BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA (1)
19:59

Gezici Radar Develi’de

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekden Hastanelerinin sunduğu Gezici Radar programı Ramazan özel bölümüyle Develi’deydi
Kayseri ilinin il merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri Develi Kayseri şehir merkezine 44 km uzaklıktadır.
İlk durağımız Anadolu toprakları fethedildikten sonra inşa edilen ilk mescitte Develi’nin tarihi noktalarından biri olan Sivasi Hatun Camisi’ndeydik. Camimizin hocası bize camiyle ilgili Göçeroğlu Nasrullah ve eşi Siva Sitti Hatun tarafından yaptırıldığını, bir kadının düğün hediyeleriyle yapılan bir mescit olduğunu öğreniyoruz. Günün bütün bilgi ve birikimleriyle yapılan camii Cingitaş diye adlandırılan taştan inşa ediliyor. Mevlana’nın camide görev yaptığı belirtilirken Mevlana’nın tesbihi olan 1111 taneli tesbih birlik ve beraberliği ifade etmektedir.
Cami’deki eksik taş hikayesi Peygamber “Ben de kainatın eksik taşıyım benle kainat tamam olmuştur” ifadesiyle, eksik taşın hikayesi de böyle tabir ediliyor.
Seyidül Şerif Türbesi Gezici Radar programının ikinci durağı oluyor. Selçuklu mimarisinin muhteşem eserlerinden biri olan türbe taş kesme işliğinin güzel örneklerinden biridir. Develi’yi fetheden büyük komutan Dev Ali’nin torunu Emir Ali bu türbede Seyit Şerif’le birlikte yatmaktadır.
Hıdırellez’in kutlandığı Develi’ye hakim bir tepede konumlanmış Hızır İlyas Türbesi kesme taş işliğiyle inşa edilmiş Selçuklu mimarisi kullanılmıştır.
Develi’de Çanakkale şehitleri anısına yapılan parkın dört bir yanında Çanakkale Savaşı anısına tabyalar inşa edilmiştir. Çanakkale Savaşında şehit olan Develili vatandaşların isimlerinin olduğu anıt yapılmıştır. Çanakkale Şehitler anıtının küçük bir minyatürü bu parka konulmuş vatandaşlarımızın yoğun ilgisini toplamıştır.
Seyit Onbaşı heykelinin yanında karşılaştığımız küçük Görkem’den Seyit Onbaşı’nın hikayesini dinledik . 3 yaşındaki Görkem bize İstiklal Marşımızı okudu. Burada noktaladığımız gezimizin bir sonraki bölümünde buluşmak dileğiyle iyi seyirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen