Fotoğraflı (20)

Başkan Nuri Ünal: “Maaşlara enflasyon oranında eklenen ücret, zam değildir”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Nuri Ünal: “Maaşlara enflasyon oranında eklenen ücret, zam değildir”

Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınının ‘Gündem Özel’ programında konuşan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, “Enflasyon iner, çıkar, farklılıklar arz edebilir ancak bugün aldığımızı daha sonrasında daha yukarı bir fiyatta alıyorsak denge burada bozuluyor. Maaşlara enflasyon oranında verilen ücret de zam değildir, enflasyon zaten sizin gelirinizi düşürmüş. O orandaki verilen ücret, sizi sadece o noktada eşitler” dedi.

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Gündem Özel’ programına katılarak moderatör Salih Zeki Çetin’in sorularını yanıtladı. Geçmiş dönemlerde TÜİK’in yayınladığı aylık enflasyon rakamlarıyla sokağa yansıyan enflasyon arasında uçurum olduğunu belirten Başkan Ünal, “Türkiye Kamu Sen olarak; toplu sözleşmeye giderken sadece bir kamu çalışanının tek başına harcaması ve giderlerini değil, 4 kişilik bir aileye göre baz alıyoruz. Biliyorsunuz ki TÜİK, aylık enflasyon rakamlarını yayınlıyor. Her ne kadar son aylarda biraz gerçeğe yaklaştıysa da geçmiş dönemlerde TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla sokaktaki enflasyon oranında uçurum vardı. Enflasyonla, alım gücüyle alınan ücret doğru orantılı bir şekilde artıyorsa burada iyi bir gidişat vardır, azalıyorsa burada bir problem vardır. Ağustos ayında toplu sözleşmeye giderken 2024 yılı için kamu çalışanlarına yüzde 100,2’lik bir zam artışı talep ettik. 2025 için de yüzde 58,4 olarak talebimiz oldu” dedi.

‘GELİR-GİDER DENGESİ BOZULURSA AİLELER DAĞILIR’

Başkan Ünal; bir kamu çalışanının temel ihtiyaçlarını giderebilmesi için 2024 yılı ücret artış talebinin yüzde 100,2 olduğunu söylerken, bireylerin geliri ve gideri arasındaki dengesi bozulursa farklı problemleri tetikleyeceğini belirtti. Daha sonrasında, “Kiraların da durumu ortada, en küçük illerde dahi 8 ile 9 bin lira arası kira fiyatları konuşuluyor. Normal daireleri artık 5 bin liraya, 6 bin liraya bulamıyorsunuz artık. Yüzde 100,2’lik 2024 yılı kamu çalışanları için zam talebimiz, kamu çalışanlarının temel giderlerini karşılayabilmesi içindir. Bu giderlerin içerisinde sinemaya, tiyatroya, tatile gitmek gibi ekstra sayılabilecek giderler de dahil değil. Burada asıl olan şey; bir ay boyunca kimseye muhtaç olmadan temel yaşantısını sürdürebilmesidir. Eğer insanların geliriyle giderleri arasında bir uçurum ortaya çıkarsa insanlar borç batağına girer, aileler dağılır” şeklinde konuştu.

‘MAAŞLARA ENFLASYON ORANINDA EKLENEN ÜCRET, ZAM DEĞİLDİR’

Maaşlara refah payının da eklenmesi üzerine taleplerinin olduğunu belirten Başkan Ünal; enflasyon oranında maaşlara eklenen ücretlerin sadece aradaki farkı kapattığına dikkat çekerken, “Enflasyon iner, çıkar, farklılıklar arz edebilir ancak bugün aldığımızı daha sonrasında daha yukarı bir fiyatta alıyorsak denge burada bozuluyor. Bunu düzeltme görevi de devleti yöneten kişilerdedir. Bunun için de yapılması gereken şeylerden birisi de; bu durum herkes için geçerli ancak en önemlisi kurumları yöneten kişilerin israftan vazgeçmeleri gerekir. Bugün gelir-gider dengesinde farklı bir noktaya girmişsek o zaman herkes üzerine düşeni yapacak. Ayrıca ücretlere refah payı eklenmesini de istiyoruz. Maaşlara enflasyon oranında verilen ücret de zam değildir, enflasyon zaten sizin gelirinizi düşürmüş. O orandaki verilen ücret, sizi sadece o noktada eşitler” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen