Avrupa’daki Türkler Kayseri buluşması gerçekleştirildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Avrupa’daki Türkler Kayseri Buluşması etkinliği bugün Kayseri de gerçekleştirildi.

Kayseri’de düzenlenen Avrupa’daki Türkler Kayseri Buluşması etkinliğine Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Avrupa’daki Kayserililer Birliği Başkanı Muzaffer Polat, ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Bizim medeniyetimiz farklı bir medeniyet. Bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir göç medeniyeti. Orta Asya steplerinden başlayan göçümüz, Anadolu’ya geldi. Daha sonrasında fetihler, askeri seferler ve 1960’larda ekmek için yaban ellere giden göç ve sürekli göç medeniyetimiz, kültürümüz göçle iç içe bir şekilde tarihi yazılsa muhakkak göçle yazılacaktır. Ben her zaman şundan çok etkileniyorum ‘kara tren’ diyorlar ya bizim edebiyatımızda, tren raylarını, istasyonlarını gördüğümde sadece benim değil Anadolu’daki herkesin içini hüzün kaplıyor. ‘Kara trene’ türküler yazıyoruz. Hasret ve gurbet deyince tren aklımıza geliyor. O kadar hüzün dolu hikâyeler var ki. Aslında bu trenle ilgili hikâyelerin tamamı 1960’larda yurt dışına giden büyüklerimizle ilgili” şeklinde konuştu. Vali Çiçek, Ali Akbaş’ın; Sirkeciden Tren Gider şiirini okudu.
Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel: “Bu program Anadolu’da başka yerlerde de yapılacakmış ama bu ilki olmuş oldu. Dolayısıyla Kayseri’den de bu kervanı başlatmış olduk. Bundan da son derece mutluyuz memnunuz. Bayramı yeni idrak ettik. Güzel bir zamanda başlıyor. Hemen kurbanın arkasında başlayan bir festival. Dolayısıyla Kurban Bayramınızı bir kez daha tebrik ediyorum. Geçmiş Kurban Bayramınız mübarek olsun. Rabbim nice bayramlara eriştirsin. Bu ve bunun gibi festivallerde, mutlu günlerde bir araya getirsin” dedi.
“HEP KÖYLERİMİZDEN MAHALLELERİMİZDEN GİDENLERİ ALMANCI DİYE NİTELENDİRİRDİK”
Yurt dışına giden insanları genel bir tabirle Almancı olarak nitelendirildiğini vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Hep köylerimizden, mahallelerimizden gidenleri Almancı diye nitelendirirdik. Hollanda’ ya da gitse Almancı olurdu. Bu serüven ilk defa Almanya da başladığı ve daha çok vatandaşlarımız orada bulunduğu için hep Almancı diye nitelendirdik. Gurbeti tanıdık ve eşimiz, dostumuzla birlikte olduk. O zamanın parasıyla Mark’ı, Frank’ı (para birimi), tanıdık. Şimdi hepsi Avrupa parası ‘Euro’ oldu. Bunun yanında bir miktarda özlemle Almanya’dan gelen hemşerilerimizi, akrabalarımızı adeta gözler olduk. Sebebi ister istemez o dönemin koşulların da en azından ülkemize gelirken iyi, kötü imkânlarda konu, komşusuna hediyeler veriyor. Eş, dost, akrabasını gözetiyor. Hastaysa onu tedavi ettirmeye, hatta özel imkânlarla onu sahiplenmeye çalışıyordu. Hakikaten ticaretin hareketlendiği, dövizin o zamanlar gündeme geldiği, 70 cente muhtaç olduğumuz dönemleri de unutmayarak, bugün Allah’a şükürler olsun ki 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve hatta 4’üncü kuşağı konuşuyoruz” ifadelerinde bulundu.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ise “Biz tarihin hiçbir döneminde bu kadar çok sayıda Türk ve Müslüman yaşadığını görmedik. Dolayısıyla çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. O yüzden Avrupa’da bizim insanımızın 60 yıla varan hikâyesi, bir başarı hikâyesidir” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da “Avrupa’nın dört bir köşesinde hayatlarını sürdüren, anavatan özlemiyle yanan siz kıymetli hemşerilerimizle bir arada olmaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Pandemi nedeniyle ana vatanlarına gelemeyen gurbetçilerimiz vardı. Çok şükür bu yıl yoğun bir şekilde geliyorlar. Özellikle Anadolu’ da 7,8 ve 9’uncu aylar gurbetçi mevsimi olarak bilinir. Gurbetçilerimiz bizim için çok önemli. Çarşı pazarımızı hareketlendiriyor. Ticaretimize müthiş bir katkı veriyorlar. Sıla-i rahim yapan siz değerli gurbetçilerimize teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.
Ayrıca Avrupa’daki Kayserililer Birliği Başkanı Muzaffer Polat: “Kayseri Sevdalıları’ 2013 yılında derneğimizi kurduk. Pandemi süresinde biraz yavaşladık ama Avrupa da 5 teşkilat, Almanya da 8 tane şubemizi açtık. Şu anda 3 bine yakın üyemiz oldu. Çok şükür Büyükşehir Belediyesi ile birlikte pandemiden sonra böyle bir organizasyona karar verdik. Avrupalı Türkler ile bulaşalım diye. Bu da inşallah hayırlara vesile olacak. Üyelerimizle beraber inşallah stantlarımızı gezeceğiz. Sizleri de bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Avrupa’daki Türkler Kayseri buluşması gerçekleştirildi