Bosna’daki Sağlık Fuarında Kayseri Rüzgarı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Bosnia Healthcare Expo fuarı, 21-22 Mayıs’ta Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlendi. Sağlık fuarına Türkiye’den sağlık kuruluşları yoğun bir katılım gösterirken, Kayseri’den Hüma Hastanesi fuarda yerini aldı. Hastanenin direktörü Feride Hande Gezici, yurtdışındaki fuarda kazandıkları deneyimleri anlattı.

İlki 2019 yılında düzenlenen ve geçen yıl pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenen fuarda Hüma Hastanesi Direktörü Feride Hande Gezici, kadın hastalıkları ve doğum alanında hizmet veren Hüma Hastanesi’nin Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da ikincisi gerçekleştirilen ‘’Bosnia Healthcare’’ fuarına Kayseri’den katılan ilk sağlık kuruluşu olduğunu belirtti.

15 yıldır Kayseri Barosu’na bağlı bir avukat olan Gezici, sağlık turizminin tanımlamasını yaptı: “Sağlık turizmi ikiye ayrılır: turistin sağlığı ve sağlığın turizmi. Ülkemizde yahut yabancı bir ülkede bulunan bir turistin sağlık hizmeti alması durumunda turistin sağlığı meydana gelir. Sadece sağlık amacıyla bu topraklara ya da bir başka ülkeye seyahat eden kişilere de sağlık turizmi hastası denilir. Dünyanın bir noktasından başka bir noktasına sağlık alanında tanı ve tedavide yararlanmak isteyen herkes sağlık turizmine müdahil olur.”

Gezici, fuar hakkında bakış açılarını şöyle dile getirdi: “Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirilen fuar bu sene ikincisi düzenlenen, uluslararası çapta bir fuardır. Bu fuara katılan kuruluşlar Balkanlar coğrafyasında kendisine yer edinmeye çalıştı. O topraklar bakir, yani Balkanlar’da sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden dolayı tedavi için Türkiye’yi tercih ediyorlar. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki sağlık kuruluşları için olağan bir durum, ancak Kayseri’den bir hastanenin bu fuara katılımı şehrimiz açısından çok önemliydi.”

Gezici, gerçekleştirilen fuarın ardından hastanelerinin uluslararası arenadaki rotasını çizdi: “Biz Kayseri halkı ve Kayseri’deki diğer sağlık kuruluşları ve sektörleri tanıtmak için kendimizi bir elçi gibi gördük. 15 yıldır doğum ve kadın hastalıkları, 7 yıldır ise tüp bebek alanlarında hizmet veren ve bu alanlarda başarısını kanıtlamış bir hastaneyiz. Son 3 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinden turizm hastalarımız geliyor. Daha öncesinde Arap coğrafyasında da çalışmalar yaptık. Ancak Balkanlar coğrafyası ile ilgili iş planları çerçevesinde hastalarımızı getirtmek için çabalayacağız. Bu iş henüz bitmedi.”

Bu tip fuarlara nasıl katılım gösterilebileceğini anlatan Gezici, “Bu tip fuarlara katılabilmek için Sağlık Bakanlığı onaylı Sağlık Turizmi Yetki Belgenizin olması ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nize üyeliğinizin olması lazım. Böylelikle son 3 senedir yurtdışından hastalarımızı kabul ettiğimiz için böyle bir davet aldık ve bu davete karşılıksız kalmadık. Hastanelerin yurtdışından hasta getirebilmesi için ciddi bir operasyon, farklı dillerde çalışabilen tercümanlarının ve bir altyapının olması lazım. Yurtdışından bir aileyi, bir hastayı ağırlamak göründüğü kadar kolay bir iş değil” diye konuşarak, sözlerini tamamladı.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Bosna’daki Sağlık Fuarında Kayseri Rüzgarı