11:28

Bu Köy Görülmeye Değer

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezici radar yollara düştü. Kayseri’yi kültür ve doğasıyla mahalle mahalle geziyoruz. Bizi bize anlatan bir yolculuğa çıkıyoruz. Yanı başımızda olmasına rağmen farkında olmadığımız güzellikleri, Kayseri’nin bilinmeyen, görülmemiş, keşfedilmemiş yanlarını kültürünü, geleneklerini doğasını yaşam alanlarını doğallığıyla gözler önüne seriyoruz.

Gezici Radar’ın ilk durağı Elbaşı. Bünyan’ın doğusunda yer alan Elbaşı, ilçe merkezine 18 km. uzaklıkta. İki eski medeniyetin istilası arasında kalan ve Eti Devletine Başkentlik yapan Bünyan’a bağlı bu güzel Anadolu köyü, Hititler’den Pers’lere, Med’lerden Tabal Krallığna kadar uzanan derin tarihini, Roma’dan Selçuklu’ya uzanan serüveni ile birleştirmiş.
Elbaşı Köyü, son çıkan düzenleme ile, artık Elbaşı Mahallesi. Gezici Radar ekibini karşılayan Elbaşı’nın serin suları, tarım ve hayvancılıkta ki sıcak ve doğal ortamı ile “görülmeye değer” bir köy. Kayseri’ye 53 km uzaklıkta ki Elbaşı’nda, mahzenlerden, tarihi mezarlara, arılıklardan, kümeslere harika bir geziyi sizler için hazırladık. Yanıbaşımızda ki bu sıcak köyü, “Gezici Radar” sizler için hazırladı.
Elbaşı Köyü’nde Pınarbaşı mevkiindeyiz. Gürül gürül akan buz gibi suyun hemen başındayız. Buraya gelen vatandaşlar buz gibi suyun hemen kenarında pikniklerini yapıyor. Buz gibi suda ise kavunlarını ve karpuzların soğutuyor. Deyim yerinde ise doğal bir buzdolabı. Şimdi sizler için suyu ayaklarımızı sokacağız bakalım su ne kadar soğuk bunu hep birlikte deneyimleyeceğiz. Şöyle buz gibi suyun başındayız. Suyun soğukluğunu buradan hissedebiliyoruz. Ve ayaklarımızı da şöyle Serin sulara bırakıyoruz. Bizim için de kısa bir dinlenme molası, buraları görmek isteyenler içinse güzel bir deneyim olacak. Böyle düşünüyoruz. Tertemiz su doğal kaynaktan çıkıyor ve buradaki tarlaların sulamasında kullanılıyor. Şu anda Elbaşı Köyü’nün girişindeyiz ve yolun kenarında otlayan hayvanları ve küçük bir çoban kardeşimizi gördük. Nasılsın? İyiyim abi sen nasılsın. Teşekkür ederiz. Otur otur. Bizde oturalım senin yanına. Nasıl geçiyor burada zaman? iyi geçer abi uğraşıp duruyoruz işte. Malları yayıyoruz, otlatıyoruz, suluyoruz. Geri eve götürüyoruz. Kaç yaşındasın, 15 yaşındayım. Peki nasıl geçiyor burada zaman 15 yaşındaki bir çocuk bir genç neler yapıyor? Mallarla uğraşıyoruz, malları seviyoruz öyle, vakit geçiyor. Sevmeyi biliyorsan geçiyor zaman yoksa geçmez.
Bünya’nın Elbaşı Köyü’ndeyiz ve şu anda bu köyde hemen hemen her evin altında bulunan Mahsenlerin bir tanesi içindeyiz. Burada yaşayan Köy halkı gerek kendi imkânlarla açtığım mahsenlerde gerekse bizlerden önce uygarlıkların yaşadığı ve onların doğal yollarla yaptığı mahsenlerde gıdalarını saklıyor. Haziran ayında olmamıza rağmen içerideki sıcaklık oldukça düşük. İşte Bu soğuk hava aslında gıdaların ilk günkü gibi bozulmadan ve Taze bir şekilde sofralarına ulaşmasını sağlıyor. Elbaşı kasabasının tüm altı inler ile kaplı birbirine bağlı. Oradaki yollar kıhrızık dehliz biz onlara. Onlar dehlizlerle birbirine bağlı. Bizde Bunlara peynir salça efendim turşu patates gibi şeyler saklarız. Hatta haziran ayına girmemize rağmen patatesleri canlı duruyor. Aynı doğalı ile sofralarınıza geliyor. Oldukça soğuk bir hava hakim. Yaz Günü soğuk kışın sıcak olur. Hani fizik kanunu var ya yer altına indikçe ısınacağı yerde bunlar yeraltında geçtikçe ne yapıyor? kışın sıcak yazın soğuk olur. Artık mevsimi de geldi bunların. Toprağa düşmesi lazım. Çillenmiş patates, böyle yiyoruz biz bunu.
Kayseri’nin Elbaşı Köyü’nde Fatih İlhan ve atı yıldızla birlikte dört nala nasıl gidilir? bunu izledik. Bizler de kendilerini dronomuzla takip ettik. Fatih Bey köydeki gençlerin atlara karşı ilgisinin her geçen gün bir nokta daha arttığını söyledi. ve Elbaşına geldiğiniz takdirde buradaki vatandaşlar da sizlere atlarına bindirerek bu eşsiz Doğa lezzetini bir kez daha gözlerinizin önüne sunuyor. Dokuz yaşından bu yana biniyorum. Hevesin hala sürmekte yıllardır binerim buna. Şimdi gençlerden bayağı bir 15 tane at oldu. Şu anda da var yani. Peki dışarıdan Kayseri’den ve çevre illerden Elbaşı’ya geldiğimizde burada atlar abi ne biliyor muyuz? böyle bir tesisimiz burada mevcut mu? Herhangi böyle tesisimiz yok da yalnız işte köylüler kim olursa olsun geldiğinizde yani Yok demez misafir gelir. Geldiğinde verirler ya bildirirler. Yani burada atlarla doğa sporları yapabiliyoruz. Atlarla burada doğa sporu yapabiliyoruz, bağ evlerine buradaki mesire alanında bir gezinti yapabiliyoruz misafirperverliğinden dolayı. Doğrudur Siz ne zaman gelirseniz gelin Ben hazırım bu bindiririm.
Elbaşı Köyü’nün tarihi mezarlığındayız. Burası öylesine eşsiz bir mezarlık ki Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ndeki komutanların mezarları yer alıyor. İşte yanımızda görmüş olduğunuz bir mezar. Kılıç işareti var ve burada Osmanlıca yazılar yazıyor. Tahminlere göre tarihçilerin bizlere aktardığı bilgilere göre Osmanlı döneminde buralarda Görev yapmış komutanların mezarları olduğu söyleniyor. Ve bunun yanında Tabii ki Selçuklu döneminde de yine burada memur olarak çalışmış insanların mezarları da yine bu tarihi mezarlıkta bulunuyor. Bir diğer mezara gittiğimizde Yine oldukça eski bir mezar olduğunu görüyoruz. Yine taşları büyük ölçüde kırılmış Ama öyle zannediyorum ki ilk yapıldığında her biri tepesinde Kılıç olan bir şekle göre yapılmış ve tabii ki de komutanların mezarlarını temsil ediyor. Yine burada bir başka mezarımız var. Bu da kubbe şeklinde bir mezar. Bilemiyoruz belki bir hocanın bir evliyanın da olabilir. Fakat burası şu anda biraz atıl durumda çok fazla da bir bakım olduğu söylenemez. Elbaşı’nın tarihi dokusunu köy mezarlığından bile ne kadar eski olduğunu anlayabiliyorsunuz. Evet burada görmüş olduğumuz bir başka mezarda ise üzerinde ok yay kılıç kalkan ve kamera işaretlerinin olduğunu görüyoruz. Kameraman arkadaşımızdan rica ediyorum göstermesini. Hemen mezarın arka tarafında bir başka mezar taşına geçtiğimizde ise yine farklı figürlerin burada olduğunu görüyoruz. Fincanı andıran bir görüntü, anahtarı, çay kaşığı andıran bir görüntü ve bir de sürahi andıran bir figür resmedilmiş bu mezar taşında da işte görüyorsunuz. Eski dönemin mezar taşlarını bile ne kadar estetik yapılı yapıldığını hep birlikte bir kez daha burada Elbaşı Köyü’nde sizlerin gözler önüne sermiş olduk. Yine ön tarafında Kılıç ve Kalkan bulunan Mezarın arka yüzünde ise yine bir sürahi 1 çay kaşığı ve diğer tarafında ise fincanlarla kaplı olduğunu iyi biliyoruz. Geçmiş dönem insanları sanata sanatçıya ve estetiği ye ne kadar büyük önem veriyor buradan bir kez daha görüyoruz. Ve tabii ki de Elbaşı Köyüne geldiğinizde hiç kuşku yok ki bu tarihi mezarlık tarihimizi anlamak geçmişimizi bilmek için uğramanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi.
Buranın bitki örtüsü arıcılığa bal yapmaya müsait olduğu için Türkiye’nin dört bir yanından Arıcılar Bünyan’ın Elbaşı köyüne gelerek bal üretimi yapıyor. Bünyan’ın Elbaşı köyüne gelen misafirler burada arıcılık yapan vatandaşları ziyaret ederek kovanlarından doğal balığı temin edebilirler. Bizler de biraz sonra tadacağız. Bakalım Bünyan’ın Elbaşı’nın balı ne kadar lezzetli. Muhsin Bey ile birlikteyiz balı çıkarttı ve dünyanın en başının tarım arazilerinden çiçeklerinden elde edilen balığımızı tadıcaz alanların memnun olduğunu söyledi bal renginden kıvamında zaten ne kadar doğal olduğunu gösteriyor. Sizler için tadıyorum… Bal oldukça güzel. damakta haz bırakan bir tat var. Evet alanlar hep onu söylüyor. Damak tadına bakarak alıyorlar. memnun oluyorlar. Hepsi aynı çok güzel güzel bu yıl da yeniden aynı mahsulü bu kadar kaliteli bir mahsulü almayı hedefliyorum. hiçbir katkı koymadan Her sene aynı mahsul elde etmek istiyorum. Çünkü gelenler memnun olduğu için bir daha geri geliyorlar.
Elbaşı Köyü Gezmeye devam ediyoruz ve Elbaşı Köyü’nün tavuklarının leziz yumurtalarını alacağız. İşte tavuk şu anda bizden kaçıyor ve görmüş olduğunuz gibi doğal taze daha henüz yeni yumurtlamış yumurta bile inanın sıcacık. 15 tane tavuğum var .Günlük 10 12 tane yumurta alıyorum. 5-6 tane horozumuz var. Çok leziz, günlük her gün yumurtlarlar kış gelene kadar. Vatandaşlarımızın Sıcak ve taze süte ulaşımı için köydeki vatandaşlarımızda süt sağım işlemini gerçekleştiriyor. Evet bunlar günlük sabah-akşam makineyle sağılır. Sütçü gelir sabah bir alır, akşam bir alır. köyümüzdeki 2 sefer gelir. Günlük ortalama bir inekten 15 kilo 20 kilo falan süt alıyoruz. Peki köyünüze ziyaret amaçlı gelen vatandaşlarda bu süte ulaşabiliyorlar mı, sizlerden temin edebiliyorlar mı? Edebilirler gelen vatandaşlar her zaman kapımız açıktır. Veririz tadına bakarlar.
Bünyan’ın Elbaşı’na gelen vatandaşlar burada süt sağım merkezi olan evlerden taze, soğuk ve doğal süslerini satın alabilirler. Hocam sütümüz soğuk, buz gibi az önce sağ makinesinden çıktı. Bu süt hakkında vatandaşları neler söyleyebiliriz? Buraya gelen yerli ve yabancı turistler üstü nasıl temin edebilirler? Geldikleri zaman ile işletmeleri bulunan vatandaşları bulup bu sütlerden alabilirler. Nefis Eğer pişmiş olsa daha güzel olacak.

Elbaşı Köyü’nde gezintimiz devam ediyor ve Taliha teyzemiz de birlikteyiz mis gibi fırından çıkmış sıcak ekmekleri Biraz sonra soframıza taşıyacaklar ve işte görmüş olduğunuz gibi Mahsenlerden saklanan peynir buralara getiriyor ve ilk günkü tazeliği ile buz gibi şekilde servis edilerek sofralardaki yerini alıyor. Köy ekmeği yapacağız biraz sonra sizlerle birlikte. Nasıl yapılıyor? peynirli köy ekmeği olacak nasıl yapılıyor köy ekmeği? Küpten çıkartınız peyniri domates falan da isteyen İsteğe göre yapıyoruz. Yok Ben sade isterlerse sade yapıyoruz. Çok güzel lezzetli afiyet olsun. Evet sıcak sıcak köy ekmeklerimiz hazır Taliha teyzemizin ellerinden şu anda inanılmaz zor tutuyorum. Hem lezzetli hem sıcak hem sıcak olduğu için zor tutuyorum, hem de bu lezzeti yememek için… hemen şöyle ortadan bölelim. Tam da ortadan olmadı ama işte görüyorsunuz mis gibi köy peyniri ile tazecik mahzenden çıkan köy peyniri ile sıcacık bir köy ekmeği. Hemen bir lokma ağzınıza atalım kameraman arkadaşım Musa’nın da Buradan Bana da ver dediği gözlerle beni izlediğini görebiliyorum. Bu da Musa için yiyelim o zaman. Oldukça lezzetli… Bu lezzeti Kayseri’nin Bünyan ilçesindeki Elbaşı Köyü’nde sizde tadabilirsiniz.
Evet Kayseri denince akla gelen ilk lezzet hiç kuşkusuz gibi mantı… Bizlerde Elbaşı Köyü’nde mantı yapımına eşlik edeceğiz. Hamarat Kezban ablamız ekmeğini yaptı. ekmeği sıcak sıcak çıkartıp yedik. Sırada mantısı var. Nasıl yapılıyor mantı? Mantı ilk önce yumurtayla su ve Tuzla unla yoğurduk. 2 pazı yaptık. Patatesli mantımız biraz büyük olacak. Kayseri mantısı küçük olduğu için bu biraz daha büyük ve doyurucu. Bunun bir ismi var mı? Bunun ismi patatesli. Haluçta diyorlar bizim burada.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Bu Köy Görülmeye Değer