makinaları gibi yerlere ulaşarak bir hayat üçgeni oluşturmamız gerekmektedir. Çök-kapan-tutun hareketi bu şekildedir” ifadelerini kullandı.

‘DEPREM ÇANTASI ULAŞABİLECEĞİMİZ BİR NOKTADA OLMALI

Depreme hazırlıksız yakalanmamak için deprem çantasının evlerde hazır bulunması gerekiyor. Deprem çantasının ulaşılabilecek bir noktada olması gerektiğini kaydeden Oybak, “Deprem çantası içinde bozulmayan kuru gıda, enkaz altından ses verebilmek için düdük, soğuk günler için kaban tarzı kalın kıyafetlerin, temel kuru gıda gibi maddelerin içinde olması gerekiyor. Ve hazırladığımız bu çantanın da araçlarımızda ya da yakın ulaşabileceğimiz bir noktada olmalı. Bir köşeye bırakıp unutulmayacak şekilde muhafaza edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Hayat üçgeni nasıl oluşturulmalı ve deprem çantası nasıl hazırlanmalı?