14:19

Gezici Radar Sarıoğlan ‘da

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekden Hastanesi’nin sunduğu Gezici Radar Ramazan özel programı bu bölümünde Sarıoğlan’daydı.

Sarıoğlan Kayseri’ye 61 km uzaklıkta olup akla Şahruh Köprüsüyle gelir. İlk durağımız Kızılırmak üzerinde bir gerdanlık olan Şahruh Köprüsüydü. Köprünün yapımına ilişkin bir yazıt yoktur. Fakat 1538 yılındaki Kanuni Sultan Süleyman dönemi onarımına ilişkin bir yazıt vardır. Bu yazıta göre köprü Dulkadiroğulları Beyliği’nden Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh tarafından yaptırılmıştır. 1538 yılındaki onarım ise Şahruh Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından yapılmıştır.

Tarihin izlerini üzerinde taşıyan köprüde kısa bir yürüyüşe çıktık. Köprünün sol taraftaki üst korkuluk taşlarının arasında genişçe ortası oyuk bir taş dikkatimizi çekti. Bu oyuk yaklaşık olarak bir insan sırtını içine alacak genişlikteydi. “Kulunç Taşı” denilen bu yere insanlar sırtlarını dayandıklarını ağrıyı, sızıyı aldığına inandıklarını öğrendik. Bu taş tam kıbleye karşı durmaktaydı ve geçmişte mihrap olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Göçebe topluluklar ve köprüden ya da yakınlardan geçen diğer yolcular namazlarını toplu halde burada kılarlarmış.

Sarıoğlan Belediye Başkanı Bekir Ayyıldırım ile köprü üzerinde sohbet edip Sarığolan Belediyesi’nin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için kurulan Güneş Enerji Sistemini gidip sistem hakkında bilgiler aldık.

Sarıoğlan da bulunan tarihe ışık tutan 1858 yılında yapılmış olan Ulu Camiyi ziyaret etmeden ayrılmıyoruz.

Tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle bizi karşılayan Sarıoğlan gitmeniz gereken yerler listesinde yerini almalı. İyi seyirler dileriz.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Gezici Radar Sarıoğlan ‘da