BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA (11)
13:34

Gezici Radar Palas’ta

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezici Radar Görenleri Tuzla Gölüyle büyüleyen Palas’ ta. Sarıoğlan’a bağlı Palas köyü adını Palas Tuzla Gölü çevresinde sıkça bulunan bir kuş türü olan “Palaz” dan geldiği söylenmektedir. Kasabanın eski adı Gölova` dır. Palas Kasabasında bulunan Palas Tuzla Gölü` nün ve Palas Ovası`ndaki “göl” ve “ova” sözcüklerinin birleştirilmesi sonucu türetilmiştir.
Palas Kayseri il merkezine 56 km, Sarıoğlan ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır. Palas Tuzla Gölü, Kayseri ili, Sarıoğlan ilçe sınırlarında bulunan tektonik oluşumlu tuzlu göldür.
Kasabada bulunan Palas Tuzla Gölü dış etkenlerden çok az etkilenmiş nadir tuz göllerindendir. Bu göl sayesinde bölgede çeşitli kuş türleri ve bitkiler bulunmaktadır.
Palas köyünün beyaz ekmek diye tabir ettiği tuz geleneksel yöntemlerle çıkarılıyor ve çıkardıkları tuzu satarak geçimini sağlıyorlar.
Palas köyünde dokunan halılar kadınların emeği bulunuyor. Geçimlerini bu şekilde sağlayan aileler bu geleneğin kaybolmaması için büyük çaba harcıyor. Evlerde kurulan halı dokuma tezgâhlarında bütün marifetlerini sergiliyor. Bu şekilde aileler geçimlerini sağlarken bir gelenek de devam edilmiş oluyor.
1980 de Tuzhisar Sarıoğlan arası Tren kazasında 30 yolcunun can verdiği noktaya yolcuların anılarına anıt dikilmiştir. Yolcuları rahmetle anıyoruz.
Bizden size tavsiye Palas’a gelip en tepesinden oturup bütün köyü izleyerek ruhunuzu dinlendirip aynı zamanda tuzla gölüne inip bin derde deva tuzla gölünde yürüyebilirsiniz. Takipçilerimize iyi seyirler dileriz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen