Çekme Payı Adı Altında İhale Kıyağı

CEKMEPAYI

Geçtiğimiz dönemlerde bol miktarda benzinlik ve konut alanı ihalesi ile bütçe dengesini korumaya çalışan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yapmış olduğu ihaleler ile uhdesinde yer alan bir takım alan ve arazileri yapılaşma ve işletime açmak sureti ile gelir elde etti. Sıkışan bütçeler neticesinde belediyelerin kendilerine kaynak yarattığı bu yöntem, uzun süredir Türkiye genelinde yoğun şekilde uygulanmakta. Ama Kayseri’de uygulanmaya çalışılan bir yöntem ise, özellikle benzinlik alanı ihalelerinde akıllara büyük soru işareti getirdi.

Geçtiğimiz meclis toplantısında yeniden gündeme alınan konu ile, daha önce ihalesi yapılmış ve belirli bir bedelde satışı tamamlanmış olan benzinlik alanlarının, belediye meclisi gündemine yeniden getirilerek, çekme paylarının düşürülmesi ile usulsüzlük ve haksız kazanç yeniden gündeme taşındı.

İhalede belirtilen alan ile satışa sunulan ve ihaleye katılanların da bu şartlar ile talip olduğu alanlar, çekme payı düzeltilmesi gündeme getirilerek adeta rant kapısı haline getiriliyor. Şöyle ki; ihalenin yapıldığı alanda 2-3 pompa ve 30-40 m2 lik ofis bulundurabilecek talipliler, buna göre bir fiyat belirleyerek ihaleye talip oluyor. Ortaya çıkan rakam sonucunda ise ihale sonlandırılıyor. Meclise getirilen çekme payı ibaresi ile, 3-4 pompanın sığabileceği alan 7-8 pompanın sığabileceği ve yanına market vs. gibi alanların eklenebileceği bir alan haline dönüştürülüyor. Bu sayede, daha önce ihaleyi rekabet ile alan şahıslar daha alanlarına bir çivi bile çakmadan, mevcut alanlarını büyütüyor ve her bir alan için ortalama değerle 8-10 milyonluk bir değer artışı yaşamış oluyor.

Konunun meclis gündemine gelmesinin ardından İyi Parti’li Meclis Üyesi Kazım Yücel, konunun kanuni olmadığını belirterek “ihale ile satılan bir alanın, farklı bir imar planı ile değiştirilmesi kanuna aykırıdır. Burada zarar eden Kayseri’dir. Birkaç sermayedar para kazanacak ise, bu çekme payı değişiklikleri ihale öncesinde yapılarak, şu an gündeme getirilmeye çalışılan 3 benzinlik alanı için ortalama 20-30 milyon lira daha fazla gelir elde edilebilirdi. Birileri kapalı kapılar ardından bu sözleri verdiyse bu onların ayıbıdır. Kayseri’nin hakkı, Kayseri’nin parası, birilerine peşkeş çekilemez. Konunun kabulü halinde ise yargı yolu “ihaleye fesat” karıştırmak ile ölçülür. Kayseri’nin hakkının takipçisi olacağız” dedi.

 

Meclis gündemine geldiğinde de itirazlarını belirttiklerini bildiren Yücel, şimdilik madde gündemden çekildi. Ama bu alanları alanlar halen bir çivi çakmadan bu meclis kararını beklemeye devam ediyor dedi.

Exit mobile version