Diş Hekimi Muhammet Bozkurt: “Florun fazla tüketimi beyin fonksiyonlarını zayıflatabilir”

Site Kapak Fotoğrafı (39)

 

Tüketim yoluyla alınan yüksek miktarda florun vücutta çeşitli yan etkilere sebep olacağını ve sık sık florürlü diş macunu tüketiminin de zarar teşkil edebileceğini söyleyen Diş Hekimi Muhammet Bozkurt, “Florürlü diş macunlarında milyonda bir (PPM) dediğimiz çok az miktarda flor bulunur. Oran ise bin ile bin 400 PPM arasında değişmektedir. Florün olumsuz etkileri; özellikle tükettiğimiz sularda çok fazla bulunmasından ve kemikte depolanmasıyla görülür. Florun fazla tüketimi zararlı olmakla birlikte tüketim sonucunda beyin fonksiyonlarında azalma, zeka geriliği ve hormonâl eksiklik gibi çeşitli yan etkiler gözükebilir, ayrıca florürlü diş macunları da fazla oranda kullanılırsa zararlı olabilir” dedi.

Diş sağlığının korunması konusundaki en önemli etkenlerden birisi de diş macunu tercihinin doğru yapılmasıdır. Bu bağlamda en çok tartışılan hususlardan bir tanesi de florürlü diş macunu ya da florürsüz diş macunu kullanımıdır. Flor; tükettiğimiz gıdalardan, kullandığımız diş macunlarına kadar birçok madde içerisinde bulunan bir elementtir. Florürlü diş macunlarının zararları konusunda birçok tartışma da söz konusudur.

Florürlü diş macunu ve kullanımı hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Muhammet Bozkurt; fazla florür kullanımının zararlı olabileceğini belirterek, “Flor ile ilgili tartışmaların birçoğu bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Flor, doğadaki 7 eser elementten bir tanesidir, doğadaki birçok gıdanın yapısında flor elementi bulunmaktadır. Florürlü diş macunlarında da flor elementi bulunur. Florürlü diş macunlarında milyonda bir (PPM) dediğimiz çok az miktarda flor bulunur. Oran ise bin ile bin 400 PPM arasında değişmektedir. Çok az bulunmasından ötürü olumsuz etkilerinden pek söz edemeyiz. Hatta florlu diş macunları, dişin mineralize dokusuna bağlanır ve dişin yapısını güçlendirir. Dişin çürüme insidansını (riskini) azaltır. Bununla ilgili FDI (Dünya Diş Hekimleri Birliği), ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün birçok çalışması da mevcuttur. Ancak florlu diş macunlarının kullanılması gibi bir zorunluluk da yoktur, bir tüketici eğer ki ağız ve diş sağlığında problemi yoksa florür içermeyen diş macunu da kullanabilir” şeklinde konuştu.

Exit mobile version