1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Şimşek: Enflasyonda en zoru geride kaldı

Bakan Şimşek: Enflasyonda en zoru geride kaldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız, kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var.” dedi. Şimşek, rezervlerde 80 milyar dolarlık iyileşme olduğunu belirterek, “11 yılda sağlanan düzelmeyi 1 yılda sağladık” ifadesini kullandı.

Enflasyonda en zorunun geride kaldığını belirten Şimşek, “Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42’ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız.” şeklinde konuştu.

KALICI YAPISAL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:

Programın en önemli hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümedir. Bugün net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talep makul düzeyde devam etti. İyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız.

Önemli hedeflerden diğer sürdürülebilir cari açık. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Diğer bir konu mali disiplinin yeniden tesis edilmesi.

Deprem hariç açığın milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Açığın kendisi bir itki yaratıyor.

Enflasyonla mücadele ile açığı aşağı çektiğimiz takdirde Merkez Bankası’nın elini güçlendirmiş olacağız.

REZERVLERDE TARİHİ DÜZELTME

Kur riskini azalttık, borçlanmanın vadesini artırıyoruz. Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bankalarla swapı neredeyse kapattık.

Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı.

KKM, 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM’den çıkış çok daha hızlanacak.

DIŞ KAYNAK SORUNU ORTADAN KALKTI

Türkiye’nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır. Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var.

Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Türkiye’nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun, önemli ölçüde ortadan kalktı.

Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL’ye geçişle açıklanır, üçte ikisinden fazlası bu.

Enflasyonda en zoru geride kaldı. Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz.

Para politikası gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. Para politikasının inşası zaman alıyor.

Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42’ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız.

“KAMUDA HARCAMA DİSİPLİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Kamuda harcama disiplinini önemsiyoruz, bütün harcamaları gözden geçiriyoruz. Bazı programları, birimleri kapatacağız.

Çalışanlarımızı vergide adaleti sağlamak için Gelir İdaresi’nde görevlendireceğiz.

Kayıt dışılık ile mücadeleye başladık, eylem planı olmayacak, fiiliyatta bu olacak.

Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek.

Makrofinansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis etmeliyiz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen