BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA (1)

GEZİCİ RADAR TALAS’TA

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ahlat yapının sunduğu Gezici radar programı bu hafta Kayseri’nin tarihi ve kültürü ile en zengin ilçelerden bir tanesi olan Talas’tan sesleniyor. Bugün Talas’ın iki önemli güzelliğini hem gezerek hem de bilgiler alarak aktarmaya çalışacak olan gezici radarın duraklarından bir tanesi yaman dede konağı ve bir diğeri de yaman dede camii olacak tarihe yolculuk gezici radar ile başlıyor.

İlk durağımız Yaman dede camii olacak tarihi dokusu ile Talas’ın en güzel motiflerinden bir tanesi olan yaman dede camiinin önünde bizleri sanat tarihçesi Özcan Eroğlu karşılıyor bizlere Camiinin dış yapısından, kullanılan malzemeden ve tarihinden bahsediyor. Bu güzel yapıyı birde içerden görmek için yaman dede camiinin içine giriyoruz Yapılış fonksiyonu olarak bir kilise olan ama 1924’den bu yana cami olarak kullanılan bu güzel yapının içinde Özcan Eroğlu’ndan bilgiler almaya devam ediyoruz.

Gezici radarın bir diğer durağı olan Dokusuyla, yapısıyla ve duruşuyla yaman dede camiinden hemen sonra yaman dede konağına geliyoruz burası içindeki eşyalarıyla tarihiyle ve hiç kuşkusuz duvarlardaki dokusuyla geçmişin izlerini günümüze kadar taşıyabilmiş muhteşem bir kültür varlığı bizlere bu yolculukta esirgemeden bilgilerini vermeye devam eden Özcan Eroğlu Tablakaya mahallesinde bulunan yaman dede konağının da tarihinden ve nasıl korunduğundan bahsediyor. Son durağımız olarak yaman dede konağının sergi alanına geliyoruz. Özcan bey bizlere son olarak yaman dede konağında bulunan sergi alanından da bahsediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen