FİRARİ HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ (81)

Güvenli İnternet Kullanmak Kendi Elinizde

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC – ÖZEL HABER) – Günümüzde sosyal medyada işlenen suçların çok çeşitli suçlar olduğunu söyleyen Hukukçu Hüseyin Akgül, güvenli internet kullanımının kişinin elinde olduğunu ifade etti.
Sosyal medyanın kullanımıyla ilgili açıklamada bulunan ve işlenen suçlara değinen Hukukçu Hüseyin Akgül, “Günümüzde sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş, ülkemizde araştırma verilerine göre sosyal medya kullanımı 7 yaşına kadar düşmüş ve 50 milyonu aşkın kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Bu sayı her geçen gün büyümektedir. Bu kadar büyük bir ekosistemde maalesef suç oranları da aynı şekilde yükselmektedir. Sosyal medyada işlenen suçlar çok çeşitli suçlar olmakla beraber, bunlardan en çok işlenen suçlar ise tehdit, hakaret, cinsel taciz, şantaj ve dolandırıcılıktır. Bu suçların cezası her suça ve olayın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak saydığımız suçların cezası 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezası olan suçlardır. İnternet üzerinden işlenen suçlar olduğu için bu da cezayı arttırmaktadır“ diye konuştu.
Mağdurların nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini de anlatan Akgül, “Sosyal medyada işlenen suçlar çok çeşitli suçlar olduğu için tamamına aynı şeyi söylemek doğru olmayabilir. Ancak bazı suçlarda yapılan eylem mağdura ulaştığı anda suç oluşmuş sayılmaktadır. Örneğin, en ok karşılaştığımız suçlardan olan cinsel taciz ve hakaret suçunda mağdura sosyal medya üzerinden gönderilen cinsel içerikli ve hakaret içerikli mesaj, sesli mesaj veya görüntü mağdur tarafından ekran görüntüsü almak suretiyle en yakın kolluk birimine veya bulunduğu il, ilçe savcılığına suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci başlatmış olacaktır. Ancak vatandaşlarımızın hak kayıplarına uğramaması için ve durumun da vahameti göz önüne alınarak bir hukukçuya danışılmalıdır.” diye konuştu.
‘EN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUS GİZLİLİK VE GÜVENLİLİK’
Günümüzde yaygın olan dolandırıcılık yöntemine değinen Akgül, sosyal medya üzerinden gönderilen her linke tıklanmaması gerektiği uyarısında bulunarak, “Sosyal medya kullanıcılarımızın en çok dikkat etmesi gereken hususlar gizlilik ve güvenliktir. Sosyal medya kullanıcılarımız kişisel verilerini gizlememekte ve güvenlik önlemlerini almamaktadır. Bu da art niyetli kişilerin durumunu lehine çevirmektedir. Örneğin şu sıralar trend dolandırıcılık yöntemlerinden biri olan gelen mesajı açıp ve mesajdaki linke tıklayarak hesap ve hesap bilgilerinin çalınmasıdır. Bunun önlenmesi için herkesten gelen mesaj özelliğini kapatmak ve gelen mesajlardaki linklere tıklamamak olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise, internet üzerinden yapılan alışverişlerdir. Alışverişlerde kurumsal ve güvenli siteler tercih edilmeli, kurumsal ve güvenilirliği belli olmayan sitelerde ise kapıda ödeme yöntemini seçerek kart bilgilerimizi paylaşmamak olacaktır. Unutmamalıyız ki daha bilinçli daha güvenli internet kullanmak bizlerin elinde” ifadelerini kullandı.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Güvenli İnternet Kullanmak Kendi Elinizde