CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZER: KAYSERİ’DEKİ DEPREM RİSKLERİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili ve Mimar Özgür Özer, Kayseri’de yüksek binaların 6 kata indirilmesi ve yeni yapıların da 6 katla sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Özer, 6 katın üzerinde binalar yapılacaksa da kesinlikle çelik kullanılması gerektiğini vurguladı.

 

Kahramanmaraş depremleri, yaşattığı afetin yanı sıra şehirlerin deprem risklerini de gündeme taşıdı. Türkiye Verileri’nin yaptığı illere göre binaların ortalama kat sayısı araştırmasında Kayseri’nin ilk sırada çıkması ise, Kayseri’yi bu tartışmada öne çıkardı. Uzmanlar, hızlı bir şekilde kentteki bütün yapılarda risk denetimi yapılması gerektiğini belirtirken CHP Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili Mimar Özgür Özer, yüksek katların 6 kata indirilmesi ve yenilere 6 kat sınırlaması teklifinde bulundu.

 

‘BETONARME BİNALARIN DA 6 KATLA SINIRLANDIRILMASI GEREKİR’

 

6 kat üstü betonarme binalara çelik zorunluluğu getirilmesi gerektiğini anlatan Özer, yumuşak zeminlere ise yapı izni verilmemesini istedi. Özer, “Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu olarak Büyükşehir Meclisi’ne, deprem bölgesinde yaptığımız görsel incelemelerin bir detayını sunduk. Kayseri ne yapabilir ve ne yapmalı konusunu izah ettik ki en önemli maddelerden biri de yumuşak zeminlere asla bina yapılmaması, yapılacaksa da maksimum 2 kat olması…” dedi.

 

Yüksek kat araştırmasında Kayseri’nin birinci olduğunu anımsatan Özer, ildeki binaların kat sayısının 6’ya düşürülmesi gerektiğini söyledi. Yeni yapılacak betonarme binaların da 6 kat ile sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Özer, “Eğer ki daha yüksek katlı binalar yapılmak isteniyorsa kesinlikle çelik kullanılması gerekiyor. Biz bu tavsiyelerimizi meclis grubumuza ilettik. Bunlar dışında fay hatlarından uzak yapılaşma tercih edilmesi de çok önemlidir. Şehirde bir deprem anında maksimum koruma sağlamak için şunu bilmemiz gerekiyor; betonarme yapıların ömrü sağlamsa yaklaşık 50 yıldır. Yani 50 yıl sonra ayakta durabilir-yıkılacak diye bir şey yok. ancak deprem anında kırılma, çökme ihtimali çok yüksek olduğu için bu binaların belediyeler tarafından denetlenmesi, gerekirse numuneler alınması yine tavsiyelerimiz arasında” diye konuştu.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZER: KAYSERİ’DEKİ DEPREM RİSKLERİ