Bakan Kacır: ADİM ağına Türkiye’den 5 konsorsiyum dahil oldu

Bakan Kacır: ADİM ağına Türkiye'den 5 konsorsiyum dahil old

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği (AB) çapındaki 151 merkezden oluşan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) ağına, Türkiye’den 5 konsorsiyumun dahil olmaya hak kazandığını açıkladı.

Bakan Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden biri olacak ADİM ağına ülkemizden dahil olacak projeler belli oldu. Avrupa Komisyonu’nun çağrısı sonucunda, AB çapındaki 151 merkezden oluşan ADİM ağına ülkemizden 5 konsorsiyum dahil olmaya hak kazandı. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda öncü olacak konsorsiyumlardaki kurumları tebrik ediyor, Dijital Avrupa Programı’nda büyük başarılara beraberce imza atmayı umuyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, ADİM’e dahil olmaya hak kazanan 5 konsorsiyumun; Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası koordinatörlüğünde ‘AI EDIH TÜRKİYE’, Adana Sanayi Odası koordinatörlüğünde ‘EDIH ANADOLU’, İTTM Tarım Teknolojileri Girişim A.Ş. koordinatörlüğünde ‘AGRINNOVATIVE EDIH’, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde ‘MİDAS’ ve Trakya Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde ‘EDIHWESTMARMARA’ olduğunu açıkladı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME ÖNDERLİK EDECEKLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre; AB tarafından verilecek 4,5 milyon euro hibe ile beraber toplam 9 milyon euro büyüklükte yatırımla kurulacak bu 5 merkez, Avrupa’da faaliyet gösteren 151 ADİM’le aynı ağda yer alarak AB çapındaki çalışmalara katılım sağlayacak. 1 Ocak 2025’ten itibaren hizmet vermeye başlaması beklenen bu merkezler, 48 ay boyunca bulundukları bölgede başta KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümlerine önderlik edecek. Özellikle yatırım öncesi test, yatırımcı bulma desteği, eğitim desteği ve inovasyon ekosistemine erişim olmak üzere dört başlıkta verilecek bu hizmetler merkezler tarafından ücretsiz ya da maliyetine verilecek.

‘Yüksek Başarımlı Hesaplama’, ‘Yapay Zeka’, ‘Siber Güvenlik’, ‘İleri Dijital Beceriler’, ‘Dijital Kapasitelerin Oluşturulması, En İyi Kullanımı ve Birlikte Çalışabilirlik’ ile ‘Yarı İletkenler’ stratejik hedefleri çerçevesinde kurgulanan Dijital Avrupa Programı’na, Türkiye 1 Ocak 2023’ten itibaren dahil oldu. Programın ulusal eş güdümü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılıyor. Program kapsamında sanayinin, KOBİ’lerin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla ADİM ve bu merkezlerden oluşan AB ve Asosiye ülkelerin tüm bölgelerini kapsayan bir ağ yapısının kurulması öngörülüyor. ADİM’lerin, sanayi ve KOBİ politikaları başta olmak üzere AB politikalarının hayata geçirilmesinde, şirketlerin ve kamu sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünün desteklenmesinde önemli bir araç olması bekleniyor.

Exit mobile version