Düğünü İptal Olan Çiftler Ne Yapmalı? Düğün Salonları ve Müşteri Sorunları Nasıl Aşılabilir..

dugunsorunu

Covid-19 salgının ülkemizde ciddi oranda etkisi devam ederken, bir çok sektör bu süreçten nasibini aldı. Bu sektörlerden biri de düğün organizasyonları oldu.

Vatandaşların yoğun gündeminde olan ve ertelenmek zorunda kaldıkları düğünlerden doğan mağduriyetler hakkında DÜSOİŞ- SEN Başkanı Mustafa Tokgöz önemli açıklamalarda bulundu. Tokgöz içinde bulunuduğumuz pandemi süreci ile ilgili düğünlere yapılan kısıtlamardan doğan mağduriyetlerin karşılıklı iyi niyet ve anlayışla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu süreçte hem işletmecilerin hemde düğün sahiplerinin sıkıntılarına değinen Tokgöz kapora vermiş düğün sahiplerinin işletmecilerle yaptıkları anlaşmaları yenilemesini ve ilerleyen süreçlerde ödemelerin yapılabileceği konusunda anlayışlı olmalarını dile getirdi.

Hukuki süreçte pandemi sürecini kötü niyetli kullanan işletmecilere düğün sahiplerinin hukuki olarak hakem heyetlerine başvurabileceğini belirten Tokgöz devletin bu süreçte mağdur olan işletmelere de destek vermesi gerektiğini bununla alakalı kanuni düzenlemelerin yapılmasını temmeni ediyoruz ifadelerini kullandı.

Başkan Tokgözle yaptığımız röportajın detayları;

İçişleri bakanlığının aldığı kararların çok ani verildiğini vurgulayan Tokgöz düğün yapacak ailelerin 15 gün önceden davetiye bastırdığını ve 10 gün kala dağıtmaya başladğını yasakların 1 gün önceden alındığını yemekli düğünler yapamayacaksınız diyerek iş yerlerinin yaptıkları alımların ve ailelerin mağdutiyeti ciddi sıkıntılara yol açtı diyerek. Daha sonrasında ticari anlaşmazlıkların ortaya çıktığını belirten Tokgöz Düğün sahiplerinin eğlence olmayacaksa düğün yapmak istemiyorum diyen düğün sahipleri ile işletmeciler arasında sıkıntılar meydana geldi mağdur duruma düştüler. Biz 1 Temmuzda açıldık toplamda  50 gün gibi bir süre çalıştık, çalışamadık derken yılın tüm masraflarını çıkarmaya çalışırken tekrar yasaklar geldi, şimdi aileler haklı olarak kaporalarını geri istiyorlar ancak işletmelerin şuan da bunu ödemeleri mümkün gözükmüyor çünkü yıllık kiraları personel maaliyetleri, tedarikçilerine olan ödemeleri tam olarak gerçekleştiremediği için maalesef şuan da kaporaların iade edilmesi mümkün değil. Ancak Gelin damat tüketici hakları tarafından da baktığımızda da alınmayan mal alınmayan hizmet olduğu için onlarda haklı gözüküyor burada iki taraflı yaşanmış bir mağduriyet mevcut bunu şöyle yapmak gerek burada ailelerin işletmeler karşı, düğün salonlarına karşı biraz daha anlayışlı olması gerekiyor. Bu nasıl olabilir bu işletmeler bu kaporaları verecekler ancak bunun zamanı belli değil, çünkü şuan işletmeler yeni bir iş alamıyor yeni bir kapora alamıyor şuan yeni bir ödeme gerçekleştirmesi imkansız diyerek işletmelerle karşılıklı iyi niyetlerle belirli süre içerisinde yeni bir anlaşma yaparak en geç 1 yıl içerinde kaporaların ödeneceğine inanıyorum dedi.

Mağdur olan çiftlerin anlaşma karşılığında işletmelerin ödemiyorum deme şansı varmı ödemiyorum dediklerinde yasal süreçler hakkında bilgi almak istediğimizde Tokgöz şu ifadelerde bulundu; İşletmelerin ödemiyorum deme şansı yok, çünkü burada maalesef kanunlar tüketiciyi koruyor keşke şöyle bir tüketici hakem heyetleri daha anlayışlı olsada hem aileden hem işletmeden kapora yarı yarıya gibi kimse mağdur olmasa gibi karar çıksa. Aileler başvurduğunda kapora iadesi görünüyor almaları mümkündür. Ancak dediğim gibi şuanda işletmeler kapanmış durumda, herkes kapısına kilit vurmuş durumda hiçbir gelirleri yok onun için anlayışlı olmaları gerekiyor bence 1 yıl gibi bir süre içerisinde tüm işletmeler kaporalarını iade edeceklerdir ancak ben hiçbir şekilde ödemeyeceğim diyen işletmeler var ise bunlarda tamamen haksız durumdalardır, hiçbir şekilde ödemiyorum kabul edilemez bu hiçbir ticarete yakışmaz, anlayışsız olmak demektir diyen Tokgöz ekleyerek eğer bu şekilde söyleyen işletmeler var ise gelin damatlar yargıya başvurduğunda karşılığını almaktadırlar. dedi.

Sözlerinde karşılıklı olarak hoşgörü ve anlayışı vurgulayan tokgöz pandemi sürecinin kötü yönde kullanılmasını doğru bulmayarak anlayış içerinde tarafların çözüme gitmelerini sürekli dile getirdi.

Hukuksal süreçte Sendika ve işletmecileri ayrıca düğün yapacakları koruyacak mı sorumuza cevap veren Tokgöz ifadelerinde  Devletimizin pandemi sürecinde bulaşmanın en fazla oranın düğünlerde olduğuna kanaat getirdi ve maalesef bizim sektörümüz bu konuda en mağdur sektör oldu. Eleştirilebilecek çok yönler var çok ciddi halk otobüsleri ve çok başka yerlerde, çok başka olaylarda bulaşımın fazla olduğunu düşünüyorum. Düğün salonu işletmecilerini devletimiz koruyabilir bu nedir kanunla kiraların ödenmesi konusunda mağduriyetimiz kaldırılabilir. Çünkü en büyük giderlerimizden birisi kira giderleri ve şuan da bir çok düğün salonu işletmesi kapanmak üzere bence bunun kanunlaştırılması lazım. Madem ilk yasak bize geldi,düğün salonlarına geldi bizden bulaşımın yüksek olduğuna inandılar ki  biz hes kodlarıyla alıyorduk. Havalimanlarında nasıl bir sağlık önlemi alınıyorsa, düğün salonlarında da hes koduyla alınıyordu hiç bir farkı yoktu. Tüm önlemlerimizi almamıza rağmen devletimiz böyle öngördüyse bizi de koruması gerektiğini düşünüyoruz, koruyacağına inanıyoruz diyerek şuan bu sıkıntılarla alakalı herhangi bir kanun olmadığı için yetkililerimizden bu konuda bizlere destek olmasını bekliyoruz diyerek belediye başkanlarına ve diğer yöneticilere teşekkürlerini iletti.

Exit mobile version