BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA (3)
19:51

Gezici Radar İncesu’da

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekden Hastanesi’nin sunduğu Gezici Radar Ramazan özel programı bu bölümünde İncesu’daydı. İncesu Kayseri’ye 40 km uzaklıkta olup akla üzüm ve pekmeziyle gelir.
İlk durağımız Şeyh Turesan türbesiydi. Girişte görülen o taş, Şeyh Turesan o dönemde taşları Erciyes’ten yuvarlıyor ve nereye düşerse oraya yerleştikleri rivayet ediliyor, bu vesileyle Şehy Turesan buraya yerleşmiş oluyor. Taş üzerindeki izler rivayet edildiğine göre Türkistan’dan Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencisi olan Turesan’ın el izleri olduğunu söyleniyor. Hunat Hatun tarafından Şehy Turesan Veli Hazretlerine bağışlanıyor. Türbenin içinde seki denen bölümde namaz kılınıyor, Sekinin üst kısmında ” Edeb ya hu, Sabır Ya hu, Bu da geçer ya hu” yazıyor.

İncesu Kent Belleği Müzesi İncesu Belediyesi tarafından 2013 yılında restore edilen müze de İncesu’da kullanılan eşyaları malzemeleri görüyoruz. Eskiden hamam olarak kullanılan bu alan şimdi turizm hizmeti veren bir buzdolabı. Atalarından dedelerinden İncesu’ya miras kalan eserleri görebilir ziyaret edebilirsiniz.

İki medresenin tam ortasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa cami yer alıyor. Merzifonlu Kara Mustafa Paşanın İncesu’ya en büyük mirası olan cami yıllar geçmesine rağmen ilk günki haşmetini koruyor.

İncesu’ya ait ilk çarşıya çeviyoruz yönümüzü. Açık çarşı dediğimiz Osmanlı Selçuklu tarzı açık pazar ve dükkanlar olarak alışveriş merkezi olarak kullanılıyor. Dükkanlar tahta kapılar ve taş görünümüyle tarihin dokusu ilk günki gibi korunmaya devam edilmiş.
İncesu’dan Ahmet amcayı ziyaret etmeden ayrılmıyoruz. Nerde o eski ramazanlar diyoruz, duygulanan Ahmet amcada bize yardımlaşmayı paylaşmayı anlatıyor.
Tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle bizi karşılayan İncesu gitmeniz gereken yerler listesinde yerini almalı. İyi seyirler dileriz.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Gezici Radar İncesu’da