Görme engelli vatandaşlar otobüs ve otobüs duraklarına sesli sinyalizasyon talep ediyor

Site Kapak Fotoğrafı

Altınokta Körler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Şube Başkanı Murat Atmaca, Kayseri’de trafik ışıklarında bulunan sesli sinyalizasyon sisteminin görme engellilerin talebince otobüs ve otobüs duraklarında da olması gerektiğini söyleyerek, “Şimdi Kayseri’de bu sesli sinyalizasyonları gerçekleştirdik. Şu an için ana arterler başta olmak üzere yapımı gerçekleştirdi. Biz nereye diyorsak sinyalizasyon şube müdürü de sağ olsun hemen oraya takarak engellinin erişebilir düzeyini sağlayabiliyor. Kayseri’de otobüsler ve otobüs duraklarında sesli sinyalizasyon sistemi olmasını istiyoruz. Bu birçok büyükşehirlerde gerçekleştirilmiş, yapılmış ama Kayseri’de çok büyük bir eksiklik. Biz esasında yerel yönetimle bunun görüşmelerini gerçekleştiriyoruz ama sonuçlandıramadık. Umarım en kısa zamanda sonuçlanır” dedi.

Altınokta Körler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Şube Başkanı Murat Atmaca, Kayseri’de gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti. Atmaca, görme engelli vatandaşlar için kurulan sesli sinyalizasyon sisteminin otobüs ve otobüs duraklarında da olması gerektiğini belirtti. Atmaca, “Kayseri’de birçok faaliyet yaptığımıza inanıyoruz; Kırmızı ışıklardaki sinyalizasyonlar, hemen akabindeki sarı çizgili yollar Kayseri için yapıldı, yerel yönetim yaptı ama bu Kayseri için yeterli mi? Yeterli değil. Daha fazla olması lazım mı? Daha fazla olması lazım. Bunun yanı sıra sosyal faaliyet açısından Kayseri’de Bünyan gezimiz oldu. Yaklaşık 80 kişi bir katılım sağladı. E-KPSS kursumuz, bilgisayar kursumuz devam ediyor. Şu an görme engellilerin olmazsa olmazı bağlama kursumuz bitti ama koro çalışmasına çevirdik bunu ve şu an koro çalışmamız devam ediyor. İleriki zamanlarda inşallah engelliler haftasında bunları yine aktifleştirerek görme engelli arkadaşlarımızla ilgili bir program yapmayı düşünüyoruz Kayseri’de. Yüzme kursumuz ve bağlama kursumuzu bitirdik. Yaz döneminde görme engellilerle birlikte Gençlik ve Spor İl Müdürümüz sağ olsun bu konuda yüzme bilmeyen kalmasın projesi adı altında gerçekleştirilen, bu imkanlar dahilinde de Kayseri’de bütün engelli arkadaşlarımız ücretsiz şekilde faydalandılar” diye konuştu.

‘ESNAFLARIMIZIN DÜKKANLARININ ÖNÜNÜ AÇTIĞI STANTLAR BİZİM BU SARI ÇİZGİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİYOR. BİR ENGEL DE ONLAR OLABİLİYOR’

Esnafların dükkanların önüne açtığı tezgahların görme engelliler için yapılan sarı çizginin üzerine geldiğini belirten Başkan Atmaca, “Şimdi Kayseri’de bu sesli sinyalizasyonları gerçekleştirdik. Şu an için ana arterler başta olmak üzere yapımı gerçekleştirdi. Biz nereye diyorsak sinyalizasyon şube müdürü de sağ olsun hemen oraya takarak engellinin erişebilir düzeyini sağlayabiliyor. Kayseri’de otobüsler ve otobüs duraklarında sesli sinyalizasyon sistemi olmasını istiyoruz. Bu birçok büyükşehirlerde gerçekleştirilmiş, yapılmış ama Kayseri’de çok büyük bir eksiklik. Biz esasında yerel yönetimle bunun görüşmelerini gerçekleştiriyoruz ama sonuçlandıramadık. Umarım en kısa zamanda sonuçlanır. Esnaflarımızın dükkanlarının önünü açtığı stantlar bizim bu sarı çizginin önüne geçebiliyor. Bir engel de onlar olabiliyor. Esnaflarımızı stantları açma veya standartların dışına çıkmaması konusunda sizler aracılığıyla uyarmak istiyorum. Şu an ÖTV’de yüzde 90 ve üzeri engelli arkadaşlarımız bu işten faydalanabiliyor. Özellikle görme engelli arkadaşlarımız ama ortopedik engelliler için bu geçerli değil. Ortopedik engelliler yüzde 40 ve üzeri kendileri sürmek şartıyla bu imkanlardan faydalanabiliyorlar. Lakin şöyle bir durum söz konusu; bu limit şu an 1 milyon 4 bin sınırı ama yılbaşından sonra 1.5 milyon olacak. 1 buçuk milyon olduğu zaman şu an zaten sınırlı sayıda araba alabiliyor engelli arkadaşlarımız, bu durum da ortadan kalkacak diye düşünüyorum. Aracı birinci derece akrabaları sürebiliyor; annesi, babası veya kardeşi olmak üzere, bu işlerden faydalanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version